Zoekplaatje 3714 

Inzender: John Kuijpers Uitleg

Gegevens: Achterkant onbeschreven.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: ?    Formaat: 10 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 1 juli 2022


 Reacties op Zoekplaatje 3714 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Mathijs van den Bosch: Deze databank geeft een overzicht van sportverenigingen in Nederland tot 1940, in een zestal takken, waaronder gymnastiek.


Website: http://resources.huygens.knaw.nl/sportbo [...]
Dinsdag 5-7-2022 19:11:34Peter Heuseveldt: Goed gevonden, Eric-Jan, ik denk dat het klopt. Ik heb voornamelijk naar gemeentewapens gekeken, maar dit lijkt een match. Een katholieke vereniging dus. Ook ik denk aan een turnvereniging, in de decente pakjes van "turnstof" uit die tijd, en de baretten waren uiteraard alleen voor dit soort presentaties bedoeld.
Website: paard [...]
Dinsdag 5-7-2022 18:45:15Eric-Jan Noomen: Bij het wapenschild met de drie bollen lijkt het te gaan om het persoonlijke wapen van paus Pius XI (paus van 1922 tot 1939).
Website: https://www.heraldry-wiki.com/heraldrywi [...]
Zondag 3-7-2022 15:44:04Heimen Stoffels: "Amicitia" is sowieso een breedgedragen term. In Den Haag heb je ook het gebouw "Amicitia", voorheen onderdeel van een klooster. Niet dat we het daar moeten zoeken, maar om maar even aan te geven dat we ons niet moeten blindstaren op alleen muziekgezelschappen of gymnastiekverenigingen.
Zaterdag 2-7-2022 13:15:42Sjoerd Eeftens: Vlaanderen is zeker niet uit te sluiten. Hier in het zuiden (Noord-Brabant) is de functie bestuurder niet ongebruikelijk; mijn onderwijsorganisatie had zelfs een directeur-bestuurder. Toevallig heet onze plaatselijke, maar landelijk bekende harmonie ook Amicitia. Ik heb niets met gym, maar een baretje lijkt me daarbij niet handig. Een extra showkostuum met maillots, rokjes en een baret dan?
Als ik het goed zie, kent het gebouw draairamen. Wellicht dan toch een zuidelijk tafereel?
Zaterdag 2-7-2022 08:58:44Leo R.: Ik vind deze pakjes meer iets voor een gymnastiekvereniging. Wellicht ten overvloede, Amicitia is Latijn voor 'vriendschap'. Het wapen midden boven op de vlag hoort voor zover ik kon nagaan niet bij een van de grotere Nederlandse of Vlaamse steden.
'Kabinet van den bestuurder' lijkt me overigens eerder een Vlaamse dan een Nederlandse manier van zeggen. In de krantenviewer van de KB in Den Haag (Delpher) krijg je hierop maar zes hits, bij die van de KB in Brussel (Belgicapress) 146. 'Bestuurder' betekent hier dan uiteraard 'directeur'.
Zaterdag 2-7-2022 08:20:05Peter Heuseveldt: Het enige wat me in gedachten schiet voor het middelste wapen is het oude wapen van Gronsveld, dat bestond uit een geel veld met drie rode bollen of koeken, inderdaad geplaatst zoals op de foto (2-1), welk wapen werd gedekt door een helm met twee adelaarsvleugels. Maar op het plaatje lijkt de adelaar/de vleugels deel uit te maken van het wapen zelf, dus ik denk niet dat het dat is.
Zaterdag 2-7-2022 07:02:06Sjoerd Eeftens: De leeuw komt (ook) in vele Nederlandse wapens voor. In het midden is een wapen zichtbaar met wellicht een dubbele adelaar, een van oorsprong oosters ingrediënt. De naam Amicitia werd en wordt veel gebruikt voor muzikale gezelschappen. Dit zou een meisjes/dameskoor kunnen zijn, maar de uniformen en baretten doen toch wat on-Nederlands aan. Een gastkoor op muzikale uitwisselingsreis?
Het wapen in het midden draagt ook drie bollen of wellicht bolvormige figuren.
Vrijdag 1-7-2022 22:08:24Mathijs van den Bosch: Is dat geen Vlaamse leeuw rechtsboven op de vlag?
Vrijdag 1-7-2022 10:36:10  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):