Inzender: Historisch Centrum Overijssel    

Gegevens: Twee hoogspanningsmasten leiden een 10.000 volts hoogspanningskabel over een straatweg. Mogelijk de leiding tussen Noord Laren en Gasselte.

Datering: 1918 ?   Formaat: 13 x 18 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 30 juni 2004

Beide kleurenfoto's werden gemaakt en als bewijs ingezonden door Sicco Fockens


 Reacties op Zoekplaatje 376 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gieten

Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Onderstaand bericht ontving ik van Jaap Tuik:

"Geachte redactie,
Zoekplaatje 376 blijkt sinds gistermiddag geen zoekplaatje meer te zijn. We hebben duidelijk te doen met de kruising van de 10.000 V noodlijn van het PEB Groningen uit 1921 met de Asserstraat in Gieten. De oplossing verliep in stappen: Eerst stuurde Peter van der Most van het HCO, U een plaatje met daarop een tweetal stalen spoorkruisingsmasten en een stationnetje. U stuurde dit plaatje door naar www.stationsweb.nl en het werd geídentificeerd als station Gieten. Een tweede afbeelding in hetzelfde fotoalbum van het terchniekmuseum HEIM in Hengelo laat dezelfde stalen masten zien, maar nu in noordelijke richting. Op die foto is in de verte een tweetal masten te zien,dat sterk lijkt op het tweetal van ons zoekplaatje. Tussen de spoorbaan en die masten een drietal exemplaren van lichtere constructie. De kaart erbij gepakt en geconstateerd dat het aantal masten maal de lengte van de spanvelden (120 á 150 m) aardig overeen zou kunnen komen met de afstand tussen de spoorbaan en de Asserstraat in Gieten. In Google ingetikt:: 'gieten-asserstraat-foto' en vervolgens op www.geheugenvangieten.nl/asserstraat3 een plaatje aangetroffen, dat heel sterk op ons zoekplaatje lijkt. Zaterdag 21 augustus mailde ondergetekende deze informatie door naar Sicco Fockens in Groningen en gisteren, 22 augustus, haastte Sicco zich al naar Gieten, om ter plekke te kunnen constateren, dat we inderdaad met de Asserstraat te doen hebben. Een tweetal foto's van hem ondersteunt zijn mening en die foto's, samen met zijn reactie, gaan hierbij. Bedenk bij de eerste foto wel dat beide huizen rechts op de foto, niet op het zoekplaatje staan. Het derde huis op de foto van Sicco is dus het eerste op het zoekplaatje.

Wegens vakantie van Peter van der Most, stuurt ondergetekende vrijwilliger van het HCO, U deze informatie maar even toe.

Met veel dank aan Sicco Fockens,
Jaap Tuik

Oorspronkelijk bericht:
Beste Jaap Tuik,
Dat idee van Gieten was goed! Eigenlijk was het op die kaart op http://www.geheugenvangieten.nl/asserstraat3.htm al goed te zien. Op dezelfde pagina staat ook een foto met wielrenners erop, en ook deze foto is voor 80% gelijk aan het zoekplaatje. Ik ben er dus vanmiddag even gaan kijken, en ik stuur de foto's die ik heb gemaakt mee. Omdat de boerderij met de twee schoorstenen vanaf het fotostandpunt van het zoekplaatje inmiddels minder goed zichtbaar is, heb ik daar nog een extra foto van gemaakt. Ik heb de oplossing nog niet op de site van zoekplaatjes gezet, dat mag je zelf doen. Mijn foto's mogen er als illustratie dan best bij.

Mijn complimenten voor deze oplossing, en de groeten,

Sicco Fockens"

Uit bovenstaande blijkt dat het één tot het ander leidt: ook voor de moeilijkste zoekplaatjes is een oplossing te vinden. En tevens een bewijs dat een goede samenwerking goede resultaten levert. Beide heren gefeliciteerd met deze prachtige oplossing!

Bert Scheijgrond,
Redacteur Zoekplaatjes
Website: http://www.geheugenvangieten.nl/asserstraat3.htm
Maandag 23-8-2004 19:42:40M.V Wesstein (Den Haag): Op de boerderij rechts idd 2 schoorstenen. Zijn zeer slecht zichtbaar, maar de lood-slabben op het dak verraden hun aanwezigheid. Verder: naast de linker HS-mast (ter rechterzijde) is veel vaag een pand zichtbaar, wellicht een hoek. Te zien zijn een raam en direct naast de mast een deur. Dit kan een voordeur zijn, maar ook een staldeur (hoewel ik geen reden kan bedenken de deurpost hiervan wit te schilderen). De weg is vrij belangrijk, want verhard. Ism de aanduiding Drenthe is het mogelijk de plaats Grolloo (omg. Assen) en dan de doorgaande weg van/naar de Provinciehoofdstad.
Woensdag 28-7-2004 18:03:00Sicco Fockens (Groningen): Waarop is het vermoeden gebaseerd dat hier een deel van de hoogspanningsleiding Noordlaren (want dat is de juiste schrijfwijze)- Gasselte zou zijn? In of bij Noordlaren ligt geen trafostation o.i.d. Bij Gasselte trouwens wel. De hoogspanningslijn Groningen-Gasselte loopt overigens wel langs Noordlaren.
Het plaatje zou best in Noordlaren of omgeving gemaakt kunnen zijn, maar ik herken het niet direct.
Donderdag 1-7-2004 17:39:09Gerard Nachbar (Almere): Corrigeer me als ik het fout zie, maar in de vergroting meen ik platen op twee schoorstenen van de dichtstbijzijnde boerderij te zien. Dit wijst op Groningen, Friesland, Drenthe.
Donderdag 1-7-2004 16:48:54Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.