Zoekplaatje 3558 

Inzender: Mathijs van den Bosch Uitleg

Gegevens: Niet gelopen Agfa fotokaart van dubbel woonhuis. Wellicht staan in de straat meerdere van hetzelfde type.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: ?    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 1 oktober 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3558 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gabrielstraat 13, Arnhem

E. Petter: Mooi gevonden. Op een oudere streetview is de achterkant goed te zien.
Website: https://goo.gl/maps/wu6V7ViGyRJVeSGP8 [...]
Donderdag 8-9-2022 22:26:25Mathijs van den Bosch: Bedankt voor de oplossing. Honderden keren langs dit huis gereden notabene...
Donderdag 8-9-2022 22:25:27Theo.B.: Heel mooi gevonden en gezien de dakkapel aan de overzijde van de straat inderdaad nr. 13
Donderdag 8-9-2022 22:19:36Japie: Ik gok dat het gabrielstraat 13 in Arnhem is, achterkant van het huis. Op google maps kan je goed het trappetje zien. Eventueel zou het ook een van de hogere huisnummers (21?) kunnen zijn. Het lijkt erop dat bij sommige huizen het trappetje is vervangen door een verhoogd terras.
Donderdag 8-9-2022 21:51:00Peter Heuseveldt: Misschien kort na afloop van de oorlog, toen de afscheidingen nog intact waren?
Zaterdag 23-10-2021 07:40:07Leo R.: En dan vanuit het Sperrgebied gefotografeerd? Dat weet ik nog zo net niet...
Vrijdag 22-10-2021 21:20:08Peter Heuseveldt: Zou het een Haagse woning kunnen zijn, grenzend aan het spergebied van de Atlantikwal, zeg maar, de laatste rij die niet werd gesloopt, maar wel door een hoog "militair" hek langs de achtertuin werd afgesloten van het spergebied? Datering van de huizen zou inderdaad zeer late jaren '30 kunnen zijn.
Vrijdag 22-10-2021 20:14:23Martin Snuverink: De woningen en dus ook de dakkapellen zijn niet geschakeld, maar gespiegeld.
De gebruikte bakstenen zijn van het Vechtformaat (21 * 10 * 4 cm3) en hoogstwaarschijnlijk rood of geel met bruin in het trasraam. Dit formaat wordt vrijwel niet meer toegepast, vanwege de kosten van het grote aantal nodige stenen per oppervlakte-eenheid muur. Het Vechtformaat werd hoofdzakelijk gebruikt in de jaren 1930, vooral in Den Haag en Voorburg; begin jaren 1950 nog sporadisch, bijv. in de wederopbouw van het Haagse Bezuidenhout.
Het Hilversumse raadhuis van Dudok heeft een iets afwijkend speciaal formaat: Hilversumformaat.
Wie voorbeelden kent van Vechtformaat in de woningbouw weet, zou wel eens een de buurt kunnen zijn.

Donderdag 21-10-2021 13:43:53Sjoerd Eeftens: Mijn laatste opmerking over de nokhoogte van de bijgebouwen (en ook de goothoogte trouwens) moet ik corrigeren. Het bijgebouw links staat hoger, en ook de onderste balk van het dak van het woonhuis is links beduidend hoger dan rechts, te meten langs de horizontale voegen van het pand zelf.
Dat betekent dat de straat naar links toe aardig oploopt. Hetgeen wellicht ook te zien is aan het hek op de voorgrond.
Zondag 17-10-2021 19:10:22Sjoerd Eeftens: Wat ook nog opvalt, is dat de fotograaf een zeer laag standpunt heeft. De tuin loopt nog behoorlijk af van de voet van het bordes bij de achterdeur, naar dit standpunt toe. De zijkant van de bloembak rechts van de witte bank, loopt naar achteren toe immers nog af; het zijgebouw heeft wellicht dezelfde vloerhoogte. De bakstenen aan de zijkant van het huis lopen zeer sterk af. De huizen aan de overzijde zullen wellicht dezelfde nokhoogte hebben, al lijkt dat op de foto niet zo.
Tussen het huis en het bijgebouw lijkt een deel te zijn met plat dak, waarin wellicht de voordeur zit. Over het plat dak zien we de pannen van het huis aan de overzijde.
De nokken van de bijgebouwen links en rechts van de tweekapper zitten op gelijke hoogte: de straat zal niet hellend zijn.
Zondag 17-10-2021 18:23:37Peter Heuseveldt: Ik probeer een beetje chocola te maken van die huizen en met name de indeling ervan. We kijken tegen de achterkant aan. Op de plaats van de tuindeuren zou je dan, bij een gebruikelijke indeling van dergelijke huizen, de keuken verwachten, maar het lijkt me sterk dat die is voorzien van dubbele openslaande deuren. Dus waar zit de keuken? Aan de voorkant? Niet gebruikelijk. In de aanbouw? Nee, want daar zit overduidelijk een berging en evt. garage in.

Verder valt me de afscheiding van de tuin op: een stevig draadgaashek waarboven nog eens 3 rijen prikkeldraad, gespannen aan degelijke stalen/ijzeren staanders. Er is ook geen uitgang (openslaand hek, poort) aanwezig. Loopt er direct achter de tuin een verkeersweg?

De huizen deden me qua type denken aan bepaalde huizen aan de Sportlaan in Den Haag, maar daar is het niet.
Zondag 17-10-2021 14:44:33Sjoerd Eeftens: Geaccidenteerd terrein hebben we ook aangetroffen in de duinstreek tussen Den Haag en het Noordzeekanaal.
De tweekappers zijn geschakeld met hun garages en aan de overzijde van straat achter de huizenrij staat een vergelijkbaar pand, wellicht ook geschakeld. Platte grote bakstenen in halfsteensverband. Hoe heten die ook alweer?
Achter de fotograaf bevindt zich iets wat een een schaduw werpt op de ruit van de erker; de bovenruiten weerspiegelen geboomte en struikgewas.
Deze bouwwijze, met geschakelde dakkapellen, is van bovenaf (streetview), indien nog aanwezig, goed herkenbaar.
Zondag 17-10-2021 09:27:50Rob Wagenaar: Accidentering en zandgrond. Ik denk aan, Veluwezoom, Arnhem Noord, Hoogkamp, Oost, Huygenslaan, Paasberg.
Zaterdag 16-10-2021 22:29:36Peter Heuseveldt: Ziet eruit als nieuwbouw van kort na de oorlog, weliswaar met nog jaren-30 elementen, maar niet meer helemaal. Volgens mij kijken we hier ook tegen de achterzijde aan, want tuindeuren in de voorzijde op deze manier zie je niet veel.
Vrijdag 1-10-2021 19:37:27  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):