Zoekplaatje 442 

Inzender: H.J. Renkema    

Gegevens: Militairen voor een woning met rieten dak. De woning rechts is deels met riet en deels met pannen gedekt.

Datering: 1915 ?   Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: foto in nieuw venster

Geplaatst: 28 februari 2005


 Reacties op Zoekplaatje 442 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Redactie (): Deze kaart wordt aangeboden op Marktplaats.
Website: https://www.marktplaats.nl/v/verzamelen/ansichtkaa [...]
Zaterdag 29-4-2023 21:58:21



Rob Gruben (Bokhoven): Bijgaand een foto van militairen in Schijndel tijdens de mobilisatie van 1914. Zowel interessant vanwege de uniformen (zie reactie van Ton Numan) als vanwege het gebouwtje op de achtergrond. Schijndel valt binnen het zoekgebied zoals dat door enkele andere speurders al werd verondersteld.


Foto ingestuurd door Rob Gruben - red.
Dinsdag 18-12-2012 09:55:12



dick zweers (bergeijk): Gerrit Ekkel kan zeker gelijk hebben.

Enkele bouwkundige details: In de tijd waarin dit zoekplaatje is genomen kende Brabant nauwelijks iets anders dan strooien daken. Zeker op zulke huisjes waar geen rijke mensen woonden.

De vorm van het kozijn rechts van het midden van de foto heeft een vorm die veel in de Baronie van Breda voorkomt. Ik ken een voorbeelden uit Gilze-Rijen, maar die vorm was zo algemeen dat ik daar verder niks mee wil zeggen. Het kruiskozijn van het pandje rechts is in beginsel een 17e-eeuwse vorm, maar in Brabant zijn ook vb. uit de gevorderde 18e eeuw bekend. Lang werd aan deze vorm vastgehouden langs de Maas (ook aan de Gelderse kant).

Die strooien daken kwamen in het rivierengebied ook voor op huizen van niet-rijke mensen, ondanks het feit dat riet daar in overvloed voorhanden was.


Woensdag 11-1-2012 08:29:03



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Mede naar aanleiding van een TV-uitzending zondag 08-01-2012 NTR (Ned.3) met als titel "Noodgebied Brabant" blijf ik toch op de brabantse zandgronden. Ook in St.Willebrord kwamen door de extreme armoe woningen voor met strooien dak.
Daarnaast waren ingekwartierde militairen in de periode 1914-1918 in die regio ook heel gebruikelijk.
Maandag 9-1-2012 20:46:32



dick zweers (bergeijk): Wat mij betreft kan dit inderdaad in de buurt van Well (Bommelerwaard) zijn. Het rivierengebied in relatie tot Brabant is voor mij nooit meer dan een globale aanduiding geweest. Bommelerwaard, Tielerwaard, Land van Maas en Waal, in al deze gebieden zijn de bouwkundige details van dit zoekplaatje denkbaar. Of zou dit (ook) in Batenburg zijn....?
Dinsdag 20-7-2010 15:35:54



Jan Lemmens (Rotterdam): Ik denk niet dat we dit in Brabant moeten zoeken maar eerder aan de overkant. De Bommelerwaard maakt een grote kans.

Streekarchief Bommelerwaard: Nummer SAB: WL 10038 toont ons dijkhuisjes aan de Wellsedijk te Well met overeenkomsten van de huizen op de gezochte foto.
Maandag 19-7-2010 20:19:54



dick zweers (bergeijk): Meer dan een gevoel is het niet als ik zeg dat ik niet in zo geloof in Heeze of omgeving. Op het plaatje van Berry zie ik twee vrij kloeke langgevelboerderijen die in elkaars verlengde staan. Soms zijn het er drie of meer. Een dergelijk beeld is (of was) in heel oostelijk Brabant te vinden, bijv. ook in Bergeijk en Luyksgestel. M.i. toch wat anders dan deze kleine huisjes waarvan er één met de nok evenwijdig aan de straat is gebouwd met het andere haaks op de straat. Dat eerste type zie je wel op de achtergrond van mijn plaatje uit Best.
Dinsdag 4-5-2010 17:02:14



Redactie (Den Haag): Berry Meester stuurde mij een afbeelding van gebouwen in Heeze die erg doen denken aan het zoekplaatje.
Vrijdag 12-3-2010 16:30:39


Foto ingestuurd door Berry Meester - red.



dick zweers (bergeijk): Misschien helpt een plaatje dat ik naar de redactie heb gezonden bij het vinden van een oplossing. Bedoelde foto is genomen in Best. Het gebouwtje rechts is zeer verwant aan het gebouwtje dat rechts op het zoekplaatje wordt getoond. De foto is niettemin jonger en de gebouwtjes zijn verre van identiek. Ik had eerder niet aan deze omgeving gedacht.
Vrijdag 9-10-2009 11:37:36


Foto ingestuurd door Dick Zweers - red.



dick zweers (bergeijk): Zie mijn opm. bij zp 1006. Het zou dezelfde omgeving kunnen zijn. [De Ooijpolder bij Nijmegen - red.]
Dinsdag 15-9-2009 12:34:27



Berry Meester (Apeldoorn): Bij de foto van OIN waar Martin in het vorige bericht op doelde moet ik bekennen dat er op de achterkant van mijn foto niet "Nieuwstraat" staat, maar "Nieuwstad". Hopelijk een nieuwe kans !!
Woensdag 6-5-2009 13:43:30



Martin Snuverink (Voorburg): Vergelijk eens met foto 454 van OiN (zie link).
Website: http://www.onbekendinnederland.nl/images/454kopie.jpg
Zaterdag 16-2-2008 10:30:58



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Oeps, verkeerde bediening laptop, sorry.
Klompenhuizen waren vrij algemeen in die streek waar vanouds veel klompenmakerijen naast het gemengd bedrijf werden beoefend als een vorm van bijverdienste. We moeten ons dan voorstellen dat links van die driehoekige gevel een andere boerderijwoning staat waar dit klompenhuis tegenaan staat.
Donderdag 14-2-2008 16:23:12



Gerrit Ekkel (Waalwijk): Al zoekend kwam ik in een boek een foto tegen van aanverwante woningen, deels met strooien dak, in Liempde. Ook hier met militairen, waarvan minimaal 1 met de beschreven rijlaarzen (en een paard). Ook in relatie met die foto zou de gevel links van de meest linkse militair een zogenaamd 'klompenhuis' kunnen zijn. Dit was een aanbouw aan een boerderijwoning
Donderdag 14-2-2008 16:14:42



Ton Numan (Dronten): Nu pas, een jaar later dan de laatste reactie, kom ik al snuffelend op dit onderwerp terecht. Met een ervaring van 30 jaar stamboomonderzoek m.n. in Brabant, zowel in zuidwest (moeder) als noordoost (echtgenote)ben ik natuurlijk heel wat plaatjes van Brabantse behuizing tegengekomen. Toch kan ik, wat deze huisjes op de foto betreft, geen specifieke regio aangeven en al helemaal niet specifiek dijkhuisjes. De luiken voor de ramen zouden daarop kunnen duiden (tegen wind en kou), maar dit kwam op het platte land voornamelijk in de smokkelaarregionen ook veelvuldig voor (veiligheid), vooral bij mensen die het konden betalen. Evenals de pannen daken, die al veelvuldig in die tijd werden toegepast vanaf de dakrand (een dakgoot was er immers niet) zover omhoog als de beurs kon dragen, gevord door stro en plaggen. Dit type huisjes heeft vooral ook op het West-Brabantse platteland gestaan en heb ik zelf in de jaren 50 - begin 60 nog veelvuldig gezien in de hoek Bergen op Zoom - Dinteloord - Oudenbosch - Roosendaal Hoogerheid en net over de Belgische grens (Kalmthoutse heide). Het is juist in dit gebied dat veel jongens van de Landweer zich in 1914-1918 stierlijk hebben verveeld, terwijl zij toch veelvuldig bij bewoners waren ingekwartierd !!!
Wat de uniformen betreft, daar heb ik wat meer kennis wan. Het gaat hier dus waarschijnlijk om dienstplichtigen (miliciens)van de Landweer (Landstorm). Dit waren infanteristen en droegen vanaf 1916 het tenue zoals op de foto. Pas in 1916 namelijk werd de "korte broek" met de beenwindsels ingevoerd, evenals opnieuw) de kepi. Dit alles in grijze kleur die in 1914 was ingevoerd, met een blauwe bies langs de kraag en de opslagen aan de mouwen.
Maar dit is hier natuurlijk niet te zien. Ik zie geen verdere uitmonsteringen op de uniform, dus zijn ze niet van een Garderegiment of de artillerie of de cavalerie. Deze laatste droegen rijlaarzen. De Artillerie droeg nog lang zwarte kepies. Voor 1916 droegen ze de grijsgroene uniformen met platte pet of sjako en gekleurde kragen en opslagen, voor de infanterie dus blauw.
Conclusie: ik schat dus in dat het een plaatje is uit zuidwest Brabant (omg. Bergen op Zoom) van Landweer na 1916.
Woensdag 27-6-2007 17:36:28



dick zweers (bergeijk): Hoewel niet te bewijzen, lijkt dit mij alleszins dijkbebouwing te zijn. Zoals eerder gezegd zoek ik het bij de Brabantse rivierdijken. Misschien wel aan de oude Maasdijk van Heusden naar Woudrichem. Als het daar is bestaan de panden niet meer. Het strooien dak is nogal Brabants. Zoiets is vreemd voor een rivierengebied omdat daar meestal wel riet voorhanden is (duurzamer, maar ook duurder). Kozijndetails doen sterk aan Brabant denken. Met name het bovenlicht van de deur (waar de mensen poseren) heeft roeden die rechstreeks in het kozijn geplaatst zijn (er is geen randhout). Dat is niet exclusief, maar wel typisch voor Brabant en aangrenzende gebieden (w.o. Batenburg).
Dinsdag 13-6-2006 11:13:23



Jelle Rutgers (Schaijk): Ik denk dat we het in het gebied tussen Den Bosch, Raamsdonksveer, Tilburg en Eindhoven moeten zoeken. Het type raampjes, met die kleine ruitjes, kom ik in deze regio veel tegen. Ik sluit uiteraard andere mogelijkheden niet uit, maar "voel" gewoon dat we daar warm zitten!
Zaterdag 15-4-2006 12:37:24



A van Opstal (Breda): Wanneer ik de foto uitvergroot en naar de kepi van de soldaten kijk, dan lijkt het of het soldaten van de veldartillerie zijn.
Website: http://www.leger1939-1940.nl/Uniform/Artillerist/veldjas_artillerist.htm
Vrijdag 14-4-2006 23:38:42



KvdH (Ehv): Als ik naar de sluiting van de jas van de 2e en 3e man kijk lijkt me dat juist een bevestiging dat ie niet gespiegeld is...
Website: http://www.geocities.com/Pentagon/Camp/4403/Militaria.html
Donderdag 17-11-2005 08:18:41



Dick Verbunt (Roosendaal): Volgens mij is de foto spiegel verkeert.Kijk maar naar de sluiteing van de jassen.

Dinsdag 15-11-2005 19:42:11



KvdH (Ehv): Als je let op de houdingen van de militairen zou het om een stelletje voornamelijk linkshandigen gaan als de foto gespiegeld was. De foto toont typische pose en houding die een rechtshandige automatischer aanneemt. Vast geen gespiegelde prent.
Vrijdag 11-11-2005 08:45:25



dick zweers (bergeijk): De Langstraat, Jelle, waarom niet. Daar heb ik wel een goed gevoel bij. Is er werkelijk niemand die iets over die uniformen kan zeggen?
Maandag 7-11-2005 09:22:49



Jelle (Schaijk): Ik kom van oorsprong uit het Land van Heusden en Altena (Babylonienbroek), maar ben dit soort huisjes in de 26 jaar dat ik daar gewoond heb nooit gezien, bij "ons" in de streek . Het lijkt me inderdaad wel dat deze huisjes niet meer bestaan, dus ik wil het ook niet uisluiten.

Ik deel wel de eerdere veronderstelling dat dit Brabant is, zit zelf meer aan de Langstraat te denken (Sprang-Capelle - Waspik).
Zondag 23-10-2005 19:51:11



dick zweers (bergeijk): 1) Kan iemand eens naar die uniformen kijken? In relatie daarmee; kan de foto gespiegeld zijn?
2) Het strooien dak: In de omgeving van rivieren zou je verwachten dat riet ruim voorhanden is. In het binnenland, op de Brabantse zandgronden is het vanouds meestal stro. Mogelijk was voor de minder welgestelden riet te duur. Dan zouden daar voorbeelden van bekend moeten zijn. Weet de heer De Bont daar iets over te zeggen?
3) In relatie daarmee: Moeten we aan de grensstreek denken of aan de dijken van de Maas? Dan is ook het Land van Heusden en Altena een optie.
Vrijdag 30-9-2005 09:42:25



dick zweers (bergeijk): Aangezien Bokhoven wsch niet klopt kunnen we misschien terug naar de suggesties in m'n eerdere inzending: grensgebied westelijk Noord-Brabant met België?
Dinsdag 9-8-2005 15:35:52



dick zweers (bergeijk): Het dijkhuisje in Bokhoven is te vinden in bijgaande website onder het nummer PBN001030354, adres Driekoningenplein 3a, Bokhoven. Van de redactie heb ik begrepen dat een spiegeling van de foto geen bezwaar oplevert tenzij dat voor de uniformen consequenties heeft. Het is ook anderszins interessant wat dit voor uniformen zijn. Wie waren de dragers en zegt dit iets over de locatie of datering van de foto?

Twijfel omtrent deze locatie heb ik wel, vooral omdat de schoorsteen op het kleine huisje niet op dezelfde plaats staat als op de foto uit de fotobank Noord-Brabant.

Zou het ook om dijkhuisjes kunnen gaan op een andere plek langs de Maas?
Website: http://www.fotobank-nb.nl/
Maandag 18-7-2005 11:03:34



dick zweers (bergeijk): Gisteren een eindje gefietst, helaas zonder camera. Een heel ander verhaal dan het vorige, nu. Op de Maasdijk bij Bokhoven (gem. Den Bosch) staat een zeer verbouwd huisje dat de proporties heeft van het huisje rechts op de foto. Ook dit huisje is niet primair een boerderij. Als het daar zou zijn, is al het overige gesloopt. De ruimte tussen huizen en de weg is daar ongeveer het zelfde. Voorwaarde: de foto moet worden gespiegeld. Ter plaatse heb ik nog een boek met oude foto's ingezien maar dat heeft me niet verder geholpen.
Zaterdag 16-7-2005 10:58:03



dick zweers (bergeijk): Kleine correctie op vorige inzending. Het typisch Brabantse venster (met tussenstijl) zit in de rechter helft van het huis op de voorgrond. De nok is met zoden gedekt. Ook de geverfde plinten zijn typisch Brabants. Geheel links een bijgebouwtje dat geheel uit afbraaksteen is gebouwd. Dat zie (zag) je in de regio veel. De soldaten kunnen te maken hebben met de mobilisatie tijdens WO I, wat de nabijheid van de Belgische grens zou kunnen inhouden. De foto zou dan uit 1914 zijn. Ik denk aan een locatie in het midden of westen van de provincie; in het grensgebied vanaf Reusel tot Bergen-op-Zoom. Omgeving Alphen misschien? Ik acht het wel heel waarschijnlijk dat deze huizen niet meer bestaan.
Donderdag 14-7-2005 23:12:58



dick zweers (bergeijk): Strooien dak (duidelijk geen riet), typerende details als kruiskozijnen met roeden. Voordeur met bovenlicht waar roeden rechtstreeks in kozijn staan, het raam rechts daarvan met typerende (streekgebonden vorm). In die combinatie moet het wel (bijna zeker) ergens in Noord-Brabant zijn.
Vrijdag 24-6-2005 12:41:57



Alard Roose (Zevenaar): Woning waar de militairen voor staan lijkt veel op een woning in het openluchtmuseum bij de zaanse buurt bij de sleephelling.
Alard.

Woensdag 1-6-2005 23:24:26



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):