Zoekplaatje 4430 

Inzender: Henk Leentjes Uitleg

Gegevens: Fotokaart is mij verkocht als zijnde ergens in Heerenveen, maar tot op heden geen bevestiging. Ongelopen fotokaart met adresbelijning, deelstreep en driehoekje.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: 1930    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 7 maart 2025


 Reacties op Zoekplaatje 4430 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

d.kralt: Ik heb de beeldbank Delft een beetje doorgezocht naar Berlage lantaarnpalen en her er ook een aantal gevonden. Merkwaardig genoeg op/bij bruggen. De Constructiebrug, de Michielsbrug en de Stationsbrug.

Maandag 14-4-2025 16:33:33



Henk Leentjes: Als er een spoor in de buurt was geweest, dan had achter de brug een tweede spoorboom zichtbaar moeten zijn geweest, dit is niet geval. De "spoorboom" hoort dus bij de brug. Achter de brug geen boom, aangezien het openstaande brugdeel de afscherming is.
Donderdag 13-3-2025 20:00:13



Sjoerd Eeftens: Vroeger hadden alle door een wachter bediende (dus niet de automatische, zoals de AHOB) zogenaamd hekwerk, dat bij het omhooggaan van de slagboom zichzelf opvouwde. Tegenwoordig wordt het hekwerk weer toegepast bij overpadboompjes omdat het onderdoorkruipen voorkomt. Anderzijds houdt hekwerk het terugkeren naar de veilige zijde ook tegen en is ontsnappen aan een nadere aanrijding daardoor lastig.
Ook bij beweegbare bruggen in de bebouwde kom werd en wordt hekwerk toegepast.
Ik zie niets spoors aan het ZP, maar we zien niet wat zich achter de hoge brug bevindt. De woning links kan een dienstwoning zijn uit de jaren 20 waarbij wel vaker zo'n nokpinakel met bal werd toegepast. De woningen langs de STAR tussen Stadskanaal en Ter Apel hadden (en hebben) het allemaal. Maar ook watergebonden dienstwoningen werden vaak gebouwd naar eenzelfde bouwplan, waarbij er linkse en rechtse uitvoeringen waren naar gelang de plek van de woning t.o.v. de brug.
Donderdag 13-3-2025 09:23:48



Henk Leentjes: Rechts van de rechter "bloembak" is nog net de bovenkant van een dukdalf te zien. Het is dus duidelijk een brug over een vaart, waarbij een "spoorboom" als brugslagboom is gebruikt; wat op zich niet zo vreemd is gegeven dat als de brug open staat de dichte slagboom heel dicht op de walrand zich bevindt.
Donderdag 13-3-2025 00:09:20



Henk Leentjes: Ik bedoel uiteraard van rechtsboven naar linksonder.
Woensdag 12-3-2025 23:58:38



Henk Leentjes: Ik heb de originele scan eens goed bekeken: De slagboom behoort bij de brug, deze beweegt van linksboven naar linksonder, dus over de weg. Alhoewel wel wat vertekend aangezien het lijkt dat de boom niet voorlangs het bewegende brugdeel gaat, maar dit zal optisch bedrog zijn. De mast rechts lijkt inderdaad de mast van een klein zeilschip.
Woensdag 12-3-2025 23:57:29



Klaas Verbaan: Het zou kunnen dat het dichtst bij het spoor staande andreaskruis er net niet op staat. Of werden slagbomen met een hekwerk ook voor andere oversteekplaatsen gebruikt?
Woensdag 12-3-2025 23:28:16



E. Petter: Is dit een ophaalbrug over een sluis ? En is die schuine paal rechts misschien de mast van een boot die in de sluis ligt ?
Woensdag 12-3-2025 17:43:31



Sicco Fockens: Als er een spoorweg direct achter de brug lag, dan zouden er op de foto andreaskruisen te zien moeten zijn, en die zijn niet te zien.

Het is daarnaast niet onmogelijk dat er bij bomen van de brug toch gekozen is voor bomen met onderhekwerk. Maar het garandeert niet dat er een spoorlijn achter ligt.
Woensdag 12-3-2025 17:39:33



Natas: Dan zou het de Dokweg moeten zijn..
Maar ik kan die brugwachterswining dan niet plaatsen
Woensdag 12-3-2025 17:21:17



Klaas Verbaan: Is het gebouwtje rechts een spoorwachtershuisje? Ik zie slagbomen met scharnierend ijzer eronder die vroeger bij spoorwegovergangen stonden(in ieder geval in Arkel) Als zo'n slagboom naar beneden kwam sloot het alles eronder ook af, of deze slagbomen een speciale naam hadden weet ik niet. De brug overtuigd dat er een water én een spoor naast elkaar liggen en de kerktoren lijkt verdacht veel op de Grote kerk van Dordrecht met de platen op de nooit voltooide toren waar nu wijzerplaten op zitten.
Woensdag 12-3-2025 13:16:01



Adriaan (Dibbler): Twee voorbeelden van vergelijkbare brugwachterswoningen in De Hoef en Ter Apel (link 1 en 2).

De Berlage straatlantaarn stond ook in Leiden (link 3 en 4). Ik heb deze brug daar niet gevonden.

Het is me niet helemaal duidelijk wat we nu precies rechts op het zp zien. Daar lijkt een soort plateau te zijn, met aan twee zijden hekken die geplaatst zijn alsof ze iets of iemand buiten moeten houden. Er is een stoeprand en er liggen stoeptegels. Een soort uitkijkpunt?

link 1: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:...
link 2: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:...
link 3: https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/...
link 4: https://www.flickr.com/photos/ra_ar21/12...
Woensdag 12-3-2025 10:28:04



Sjoerd Eeftens: De woning links ziet er uit als een behoorlijke dienstwoning, waarbij de bol op het nok-einde extra opvalt. Vaak werden die woningen op meerdere plekken naar eenzelfde ontwerp opgetrokken. Nu we nog niet weten waar het tafereel van het ZP zich bevindt, kan elke vergelijkbare brugwachterswoning met bol op de nok en een afwolving van het dak het zoekgebied wellicht beperken.
Woensdag 12-3-2025 09:14:40



Winfried Gall: De grote zuil rechts met de boog naar links met de
vlaggen lijken mij een tijdelijke constructie (soort ereboog ?) t.g.v. van feestelijke viering van ? Ook de provisorische plaatsing op de straat wijzen hierop. Maar welke gelegenheid en waar ?
Woensdag 12-3-2025 00:16:45



Dennis de Waart: Ik had er nog niet naar gekeken, in de veronderstelling dat dit vanzelfsprekend wel alleen in Friesland zou zijn. Staat er rechts nou een forse toren die overeenkomsten vertoont met die van de Grote Kerk van Dordrecht en de toren van Zierikzee? Tussen de man links en de vrouw met de kinderwagen het dak van een boerderij van het type dat veel in Noord-Holland voorkomt.
Dinsdag 11-3-2025 17:46:36



d.kralt: Op de achtergrond links een Berlage straatlantaarn (ontwerp Piet Zwart). Deze lantaarn kwam behalve in Den Haag ook voor in o.a. Rijswijk, Delft, Nijmegen. Ook nog wel in andere plaatsen. Als het geen Den Haag is, ik heb hem daar niet kunnen vinden, dan maken Delft en Rijswijk misschien een kans. Nijmegen ligt m.i. niet voor de hand. De brug komt in Amsterdam een aantal keren voor, zij het dat het daar een bredere uitvoering uitvoering betreft.
Dinsdag 11-3-2025 17:42:39



Adriaan (Dibbler): De brug vertoont overeenkomsten met de vroegere Brug 513 (Jacob Heinenbrug) in Amsterdam (link 1). Het ontwerp van deze brug is afkomstig van de Dienst der Publieke Werken/Piet Kramer. Kramer was van 1917 tot 1952 architect bij deze dienst en ontwierp in totaal zo'n tweehonderd bruggen (link 2). Ook brug 267 over de Schinkel lijkt op die van het zp (link 3). Het zp geeft mij overigens niet direct een Amsterdam-gevoel.

Verder vind ik de kubussen met witte stippen op het brugwachtershuisje (?) opvallend.

link 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Hein...
link 2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Krame...
link 3: https://archief.amsterdam/beeldbank/deta...
Dinsdag 11-3-2025 15:51:17



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):