Inzender: Will Steeghs    

Gegevens: Klooster met kapel en met oorlogsschade. Mogelijk Brabant? Links op de foto een kapel of kerk met een torentje

Datering: 1945 ?   Formaat: 12,5 x 16,5 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 1 december 2005


 Reacties op Zoekplaatje 534 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nederweert

joep camps (eemnes): Voor Peter M.
De schade aan het gesticht is inderdaad ontstaan door beschietingen van de geallieerden met tanks en artillerie. Tijdens die beschieting zaten wij met z'n allen in de schulkelder achter het gesticht. De dag erna moesten we het gesticht verlaten en begon de evacuatie. Gr Joep
Donderdag 16-2-2012 15:02:49



Hen van den kerkhof (heibloem):
Joep schreef
De dirigent wasn Br. Macarius, zelf bespeelde ik de bugel. Onder de kamer van de rector lag het schilhok waar we iedere dag aardappels moesten schillen, de broeder die toezicht hield, Patricius, rookte een ouderwetse pijp met lange steel en controleerde of we wel dun genoeg schilden, je moest er doorheen kunnen kijken. Was dat niet het geval dan kreeg je een paar harde klappen om de oren

Ikzelf ben geboren 17 Julie 1945 op de mariahoeve bij Stokershorst.
Tot m'n 14e was ik misdienaar in dat kerkje
In m'n dienstijd te Raamsdonkveer las ik s'nachts dat Mararius was overleden.
Ook Patricius (in rolstoel) heb ik gekend.
Ik ben zelf boven op het koor geweest van de vernielde kerk.
Ik heb nog een schilderij van de broeders die het m'n moeder ,Maria Hendriks cadeau gaven bij haar huwelijk.
Daar staat een andere kerk op dan de bovenstaande foto ??
Die schilderijkerk komt me nog vaag bekend voor (ik was toen 5 jaar)
We waren buren van Dings.
Cor Dings z'n vader was toen nog niet getrouwd en woonde langs ons en langs Hannen.
Volgens m'n moeder waren er tijdens de oorlog vele onderduikers hier en daar.
Jammer dat het klooster weg is want nu is het een onderkomen zooitje.

Vrijdag 5-10-2007 23:09:52



Jaap Koortens (Hoogvliet Rt): Afgelopen mei nog eens in Stokershorst wezen kijken,in de jaren '50-'53 heb ik als leerling timmerman van het in de buurt gelegen klooster De Heibloem mogen helpen Stokershorst weer op te bouwen.Het was toen een rusthuis van oudere broeders.

Jaap Koortens
Zondag 9-9-2007 13:44:38



Joep Camps (Eemnes): Een aanvulling voor Cor Dings. De hoofdonderwijzer op Stokershorst was meester Fijnout, zijn meest beruchte straf bestond uit het 180 graden omdraaien van het oor van een lastige leerling, mij is het nooit overkomen. Ik was té braaf!
vr gr
Jo (joep)
Vrijdag 19-1-2007 15:59:02



joep camps (Eemnes): Hoorde van Niek dat Cor Dings de zoon is van boer Dings te Stokershorst. Als dat zo is moet Cor zich nog zijn schoolmaatje Joke Camps kunnen herinneren die bij hem in de klas heeft gezeten op Stokershorst. Tijdens de evacuatie was hun boerderij de eerste tussenstop voor ongeveer dertig jongens uit het gesticht. We hebben toen in een grote schuur geslapen op een dikke laag stro.
Ben benieuwd of hij zich mij nog herinnert. Misschien zeggen de volgende namen hem ook nog wel wat, zoals Jo Peerlings, George Wieser en Frans Vrolijk.
Ben nieuwsgierig naar zijn commentaar.

Woensdag 17-1-2007 14:03:56



Joep Camps (Eemnes): Het gebouw op de getoonde foto is 100% zeker het gesticht van de de broeders van O.L. Vrouw van Zeven Smarten dat gelegen was halfweg Nederweert en Meijel aan de oostkand van de Noordervaart. Ben zelf (met mijn broer Michiel) bewoner geweest van 1942 tot 1944, waarna we van de bezetters het gesticht moesten verlaten en aan een lange tocht door Zuidelijk-Nederland begonnen. Achtereenvolgens deden we Boer Dings te Stokerhorst aan, het parochiehuis in Heythuizen, Boer Roos en de Lagere School te Baexem, de Don Bosco school te Eindhoven en een textielfabriek in Tilburg, waarna we uiteindelijk in het Sint Vincentius Gesticht te Harreveld (Gld) terechtkwamen. Wat betreft het getoonde gebouw; links en rechts van de hoofdingang lagen de spreekkamers, daar konden wij 1x per maand van ten hoogste 2 personen bezoek ontvangen. De tweede kamer rechts was het kantoor van de Overste, waarin tenslotte het Duitse Commando zich vestigde. Daarnaast lag de kamer van de rector. Op de bovenste verdieping met dakramen, lag de slaapzaal van ons. Links de open ruimte waarop de jongens die zindelijk waren sliepen, rechts houten cellen voor de jongens die het "in bed deden". Was dat gebeurd, dan werden ze 's ochtends onder de ijskoude douche gezet, horen en zien verging je dan! Weet niet of de "schatten" van het klooster ergens begraven zijn, heb wel geruchten gehoord. Zeker is dat de gouden kelken en andere religieuze voorwerpen al eerder door de rector in veiligheid waren gebracht. De rest van schilderijen, beelden, enz. enz., hebben wij de ochtend van de evacuatie overgebracht naar de zaal waar de fanfare altijd repeteerde. De dirigent wasn Br. Macarius, zelf bespeelde ik de bugel. Onder de kamer van de rector lag het schilhok waar we iedere dag aardappels moesten schillen, de broeder die toezicht hield, Patricius, rookte een ouderwetse pijp met lange steel en controleerde of we wel dun genoeg schilden, je moest er doorheen kunnen kijken. Was dat niet het geval dan kreeg je een paar harde klappen om de oren. Omdat ik nogal goed kon voorlezen, was ik vrijgesteld van het schillen, ik slofte, want ik wilde opschieten en ontdeed de aardappel van dikke plakken i.p.v. schillen!! Links van het gebouw ligt de kapel, dat is nog goed te zien. Even verderop lag de school, met mijn laatste onderwijzer uit die jaren, meester Eijgenraam, heb ik nog steeds contact, tenminste, we sturen elkaar een nieuwjaarswens! Hij moet al dik in de tachtig zijn.
Indien iemand meer informatie wil, zie mijn e-mailadres.
Woensdag 10-1-2007 14:59:09



C.Dings (ospeldijk): De foto is duidelijk het klooster van Stokershorst, zoals het na de
W.O. II er uit zag; heb zelf nog enkele hardstenen beelden/ornamenten van de kloosterkerk en foto's van het hele complex in mijn bezit. Het klooster is gebouwd door de grote bouwmeester Cuypers die o.a. ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Ámsterdam heeft ontworpen en gebouwd. Na de oorlog is dit klooster afgebroken en van de restanten is een rusthuis gemaakt, waarin de 'gepensioneerde' kloosterlingen/broeders hun oude dag konden slijten. Het klooster is ook te zien in de eerste film van Ciske de Rat uit 1933!; een groot gedeelte van de film is opgenomen in het rond het kloostergebouw. De kerkschatten en de klokken zitten nog steeds ergens in de grond in de buurt van Stokershorst; ikzelf heb dit vernomen van oude broeders/kloosterlingen;na de oorlog waren enkele personen overleden die die 'schatten'hadden verborgen; zij waren gevlucht met de 150 jongens naar Groningen; ben zelf geboren en getogen 'op' Stokershorst en heb heel veel tijd doorgebracht in het rusthuis en omgeving. De kloosterboerderij is nog steeds in bedrijf --> het zijn nu 5 boerderijen, maar je ziet dat ze qua bouwstijl e.d. een eenheid vormen! De kloosterorde is momenteel gevestigd in Voorhout en heeft ook nog heel veel documentatie over de tijd in Stokershorst. Lt Strehl kan zijn vermoord door de Engelsen en/of de Amerikanen; het hoofdkwartier hadden de Duitsers in de villa op het nabij Stokershorst gelegen landgoed 't Kruis, en daar weet ik van dat daar een hoge Duitser is geliqudeerd.

Zondag 24-12-2006 22:43:10



Bert (Kazakhstan): Hoi allemaal
Ben zelf op stokershorst geboren 1960.
heb er 32 jaar gewoond. we hebben ook verhaalen gehoord over het oude klooster. en er naar gezogd om dat ze ons zeiden dat de kerk schatten en klok begraven waren.
we vonden alleen kelders rond de boerderijen op stoks en veel oud ijzer en oorlogstuig.
heb dus jaren daar gewoond op stoks 1a. en was echt geeinterreseert in stoks.maar nooit een foto gezien als deze die u toond.wel zei iedereen dathet een grote kerk was geweest en dat de na vernieling bouw heel anders was. dus zoals het er nu is met stoks.
ze zeiden dat waar nu die kleine betonnen vijver is in et gazon toen de kerk heeft gestaan.
Hoop wat van jullie te horen
Ben zelf nu ruim 15 jaar in Kazakhstan.maar mijn ouders wonen nu nog op stokershorst

Groeten van mij
Bert van Lier
Almaty
Kazakhstan
Woensdag 18-10-2006 17:56:41



Richard van Leeuwen (Weert): Naar aanleiding van de vraag van Marcel Hogenhuis om nadere informatie wil ik toch nog even reageren op dit opgeloste ZP.
Voor de oplossing van ZP 558(Someren-Eind) was ik in het gemeentearchief van Weert. Ik heb toen van de gelegenheid gebruik gemaakt om te snuffelen in de boeken over Nederweert. In 'Nederweerts Verleden' (ISBN90-71402-03-7) staan bij een zeer uitgebreid artikel van Huub Janssen over Stokershorst diverse foto's van het zwaar gehavende klooster. De bewijsfoto die ik inmiddels naar de redactie heb gestuurd staat op pagina 177.
Het klooster Stokershorst was, om het een beetje oneerbiedig te zeggen, een filiaal van de Broeders van Voorhout, en tevens een opvoedingsgesticht voor jongens. Voor de ouderen onder ons: het was het decor van het boek 'Boefje' (1903) van M.J. Brusse.
Volgens bovengenoemd artikel waren er vanaf 23 september 1944 Duitsers ingekwartierd. De Engelsen hebben het klooster in de nacht van 27 op 28 september 1944, vanuit Someren, total loss geschoten. Tot het in 1951 werd gesloopt heeft de ruïne er zo bij gelegen. Tegenwoordig is Stokershorst een pastoraal vormingscentrum.
Maar hoe Lt. Strehl in 1940 in Stokershorst kan overlijden terwijl de Duitsers er pas vanaf september 1944 verblijven is mij een raadsel. Ik wil Marcel dan ook adviseren rechtstreeks kontakt op te nemen met het gemeentearchief van Nederweert.



Afbeelding ingezonden door Richard van Leeuwen - red.

Donderdag 18-5-2006 12:44:57



Marcel Hogenhuis (Venlo): Stokershorst deed bij mij een lichtje opgaan: op Venlose oorlogskerkhof werd ene Lt. Strehl begraven in december 1940. Hij is overleden/gesneuveld in 'Stokershorst'. Hoe weet ik ook niet maar nu daar een klooster heeft gestaan, wordt het aannemelijker dat Strehl hier gehuisvest was. De eenheid waarvan hij deel uitmaakte was III./Flakscheinwerfer Regiment 1 waarvan de staf in Venlo zat. Wie over Strehl of Stokershorst in WW-2 meer kan vertellen, graag!

Woensdag 17-5-2006 21:49:52



Martin Snuverink (Voorburg): Het Limburgs Openluchtmuseuem Eynderhoof heeft op mijn oproep als volgt geantwoord.
“Dit is inderdaad een foto van de Stokershorst in Nederweert. Heel veel weet ik er niet van, maar in het museum werken mensen die er veel meer vanaf weten. Dus ik ga op onderzoek. En laat zo spoedig mogelijk van me horen.

groeten van Eynderhoof,

Harrie Koppen”

Zondag 14-5-2006 17:32:58



Martin Snuverink (Voorburg): Ik heb het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind gevraagd om bevestiging of bewijs.
Website: http://www.eynderhoof.nl/
Dinsdag 9-5-2006 23:04:39



Martin Snuverink (Voorburg): Ik geloof Piet Verheijen onmiddellijk. Hij woont er immers vlak bij.
Maar het zou mooi zij als Piet zijn oplossing op een of andere manier kan staven, al is het maar door een getuigeveklaring van een andere gezaghebbende op dit gebied. Een oude afbeelding is natuurlijk nog mooier. Dan is dit plaatje ook opgelost.
Zelf heb ik ook naar bewijsmateriaal gezocht, maar niet gevonden. Het huidige Stokershorst herinnert in niets meer aan het zoekplaatje,
Dinsdag 9-5-2006 22:47:05



piet verheijen (ospel): Het getoffen gebouw waar het hier om gaat, is Stokershorst langs de Noordervaart, na 14 november zag het er zo uit zit ook in het archief heemkunde Nederweert.
Maandag 8-5-2006 08:08:13



Ingrid Evers (Maastricht): Dit ZP zou misschien makkelijk kunnen worden opgelost door een gerichte vraag te stellen aan het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen.
Zaterdag 22-4-2006 11:41:41



Will Steeghs (Heel): Deze foto is 100% zeker niet genomen te Venlo? Het klooster dat in Venlo op 5 november 1944 werd verwoest door brand lag aan de Grote Kerkstraat dit was een neogotisch gebouw, verder lag dit klooster in de binnenstad. De hier getoonde foto toont een vrijstaand gebouw.

Mogelijk zou de plaats Haps in aanmerking kunnen komen, het klooster zal hoogst waarschijnlijk in Noord Brabant hebben gelegen.
Donderdag 16-3-2006 18:45:17



astrid (neerkant): is niet het klooster in Neerkant, daar woon ik nl in, maar het is wel het klooster in Venlo.
Opgelost dus...

groetjes, astrid
Donderdag 16-3-2006 16:45:05



Patrick Schelvis (Beverwijk): Ik lees net een bidprentje van een zuster die tijdens het bombardement op Venlo op 5 November 1944 omgekomen is. Het klooster is blijkbaar zwaar beschadigd en kan heel goed daarna afgebroken zijn, zoals eerder is gesuggeerd. Wellicht hier dus Venlo?
Donderdag 16-3-2006 16:24:39



Alard Roose (Zevenaar): Rosa Stichting Neerbosch misschien ??

Maandag 13-2-2006 15:52:57



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): 's-Heerenberg heeft drie en een halve verdieping, het klooster op het ZP twee en een halve. Het dak is geheel anders en ook de raamindeling klopt niet. Ik denk dat de oorlogsschade aan het gebouw op het ZP zo groot was dat het gesloopt is.

Woensdag 8-2-2006 13:51:40



Hetty (Lelystad): Het lijkt op een oud klosster in s'Heerenberg waar nu "Gouden Handen" in is gevestigd.
Website: http://www.gpwieler.nl/'s-Heerenberg.html
Dinsdag 7-2-2006 13:15:11



Antoon Bosselaers (Mechelen): Wat er ook wat van weg heeft maar het ook niet is: Huize Nazereth in Best (link hieronder, zoeken op '+best +nazereth'). De hoektoren heeft ook zo'n gelijkaardige bekroning.
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Woensdag 14-12-2005 12:59:53



dick zweers (bergeijk): De kerk, links in beeld, heeft veel weg van de H. Petruskerk in Bladel. Daar is het zeker niet maar ik durf wel te beweren dat deze van dezelfde architect is; J.H.H. van Groenendaal die veel in Noord-Brabant bouwde.
Woensdag 14-12-2005 07:50:44



Peter M. (A'veen): Wat mij zo opvalt is, dat de schade is ontstaan door gevechtshandelingen en niet door bombardementen.
Duidelijk zijn de kogelgaten en de granaatinslagen te herkennen.
Daarbij zou je dus gauw denken aan plaatsen waar tijdens WWII zwaar is gevochten. Het traject van Operatie Market-Garden komt dan gauw om de hoek kijken, dus zeg maar lijn Eindhoven-Arnhem.
Zaterdag 10-12-2005 05:52:11



Leo van der Zanden (Deurne): Doet denken aan het klooster in de Neerkant
Donderdag 1-12-2005 14:32:40



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):