Zoekplaatje 3948 

Inzender: Henk Leentjes Uitleg

Gegevens: Lijkt een begrafenisstoet; verder geen aanknopingspunten. Achterzijde heeft adresbelijning en deelstreep.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1930    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 19 mei 2023


 Reacties op Zoekplaatje 3948 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Hoofdstraat, Zevenbergschen Hoek

Sjoerd Eeftens: Hoewel er weinig tot niets herkenbaars over is in Zevenberschenhoek, schaam ik me wel een beetje dat ik niet eens aan dat dorp heb gedacht, terwijl ik er geregeld kom, en die inham met de (nieuwe) kerk er nog steeds is. Het is nog geen 10 km van mijn woonplek...
Knappe oplossing.
Maandag 10-7-2023 09:57:42



Jan Spoolder: Dank Natas en Anje. Dat klopt Anje, dat tweede gebouw met trapgevel heeft aanvankelijk het bombardement van 11 mei 1940 overleefd. Ik vermoed dat er vóór de kerk een jongens- en meisjesschool met trapgeveltjes hebben gestaan, of een school en parochiehuis o.i.d.
link 1: http://www.zuidfront-holland1940.nl/inde...
Maandag 10-7-2023 09:33:34



Anje Belmon: Het gaat om de derde foto op de in mijn vorige bericht bijgevoegde link.
Maandag 10-7-2023 07:08:54



Anje Belmon: Jan, wat mooi gevonden!

Is op onderstaande link direct rechts van de fietsende vrouw één van de twee gebouwen met trapgevel te zien ?
link 1: https://www.oorlogsbronnen.nl/bronnen?te...
Maandag 10-7-2023 07:06:23



Natas: Mooie oplossing Jan .. ik had wel in Zevenberchse Hoek gekeken omdat mij de straat zo bekend voorkwam maar kon toch geen geen aanknopingspunten vinden .. ik rij heel vaak door de hoofdstraat daar ik in Langeweg woon.. 1 dorpje verder
Zondag 9-7-2023 21:17:40



Jan Spoolder: Nog enkele wijze lessen ter aanvulling:
- luiken met 3 dwarsplankjes komen/kwamen veelvuldig, maar zeker niet uitsluitend voor in de Alblasserwaard. Ook in Noordwest- en midden-Brabant heb ik ze heel veel gezien (en overigens ook wel af en toe in andere provincies);
- de uitstekende lantaarnhouders aan electriciteitsmasten kwamen in de hele provincie Noord-Brabant voor en ook in Zeeuws-Vlaanderen heb ik ze gezien;
- Ingebouwde rolluiken hadden een breder verspreidingsgebied dan alleen de directe omgeving van Tilburg;
- en tot slot: we zien op de foto geen geasfalteerd tramspoor, want dat is hier in Zevenbergschenhoek niet geweest.
Zondag 9-7-2023 17:18:58



Jan Spoolder: Dit moest welhaast een door oorlogsgeweld verwoeste plaats zijn omdat er door niemand een spoor van gevonden werd. Mijn gevoel ging uit naar Moerdijk, mede vanwege de uitstekende lantaarnhouder en het geasfalteerde tramspoor. Soms neem ik in kansloze gevallen waarbij Streeview en Beeldbanken ons in de steek laten wel eens mijn toevlucht tot veldonderzoek in situ, en in het nabijgelegen Zevenbergschenhoek (verwoest in mei 1940) herkende ik in het voorbijgaan het geveltje met de art-decoelementen op nr. 16. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welke gebouwen schuilgingen achter de topgevels en of J. van Groenendael de architect was.
link 1: https://docserver.uvt.nl/tha/0564/0564-0...
link 2: https://docserver.uvt.nl/tha/pbk/dvd1/UV...
Zondag 9-7-2023 17:01:54



Redactie: Sorry Jan, ik heb me direct op je links gestort en had niet gelezen dat je met meer bewijsmateriaal zou komen.
Zondag 9-7-2023 16:04:59



Jan Spoolder: Spijtig dat de redactie mij niet in de gelegenheid stelt zelf het bewijsmateriaal bij deze foto aan te leveren en mij het gras voor de voeten wegmaait.

Ik heb een foto van de tegenwooordige situatie ter plekke ingestuurd vanuit het gezichtspunt van de fotograaf. Het enige herkenningspunt is het huis Hoofdstraat 16, verderop rechts met de pyloon.
Zondag 9-7-2023 16:01:11


Foto gemaakt en ingestuurd door Jan Spoolder - red.



Redactie: Wel heel bijzonder: een oudere oplossing van Zevenbergschen Hoek toont een rouwstoet met alleen mannen komende uit de Bartholomeuskerk.
link 5: https://www.zoekplaatjes.nl/index_home.h...
Zondag 9-7-2023 15:46:35



Redactie: Aan de Hoofdstraat in Zevenbergschen Hoek is veel verwoest aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hier lijkt het linker pand met trapgevel nog intact.
link 1: https://www.oorlogsbronnen.nl/bron/https...
Zondag 9-7-2023 15:40:53



Jan Spoolder: Dit is de Hoofdstraat in Zevenbergschenhoek, t.h.v. het Kerkplein. De twee trapgeveltjes stonden aan weerszijden van het Kerkplein, voor de Bartholomeuskerk. Alleen het pandje rechts van de straat met de pyloon staat er nog.
Verder beeldbewijs volgt later vandaag aangezien ik nu ter plekke ben.
link 1: https://www.postcardsfrom.nl/index.php?a...
link 2: https://maps.app.goo.gl/PdyrqETQ4D9C36...
Zondag 9-7-2023 12:50:38



Dibbler: De trapgevelpanden zouden weleens een ontwerp kunnen zijn van architect Joseph Hendricus Hubertus (Hubert) van Groenendael. Zie link 1 - 3 voor twee voorbeelden van zijn werk met frappante overeenkomsten met de panden op het zp. Het pand in link 2 staat trouwens aan de Loeffstraat in Baardwijk (Waalwijk), het zoekgebied waar Martin op tipte.
Online zijn nog veel meer voorbeelden van ontwerpen van Van Groenendael te vinden die doen denken aan de panden op het zp .

Van Groenendael heeft veel religieuze gebouwen (kerken, kloosters, pastorieën) en scholen ontworpen, vooral in Noord-Brabant, maar ook in Limburg, Zeeland en Nijmegen. Via diverse beeldbanken, wikipedia en Delpher vind ik vooral de grotere gebouwen (kerken en kloosters). Een complete lijst van al zijn werk heb ik niet kunnen vinden.

In link 4 en 5 (pagina 8-9) meer informatie over de architect en zijn werk, waarbij in link 5 plaatsen worden opgesomd waar andere ontwerpen van hem staan: woningen, dorpshuizen, gestichten en patronaten etc.

Overigens waren meerdere leden van de familie Van Groenendael actief als architect (vader, broers), deze worden in sommige bronnen nog wel eens met elkaar verwisseld.
link 1: https://salha.nl/bronnen/fotos-en-films/...
link 2: https://standbeelden.vanderkrogt.net/obj...
link 3: https://www.wikiwand.com/nl/Lijst_van_bo...
link 4: https://www.deheerlijkheidherlaar.nl/ima...
link 5: https://issuu.com/studiovanelten/docs/kr...
Vrijdag 30-6-2023 13:22:23



Jan Spoolder: De Steenweg in Moerdijk had ook een dicht geasfalteerd tramspoor en de uittekende lantaarnbeugels. In WO II werd het dorp bijna compleet weggevaagd. De trapgeveltjes heb ik daar niet kunnen vinden ...
link 1: https://www.postcardsfrom.nl/index.php?a...
Vrijdag 30-6-2023 10:40:08



Martin Snuverink, Voorburg: Wat Sjoerd fietsstrook noemt, is dat natuurlijk niet. Het lijkt mij een opgeheven stoomtramspoor, waarvan de rails en dwarsliggers zijn opgeruimd en vervangen door een laag van cement of asfaltbeton. Als dit het geval is, zou men moeten zoeken naar een tramtracé binnen de bebouwde kom. Dit is doorgaans goed vinden via topotijdreis.nl. Mogelijke zoekgebieden zouden kunnen zijn Waalwijk met Besoyen en Baardwijk (Langstraat; Grotestraat en Laageinde, 4 km).
Woensdag 28-6-2023 10:00:35



Redactie: Bedankt Stefan voor het attenderen op zoekplaatje 588 met dezelfde lantaarn. Inmiddels heb ik het kenniscentrum uitgebreid met dit type lichtarmatuur aan een mast in de plaatsen Hilvarenbeek, Lith, Moergestel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Someren-Eind, Uden en Veghel. Van de plaatsen genoemd bij zoekplaatje 588 heb ik geen voorbeelden kunnen vinden van dit armatuur in: Beesd, Emmer-Erfscheiderveen, Leende, Someren, Ulicoten, Velddriel en Zeeland (NB).
Woensdag 14-6-2023 09:48:22



Duke Ham: Ik heb me ook suf gezocht in Tilburg e.o., Someren en Schijndel vanwege de kenmerkende straatverlichting.
Wat me daarbij opviel is dat er in deze regio betrekkelijk weinig panden met trapgevels te vinden zijn.
Moeten we het misschien toch ergens anders zoeken?
Deze markante situatie met twee gespiegelde huizen met trapgevels ter weerszijden van een ingang naar een park, kerkhof oid moet toch ooit op een foto vastgelegd zijn.
Dinsdag 30-5-2023 16:23:17



Dibbler: Dit soort lantaarns in elektriciteits- en/of telefoonpalen kwam onder andere ook voor in Sint Michielsgestel (link 1) en Uden (link 2).

Ondanks de rolluiken heb ik in en om Tilburg deze situatie, ondanks de kenmerkende combinatie van licht gebogen straat, aaneengesloten bebouwing, afwisseling van panden met de nok evenwijdig en dwars op de straat en de trapgevelpanden niet kunnen vinden.

link 1: https://www.bhic.nl/memorix/images/searc...
link 2: https://www.bhic.nl/memorix/images/searc...
Dinsdag 30-5-2023 16:14:39



Stefan de Leeuw: Een gelijksoortige elektriciteitsmast met straatverlichting is ook te zien op zoekplaatje 588, alwaar nog veel meer plaatsnamen genoemd worden, o.a. door Theo van Gijlswijk.
Dinsdag 30-5-2023 15:16:49



Dibbler: De gewoonte dat alleen mannen meeliepen in een begrafenisstoet was niet beperkt tot de regio Tilburg. Hieronder links naar voorbeelden in Nunspeet (1, één na laatste alinea) en Zaamslag (2, onder afbeelding 12).
link 1: https://www.nunspeethuisaanhuis.nl/lokaa...
link 2: https://www.zaamslaggeleefd.nl/blog/begr...
Zaterdag 27-5-2023 15:25:37



Jan Spoolder: De informatie over Tilburg (alleen mannen in de rouwstoet) komt uit de fotobeschrijving bij 053029 in het RA Tilburg. Of dat in de omringende dorpen ook het geval was weet ik niet, het valt niet uit te sluiten. Het tafereel doet dorps aan, maar welbeschouwd is de stad Tilburg ook een verzameling voorheen afzonderlijke dorpen/buurten (Korvel, 't Heike, Oerle, Noordhoek, Hasselt, Goirke, Veldhoven etc.)
link 1: https://www.topotijdreis.nl/kaart/1918/@...
Zaterdag 27-5-2023 10:00:36



Redactie: In Hilvarenbeek dezelfde lantaarn aan een (elektriciteits?)mast aangetroffen.
link 1: https://hdl.handle.net/21.12103/5dc1b26f...
Zaterdag 27-5-2023 09:14:31



Redactie: Toch vraag ik me af of voor het al dan niet meelopen door vrouwen in een rouwstoet, zo'n scherpe geografische grens gold. Als een gezin net buiten Tilburg ging wonen of juist de stad in trok, zouden ze dan opeens andere gewoontes aangenomen hebben?
Vrijdag 26-5-2023 22:36:06



Henk Leentjes: Ik heb gekeken of de details nog beter in beeld kunnen worden gebracht. Ook een detailscan maakt het niet beter. De korrelgrootte van de foto zelf is de beperkende factor. Met een loep en heel fel licht lijkt de bovenste muursteen een schilt met een kroon erop te zijn (met de nodige slagen om de arm) de onderste muursteen lijkt mij een mannetje met een koksmuts of kroon op het hoofd, maar ook hier met de nodige slagen om de arm. De gezichten van de volwassen mannen staan op zeer ernstig, m.i. is het daarom zeer aannemelijk dat het een rouwstoet betreft.
Door het zijhekwerk ontwaar ik geen personen; m.a.w. geen uitsluitsel of de stoet daar vandaan komt. Mogelijk zijn de mensen verder in de straat "kijkers" en komt de stoet verderop uit de straat.
Dinsdag 23-5-2023 00:05:29



Sjoerd Eeftens: Ik was benieuwd of die plek nog bestaat. Inderdaad geen dorp dus maar wel een vreemd fenomeen die mannenoptocht.
Maandag 22-5-2023 21:31:41



Jan Spoolder: De directe link naar 053029 in RA Tilburg werkt niet. Begrafenisstoet in de Leenherenstraat, 1958. De stoet is op weg naar het kerkhof. In Tilburg gingen dan alleen de mannen mee. In volgorde van verwantschap liepen zij achter de lijkwagen. De vrouwen gingen pas 's-middags na de begrafenis en koffietafel naar het kerkhof. In de omliggende dorpen gingen de vrouwen wel meteen uit de kerk mee naar het kerkhof. Ook zij liepen achter elkaar in volgorde van verwantschap, maar de mannen gingen dan voorop.
link 1: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/...
Maandag 22-5-2023 18:11:48



Jan Spoolder: Rolluiken in sponningen. Tilburg of directe omgeving.
link 1: https://hdl.handle.net/21.12103/7d699d0c...
Maandag 22-5-2023 18:06:59



Sjoerd Eeftens: Die ganzenpas is en was in het zuiden niet zo gebruikelijk en de kledij doet zeker niet dorps aan. Rechts bij de doorgang tussen de twee spiegelbeeldige pandjes is helaas niet goed te zien of de stoet daarvandaan komt. Bij het pandje rechts, met de gevelsteen, zit ook zoiets naast de deur. Het lijkt niet hetzelfde onderwerp. Merkwaardig vind ik ook de betonnen of asfalt fietsstrook naast de kinderkopjes. Die was doorgaans van klinkers.
Maandag 22-5-2023 17:22:28



Duke Ham: Is het niet vreemd dat er zulke jonge jongens meelopen bij een begrafenis? Kan het niet zijn dat het een of andere processie is, een stille omgang of zo?
Ik ben net als Sjoerd Eeftens benieuwd of een detail-scan van het wapenschild(?) iets oplevert.


Maandag 22-5-2023 16:46:14



Mar Struis: Het lijkt er sterk op dat de mannen in de stoet rechts geen trouwring dragen en er tenminste één is die een trouwring links draagt, wat wijst op een katholieke stoet.
Maandag 22-5-2023 11:54:07



Duke Ham: De lantaarn aan de paal is ook bekend in de omgeving van Schijndel.

Zondag 21-5-2023 21:52:44



Winfried Gall: De sfeer in de stoet geeft m.i. de heenweg van de uitvaart weer. Ben het met Dennis eens: het complex met de trapgevels en toegangspilaren is vlgs mij een hofje o.i.d. Geen begraafplaats !
Zondag 21-5-2023 21:40:11



Klaas Verbaan: Als het een begrafenis is kunnen ze er ook van terugkomen, dan zijn de twee pilaren de ingang naar de begraafplaats.
Zaterdag 20-5-2023 22:25:39



E. Petter: Op het pand rechts zitten luiken met drie dwarsbalkjes, die kenmerkend zijn voor de Alblasserwaard.
Zaterdag 20-5-2023 11:07:12



Sjoerd Eeftens: Of bestaat de tekst gewoon uit bakstenen? Ik heb hier alleen een telefoon met een klein beeldscherm. Excuses.
Zaterdag 20-5-2023 08:38:14



Sjoerd Eeftens: In het tweede pand van rechts zit een wapenschild. Daaronder een schild met een tekst. Wellicht is daarvan iets te maken.
Zaterdag 20-5-2023 08:33:09



Redactie: De lantaarn aan een mast is bekend uit Delfzijl.
Vrijdag 19-5-2023 22:49:39



Dennis de Waart: De redactie heeft heel goed aangegeven dat wij identieke gebouwen met trapgevels aan weerszijden van het hek met poort zien. Het zou mij niets verbazen als wij het einde van de stoet zien die uit de poort in het hek komt lopen. Hofjeswoningen of stichting voor oude lieden?
Vrijdag 19-5-2023 20:42:03



Dennis de Waart: Nee Dick-Jan. In bepaalde kringen mochten vrouwen niet / werden vrouwen geacht niet deel te nemen aan een begrafenis van een overleden manspersoon, wat wij hier zien. De straat doet mij erg Zeeuws / West-Brabants aan.
Vrijdag 19-5-2023 20:32:58



Dick-Jan: Geen vrouwen in de stoet ?
Vrijdag 19-5-2023 20:13:49



Redactie: Aan weerszijden van het hek en de poort staan identieke gebouwen met trapgevel.
Vrijdag 19-5-2023 15:00:39



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):