Zoekplaatje 3652 

Inzender: Jos Erdkamp Uitleg

Gegevens: Dit is een scan van een glasplaatnegatief uit de jaren 1890. De glasplaat heb ik zo'n 40 jaar geleden gekregen. De gever vertelde dat die afkomstig was van kasteel Schöndeln bij Roermond, waar in de jaren 1890 burggraaf Van Aefferden woonde. Van het theehuis op de foto is echter geen spoor meer over en ook geen documentatie te vinden. Onder historisch geïnteresseerden in Roermond is het gebouw niet bekend. We twijfelen er daarom aan dat dit theehuis ooit in Roermond heeft gestaan. De plaat maakt deel uit van een serie familiefoto's en het zou kunnen dat het theehuis hoort bij het landgoed van een relatie van Van Aefferden.

Herkomst: gekregen van iemand uit Nederland.

Datering: circa 1895    Formaat: 12 x 16 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 25 februari 2022


 Reacties op Zoekplaatje 3652 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Redactie: Detailscan van het monogram toegevoegd. Het monogram komt niet overeen met de twee monogrammen die zich op de gevels van kasteel Schöndeln bevinden. De detailscan is het duidelijkst wanneer die iets verkleind wordt weergegeven.
Vrijdag 29-4-2022 11:13:23Leo R.: Kunnen we niet iets met de wapenschilden boven de ramen? Er lijkt een soort monogram te staan. Overigens vind ik de omgeving (plat landschap, water, fruitboomgaarden) best Nederlands aandoen.
Zondag 24-4-2022 09:34:51Ingrid Evers: In Gulpen zocht ik het bij kasteel Neubourg, maar kon het daar niet vinden. De specialist voor Neubourg is drs. Frank Hovens. Hij herkent dit niet als Neubourg, maar wijst erop, dat dit soort zinken dakbedekking veel voorkwam in België en Frankrijk. Tja, we zijn dus nog geen stap verder gekomen. :)
Zaterdag 23-4-2022 13:44:14Jan Spoolder: Als ik hier een architect aan zou moeten koppelen zou ik uitkomen bij Johann Conrad Schlaun (1695-1773), die vooral in en voor het bisdom Münster (Westfalen) werkzaam was. Het bisschoppelijk paleis in Münster en het prachtige waterslot Nordkirchen (het Versailles van Westfalen) zijn door hem ontworpen, maar hij was ook in Limburg (o.a. Wittem, Eys en Gulpen) actief. Schlaun gebruikte vaak rode baksteen in combinatie met lichte zandsteen en dat zien we ook terug in deze theekoepel. Misschien is er ergens een link met (de familie van) burgraaf Van Aefferden te vinden?
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Con [...]
Vrijdag 8-4-2022 15:19:04Ingrid Evers: Wat een prachtige foto, maar ik heb de locatie niet gevonden met de trefwoorden (ook in meervoud): theehuis, theekoepel, tuinkoepel, tuinhuis, gazebo of folly. Het enige dak dat wat betreft de loden dakbedekking vergelijkbaar is, ligt op de theekoepel van Bos(ch) en Hoven (Aerdenhout/Heemstede). Zou daar een architect voor te vinden zijn?
Website: http://www.cascade1987.nl/de-koepel-van- [...]
Zondag 6-3-2022 21:33:18  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):