Zoekplaatje 3535 

Inzender: S van Wijngaarden Uitleg

Gegevens: Flink woonschip met etage en ophaalbrug. Op bordje staat "verboden aan te leggen". In omgeving van druk water/ recreatieverkeer? Of zelfs in bebouwde kom? Agfa fotokaart.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1940    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 27 augustus 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3535 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Houthandel van der Willik, Straat ter Leede, Warmond

Redactie: Fraaie oplossing. De enigszins verontrustende conclusie is dat de foto in het boek van Klaus Mattes is opgenomen met een onjuist bijschrift (en ook in de collectie van het Noord-Hollands Archief). Voor de volledigheid vermeld ik dat Hans Roest mij een bewijsfoto had toegestuurd, die bestaat uit dezelfde oude foto als op de link van Theo van Gijlswijk (11-6-2022 20:34:26) met daaronder een iets andere foto van de huidige toestand.
Zaterdag 11-6-2022 21:24:15Dibbler: Link vergeten, hierbij dan.
Website: https://warmelda.nl/js-plugins/fotos/afb [...]
Zaterdag 11-6-2022 20:46:46Dibbler: Mooi gevonden Hans, ik ben wel benieuwd hoe.

Bewijs is te vinden op de site van Historisch genootschap Warmelda: https://warmelda.nl/js-plugins/fotos/foto_index.html. Om iedereen het doorklikken te besparen link ik direct naar de relevante foto's en vermeld ik hieronder de bijschriften.

Houthandel Willik was gevestigd aan de Straat ter Leede, zie afb https://warmelda.nl/js-plugins/fotos/afb_De%20Leede/Huis%20van%20boer%20de%20Wit.jpg (nr 26 in de serie De Leede).
Het bijschrift luidt:
'Vanaf de Leede gezien. In het midden het huis van Teun de Vogel aan de Kerpsdam. Rechts de buitenplaats 'Ons Genoegen' aan de Straat ter Leede. Op het einde werd dit gebouw gebruikt als opslagplaats voor Houthandel v.d. Willik. De buitenplaats brandde af in 1969.'

Foto nummer 8 uit de serie Luchtfoto's is hieronder gelinkt. Hierop zijn de woonboot, het bruggetje (bruin in plaats van wit) en het huisje links op het zp duidelijk herkenbaar. Het bijschrift:
'VLNR Kerpsdam, Straat ter Leede, Scheepmakersdam, Waagdam. Bovenaan loopt de Dorpsstraat (ca 1970-1975).'

Op deze foto (nr 63 uit de serie De leede) is links nog een stukje van de woonboot te zien: https://warmelda.nl/js-plugins/fotos/afb_De%20Leede/Schakenbos%20en%20Helioager.jpg
Bijschrift:
'Scheepswerf van de familie Schakenbos aan het einde van de Scheepmakersdam (halverwege 20ste eeuw). Het huis rechts is Helioager, gebouwd door architect Co Brandes in 1934 (Dorpsstraat 41).'

Foto nr 64 uit dezelfde serie toont de panden aan het eind van de Scheepmakersdam waarvan de schoorstenen rechts op het zp herkenbaar zijn: https://warmelda.nl/js-plugins/fotos/afb_De%20Leede/Scheepswerf%20van%20de%20familie%20Schakenbos%20aan%20het%20einde%20van%20de%20Scheepmakersdam.jpg
Zaterdag 11-6-2022 20:45:55Arie van der Weerd: Ik denk dat Hans Roest dit goed heeft. Houthandel van der Willik. Straat ter Leede in Warmond.
Ga naar warmelda.nl, scroll naar beneden en klik op 'historische foto's' scroll opnieuw naar beneden en klik op 'luchtfoto's'(18 stuks) ga dan naar de achtste foto. Het witte huisje is er ook op te zien.
Website: https://www.warmelda.nl [...]
Zaterdag 11-6-2022 20:40:35Theo van Gijlswijk: Er staat een foto op de facebookpagina 'Warmonds fotoalbum'
Website: https://m.facebook.com/warmonders/photos [...]
Zaterdag 11-6-2022 20:34:26Hans Roest: Dit de woonark van houthandel Van Der Wilk in Warmond in de 80er jaren verkocht en naar ik dacht Amsterdam verhuisd.
Zaterdag 11-6-2022 19:21:42Jan Spoolder: Ik heb het bunkermuseum in IJmuiden twee keer aangeschreven voor informatie maar geen reactie ontvangen.
Vrijdag 19-11-2021 11:08:00s van wijngaarden : Mij is gevraagd of ik iets weet over de herkomst van deze foto. helaas is er geen verdere info , zat tussen heel veel andere gemengde foto's . De genoemde zijkanalen bij Spaarndam verwacht ik het niet , wel zou aan de Haarlemse kant van Spaarndam weer wel goed kunnen ??

Zondag 12-9-2021 16:03:56Heimen Stoffels: 9 jaar geleden was Klaus Mattes nog in leven en vertelde hij over het boek (zie bijgevoegde link - bij 9 minuut 30 noemt hij IJmuiden zelfs!).

Ik vraag me af of hij dan nog steeds leeft? Volgens mij hebben we op Zoekplaatjes ook een paar vaste bezoekers die in Duitsland wonen of er regelmatig komen.
Website: https://www.youtube.com/watch?v=tWZSetU_ [...]
Zaterdag 11-9-2021 20:06:39Jan Spoolder: Martin zegt precies wat ik 27-8 al opperde: zoeken in een zijkanaal van het Noordzeekanaal nabij Velsen. Als de woonark in gebruik was bij de commandant Albrecht Brandi zal hij vast niet naast de U-boot-basis aan de Steigerweg gelegen hebben (te gevaarlijk en makkelijk doelwit voor bombardementen.

Metadata en bijschriften in beeldbanken zijn ondanks de goede intenties helaas niet altijd compleet, correct en betrouwbaar.
Website: https://www.tracesofwar.nl/persons/211/B [...]
Zaterdag 11-9-2021 18:21:34Martin Snuverink: Heimen, terecht neem je aan dat het Noord-Hollands Archief de locatie IJmuiden juist heeft ingevuld. Dit gegeven heft men immers overgenomen uit het boek van Klaus Mattes, maar niet geverifieerd. Klaus Mattes moet hebben aangenomen dat de ark in IJmuiden lag. Het is nu evident dat dit niet mogelijk is, tenzij de ark vanaf de gefotografeerde ligplaats naar IJmuiden is versleept. En dan zou de Schnapskoppel ergens in IJmuiden kunnen hebben gelegen aan een kade die we nooit zullen vinden. Een nogal onschuldige geschiedvervalsing!
Bij zoekplaatjes gaat het erom waar de foto is genomen. De dichtstbijzijnde mogelijkheden ten zuiden van het Noordzeekanaal zijn Zijkanaal B en Zijkanaal C bij Spaarndam. (Zie topotijdreis.nl 1950).
Zaterdag 11-9-2021 17:59:54Heimen Stoffels: Er staan trouwens nog meer huizen op. Rechts van de boot zie ik nog twee huizen en achter het linkerhuisje ook nog één. Ik neem nog steeds aan dat het Noord-Hollands Archief de locatie IJmuiden juist heeft ingevuld, maar het is dan wel een verdwenen stukje, want ik heb heel lang gezocht maar geen mogelijke locatie aangetroffen. Ook op oude foto's geen locatie die overeenkomt, maar natuurlijk hoeft deze specifieke locatie niet per se op oude foto's te staan (niet elk stukje Nederland is ooit vastgelegd…).
Zaterdag 11-9-2021 16:50:40Heimen Stoffels: @Martin Ook op de site van het Noord-Hollands Archief ontbreekt het huisje op de foto.

Bedankt trouwens dat je de moeite nam om het boek te gaan bekijken! 🙂
Zaterdag 11-9-2021 13:00:48Martin Snuverink: Er is nog iets. Op de foto in het boek van Klaus Mattes ontbreekt het deel waarop het witte huis is afgebeeld.

Sander, het zou aardig zijn als je iets over de herkomst van de foto kunt vertellen.
Vrijdag 10-9-2021 15:08:52Redactie: Door het gebruik van < en > werd de reactie van Martin van vandaag 09:09:16 niet volledig weergegeven. Dit is nu gecorrigeerd. Voor wie het naadje van de kous wil weten: dit heb ik gedaan door de tekens te vervangen door &lt; of &gt;
Vrijdag 10-9-2021 14:54:07Jan Spoolder: @Martin, dank voor je onderzoek en de terugkoppeling. Jammer dat het bijschrift in het boek ons niet veel verder brengt. Het witte huisje links lijkt me 18e of 19e-eeuws, ik zie daarvoor in Velsen en IJmuiden in combinatie met het water verder geen mogelijkheden.
Vrijdag 10-9-2021 13:36:46Martin Snuverink: Ziehier het resultaat van mijn bezoek aan het NIMH.

Het bijschrift bij de foto in het boek Die Seehunde … van Klaus Mattes (vertaald) luidt:
<Voor de commandant van de 5.K-Divisie, FK Brandi lag in IJmuiden een gevorderde woonboot ter beschikking, waarop dikwijls de gebeurtenissen en ervaringen van de teruggekeerde SEEHUND-bemanningen buiten de dienstorde werden besproken. In navolging van de op -Koppel eindigende steunpuntaanduidingen van het K-verband, had deze woonboot de bijnaam ‘Schnapskoppel’ gekregen.>

In de tekst van het boek:
<Nur weiter so!< Beim anschliessenden recht ausgelassenen Beisammensein ohne Hemmschwellen auf BRANDI’s Wohnboot - genannt >Schnapskoppel< - wurde das Thema >nur weiter so< wieder aufgenommen…<<
Mijn (primitieve) vertaling:
>Ga zo door!< Bij het aansluitende, zeer uitgelaten bijeenzijn zonder morele remmingen op BRANDI’s woonboot – genoemd ‘Schnapskoppel’ – werd het thema >ga zo door< hervat...<<

Intussen heb ik verder gezocht naar mogelijke ligplaatsen in IJmuiden. Een niet al te geloofwaardige mogelijkheid is aan een niet meer bestaand haventje in het oosten van het eiland van de Middensluis, aan de noordzijde. Zie de link. Probleem is dat ik me hier en ook elders aan de vaarwateren van IJmuiden geen boom kan voorstellen.
Ik staak het zoeken in IJmuiden. De dichtstbijzijnde geschikte ligplaats is naar mijn mening bij Spaarndam.
Website: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto- [...]
Vrijdag 10-9-2021 09:09:16Jan Spoolder: @Martin, fijn dat je de moeite wilt nemen om het boek te gaan inzien.
Donderdag 2-9-2021 11:42:11Heimen Stoffels: Er staan trouwens nog meer foto's van Klaus Mattes op de Beeldbank, waarschijnlijk allemaal afkomstig uit het eerder genoemde boek: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbank/?mode=gallery&q=seehund&page=1&view=horizontal&reverse=0

Bij sommige foto's staan ook andere plaatsnamen dan IJmuiden genoemd, dus het lijkt mij dat het archief niet zomaar wat heeft ingevuld en dat IJmuiden bij dit ZP dus klopt.
Woensdag 1-9-2021 21:56:50Heimen Stoffels: Op Jan Spoolders link staat in de foto-informatie “Plaats: IJmuiden”. Dan zijn we er toch bijna uit? Hoeven we alleen nog maar het adres te zoeken. Ik vraag me af of er in het genoemde boek wel een adres staat. Doorgaans bevatten dat soort boeken geen concrete locatiebeschrijvingen.
Woensdag 1-9-2021 19:50:24Martin Snuverink: Ik heb met de studiezaal van het NIMH in Den Haag (voor mij op fietsafstand) een afspraak gemaakt dat ik het door Jan Spoolder bedoelde boek kan komen inzien. Dit kan niet eerder dan volgende week woensdag. Als dit succes oplevert, zal ik foto(’s) maken en deze de redactie toezenden.
Zelf ben ik ook reuze benieuwd war deze grote ark heeft gelegen.
Woensdag 1-9-2021 15:01:42Jan Spoolder: Zoals gezegd is het exemplaar van deze foto in het Noord-Hollands Archief afkomstig van schrijver/onderzoeker Klaus Mattes. Mogelijk staat de foto dan ook in zijn boek "Die Seehunde, Klein-U-Boote" afgedrukt met een nadere plaatsaanduiding daarbij. De kosten van € 55,00 zijn me te hoog om het aan te schaffen. In Nederland is dit boek (ISBN-13:978-3813204841) alleen in te zien in het NIMH in Den Haag of in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg, en daar kom ik voorlopig niet.
Website: https://noord-hollandsarchief.nl/beelden [...]
Woensdag 1-9-2021 09:47:51Jan Spoolder: In 2002 wijdde het onvolprezen tv-programma Andere Tijden een aflevering aan het Seehund-flottille in IJmuiden, zie onderstaande link. Ideaal voor een regenachtige zondagmiddag. De mogelijk gevorderde woonarkark van het ZP komt niet in deze aflevering noch in het artikel op de website aan bod zodat de relatie tot de duikboten onduidelijk blijft. In de documentaire komt wel Klaus Mattes aan het woord die onderzoek deed naar de Seehunde en er in 1995 een boek 'Die Seehunde, kleine U-Boote' over schreef. De initialen van Klaus Mattes staan op de foto in NHA (zelfde als het ZP) en op de foto bij het artikel over Velserbeek. Eens kijken of dat boek ergens in te zien is. Verder heeft het Bunkermuseum in IJmuiden een paviljoen gewijd aan de Seehunde-brigade, misschien is daar iemand die meer weet.
Website: https://www.anderetijden.nl/aflevering/5 [...]
Zondag 29-8-2021 13:08:46d.kralt: Hoewel er bij de foto van het NHA "ontspanningsdoeleinden" wordt genoemd, twijfel ik daaraan. Gelet op de zendmast op het zeilschip lijkt mij het meer een communicatie-eenheid.
Naar mijn idee ligt het ergens in een jachthaven, gelet op het gedeelte van het bootje rechts
Zaterdag 28-8-2021 14:37:05Jan Spoolder: Volgens dit artikel was de aula van Westerveld in gebruik als kantine voor het Duitse Seehund-Flottille. Commandant en manschappen waren daar dichtbij gehuisvest in de rij huizen tussen Westerveld en De Genestetlaan. Als deze ark bij het onderdeel in gebruik was zou je verwachten dat de locatie van de foto daar in de buurt was. In Velsen-zuid zijn echter geen zijkanalen met oude bebouwing zoals op het ZP. Misschien is de boot ooit overgebracht van een andere locatie in de omgeving naar Velsen.

Bij het artikel staat een foto met duikboten die blijkens de krabbel linksonder uit dezelfde serie afkomstig is als de foto in mijn eerste bijdrage.
Website: https://www.velsen.nl/vrije-tijd/zien-en [...]
Vrijdag 27-8-2021 21:53:37Redactie: Mooi gevonden Jan. Ik wacht nog even af of een exacte locatie gevonden wordt.
Vrijdag 27-8-2021 21:03:51Jan Spoolder: Het Seehund Flottille was een Duitse marine-eenheid met miniduikboten van het type Seehund. In WO II was het gevestigd in Velsen/IJmuiden bij de Steigerweg, maar voor de bemanning was o.a. de aula van crematorium Westerveld in Driehuis gevorderd als officierskantine. Deze woonark zal mogelijk als mess voor de manschappen aan een zijkanaal nabij Velsen in het Noordzeekanaalgebied gelegen hebben.
Vrijdag 27-8-2021 18:15:03Jan Spoolder: Dit is een woonark, blijkbaar tijdens WO II in beslag genomen tbv ontspanningsdoeleinden voor de bemanning van de Seehund. Het schip lag blijkbaar ergens in de gemeente Velsen.
Website: https://hdl.handle.net/21.12102/46FF8885 [...]
Vrijdag 27-8-2021 18:02:53  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):