Zoekplaatje 4026 

Inzender: Jan Spoolder Uitleg

Gegevens: Twee kleine foto's van dezelfde locatie, vermoedelijk beide gemaakt van een glasnegatief. Op beide foto's een groep deels dezelfde mannen in een dorpse omgeving poserend bij één resp. twee automobielen. Er is geen kentekenplaat zichtbaar. Op links een gebouw met hoge vensters en een aangebouwde traptoren of erker. Op de achtergrond een hoog gebouw met in de blinde muur een blindvenster. Achter de mannen een keet of aanhanger met belettering. Op de achterzijde staat niets behalve in potlood de afmetingen 11 1/2 x 9 1/2 geschreven (de hoogte is echter 9 cm.)

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: 9,5 x 11,5 cm   Extra beelden: vergroting   tweede foto  

Geplaatst: 29 september 2023


 Reacties op Zoekplaatje 4026 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Sint Jorisgang, Middelburg

Antoon Bosselaers: Nog een aanvulling. Op een gedetailleerde kaart uit 1925 (afgedrukt in het boek 'Ontwikkeling van de volkshuisvesting in Middelburg') staat er op het bedoelde terrein de vermelding 'Stadsrijschool', waarbij het niet om een autorijschool, maar om een paardenrijschool gaat.
Zondag 1-10-2023 21:31:12Antoon Bosselaers: Den Toonder zou kunnen. Zuidsingel E41 is nu Zuidsingel 56-58. Als je het pand met streetview bekijkt, is er niets dat nog aan een garage doet denken, maar dat die er wel degelijk was kan je zien op de foto in link 1 uit 1966. De hoek links op de foto is met de Bree. Op de andere hoek van de Bree (links buiten beeld) staat de Lutherse kerk en de foto's van het ZP zijn dus niet achter de garage van Den Toonder gemaakt, maar achter het rijtje huizen links van wat we zien op de foto van link 1. Het huidig nummer van het IJkkantoor is 92. Maar het was er wel dicht bij.
Op de prentbriefkaart van link 2 zie je een stuk van het bedoelde grasveld in 1914. De achtergevel van het IJkkantoor staat rechts net buiten beeld. De huizen links op de achtergrond staan met hun voorzijde aan de Zuidsingel tussen het IJkkantoor en de Lutherse kerk. Ze zijn (zo te zien in de jaren dertig) vervangen door nieuwbouw.
link 1: https://hdl.handle.net/21.12128/5dc18afe...
link 2: https://hdl.handle.net/21.12128/c0dd8bd2...
Zondag 1-10-2023 21:12:51Jan Spoolder: Ingrid en Anton dank voor de aanvullingen. Het bedrijf van Den Toonder lijkt me heel plausibel.
In 1926 adverteerde autobedrijf Pieterse aan de Seissingel met de Oldsmobile Six, volgens mij is dat de linker wagen waarop alle mannen zitten. Dat is ook nog een optie.
link 1: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:0...
Zondag 1-10-2023 10:15:51Ingrid Evers: De vermelding van Antoon Bosselaers dat het terrein van de huidige Sint Jorisstraat en -gang voor de oorlog onbebouwd was, maakt het mogelijk de foto's wat nader te dateren. Aan de Zuidsingel E 41 vestigde zich in 1930 J. den Toonder. Hij had aan de Krommeweele in Middelburg een garagebedrijf, dat in januari 1931 eveneens naar het adres aan de Zuidsingel verhuisde. Garage Den Toonder beschikte over ruime stalling voor auto's en motoren en verhuurde tevens automobielen. Ik heb dit adres niet kunnen herleiden naar een moderne huisnummering, maar als het dicht bij het vml. ijkkantoor lag, (dat op de hoek van Zuidsingel en latere Sint Jorisstraat stond), lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat we op de foto's eigenaar, personeel en cliënten zien van Garage den Toonder.
link 1: https://krantenbankzeeland.nl/issue/mco/...
link 2: https://krantenbankzeeland.nl/issue/faa/...
Zondag 1-10-2023 02:17:46Antoon Bosselaers: Het hoge gebouw rechts is in 1742 gebouwd als Lutherse kerk en was dat tot 2013, toen het gebouw verkocht werd aan de Oud-Katholieke Kerk. Sindsdien gaat het als St. Augustinuskerk door het leven. De Sint-Jorisgang en Sint-Jorisstraat bestonden niet toen de foto's gemaakt werden. Ze werden beide pas na 1945 aangelegd. Het grasveld dat we zien lag achter het IJkkantoor aan de Zuidsingel.
Zaterdag 30-9-2023 14:05:21Jan Spoolder: Hele fraaie oplossing. Ik dacht dat het hoge gebouw rechts (is de Oud-Katholieke St. Augustinuskerk) een doopsgezinde kerk zou zijn en had dit vooral in Friesland gezocht. Dank aan Dibbler en de andere zoekers!
Vrijdag 29-9-2023 14:42:02Eric-Jan Noomen: Ik zat nog te puzzelen op het opschrift op de aanhanger rechts op de achtergrond. Volgens mij staat er Fa. Belderok & Van Roo. Dit was een verhuisbedrijf en kantoorinrichter gevestigd aan de Haringplaats in Middelburg.
link 1: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:0...
Vrijdag 29-9-2023 14:16:42Ingrid Evers: Op het ZP met twee wagens is de rechter automobiel een Oldsmobile. Bijzonder is de slinger. De meeste merken hadden tegen 1918 reeds een elektrische startmotor ingebouwd. En al bleef de mogelijkheid om een slinger te gebruiken nog jarenlang een optie, hij werd nog slechts gebruikt in noodgevallen. Opvallend is ook het gebruik van veel messing op de carrosserie. Beide details wijzen erop, dat de auto rechts nog tot de Brass-era behoorde (1905-1918).
De auto links is van later datum. Oldsmobile had op een gegeven moment een dergelijk opbouw met zon- c.q. regenscherm, maar het kan evengoed een ander merk zijn geweest. Ik ben geen kenner in deze.
Wat betreft de locatie: het lijkt mij een carrosseriebedrijf te zijn. Dat zou ook de afwezigheid van een nummerplaat bij de Oldsmobile rechts kunnen verklaren. Daar staat tegenover dat het in de periode van rijksnummerplaten (dwz tot midden 1906) mogelijk was, zonder nummerplaat rond te rijden, zolang men maar het rijkswegennet links liet liggen. Met de invoering van de provincienummers verdween die mogelijkheid.
Op de achtergrond lijkt inderdaad een vrachtwagen-opbouw te liggen. Bij de boom rechts tevens nog een restant (?) van de opbouw van een personenwagen.
Op de foto de eigenaren van de auto's en derde van links (zittend op de bumper) in overall de eigenaar van het bedrijf c.q. de hoofdmonteur vooraan, het personeel daarachter.
CONAM publiceerde verschillende advertenties met importeurs, assemblage en dergelijke bedrijven omstreeks 1928. Misschien dat iemand een licht opgaat?

link 1: https://conam.info/historie/importeurs-p...
link 2: https://conam.info/component/finder/sear...
Vrijdag 29-9-2023 14:12:45Dibbler: Sint Jorisgang, Middelburg. De panden op de achtergrond staan aan de Bree.
link 1: https://maps.app.goo.gl/Q7kQ9rHnP5N4oazv...
Vrijdag 29-9-2023 14:00:27  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):