Inzender: Jacob van der Vaart 

Gegevens: Een houten gebouw met schuurdeuren en A. van der Bie als opschrift. Een prachtig hek als afscheiding langs een kanaal.

Datering: 1910 ?   Formaat: 6 x 9 cm   Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 31 mei 2004


 Reacties op Zoekplaatje 359 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Zuidwijk

Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad staat in Paktijd van maart 2006 een artikel over pakloodsen in Boskoop. Hierin staat letterlijk: “De loods bestaat nog steeds en is nu eigendom van Jan Rijnbeek”. Dit heb ik gelezen bij de heer Bulk aan het Zuidwijk.
Het onlangs verschenen prachtige boek, geschreven door J.F. de Boer te Lisse, getiteld “Zuidwijk Van Hooge Heerlijkheid tot Economisch Bolwerk” (ISBN-10: 9080992313) en waarnaar Cees Bakker en Theo van Gijlswijk al hebben verwezen in de reactie van 29-12-2005, staat op pagina 46 en 47 beschreven de vestiging van Adam van der Bie, die van zijn moeder in 1895 een perceel grond van ca 0,7 ha koopt voor de vestiging van een boomkwekerij.
Dat de pakloods van Van der Bie op de plek van de tegenwoordige loods van Rijnbeek staat, kan ik nu aannemen. Maar dat dit dezelfde loods is, is onmogelijk. Bij nadere bestudering blijkt dat de loodsen van Adam van der Bie en van Rijnbeek wel dezelfde vorm en grondoppervlak hadden. Maar zulke houten loodsen gaan geen 80 jaar mee en de loods zal dus minstens eenmaal totaal vernieuwd zijn. Dit blijkt ook uit de fundering, die voorheen gemetseld was en nu van gestort beton.
Ik heb zonder succes geprobeerd ondichtbare gaten te schieten in deze plek. De fotograaf van het zoekplaatje stond op het oude pad van het Zuidwijk, dat nu nog aanwezig is naast de rijbaan. De loods staat aan de oostzijde van dit pad. Tussen pad en loods bevond zich destijds ook een sloot, op de plaats waar nu de rijweg is. Op die plaats ben ik ook gaan staan bij het nemen van mijn foto (apart toegestuurd aan de redactie).
De voorgevel van de tegenwoordige loods staat een beetje schuin op de rijweg. Dit komt overeen met de verkaveling die ook niet helemaal loodrecht op het Zuidwijk stond. Op het zoekplaatje zie ik die scheefheid niet terug, maar dit ontkracht niets.
Naar mijn mening staat de plek van het zoekplaatje nu helemaal vast.
Woensdag 19-7-2006 18:13:51Theo van Gijlswijk (De Zilk): Op de site van Hans Tacq http://www.boskoop.tv/ staat nog steeds de foto van de schuur van A.v.d.Bie uit Boskoop. Inmiddels staat daar een nieuwe reactie op:

Dick de Gunst van de Historische Vereniging Boskoop schrijft: "De loods van de Bie staat nog steeds in het Zuidwijk, nu voorzien van de naam J.C.Rijnbeek. Dit had u kunnen lezen in de PAKTIJD van maart j.l."

Kijk op http://www.boskoop.tv/ onder Boskoop tv staan verschillende items waaronder dit zoekplaatje, met reacties.
Website: http://www.boskoop.tv/
Donderdag 22-6-2006 00:48:29Redactie Zoekplaatjes (Scheveningen): Martin Snuverink zond bijgaande foto in met daarbij de tekst:"Hierbij de foto's van de de bouwvallige schuur Zuidwijk 7, Boskoop, die anders is dan die van Van der Bie."

Dit hoeft mijnsinziens echter niet te betekenen dat de oplossing "Boskoop" onjuist is.

Bert Scheijgrond,
Redacteur ZoekplaatjesMaandag 24-4-2006 11:48:56hans tacq (boskoop): Zelf ben ik ook een keer gaan zoeken naar deze loods op het Zuidwijk, maar ik kon hem niet vinden. Er staat wel een loods, maar om dezelfde te zijn moet die dan flink zijn veranderd en verbouwd in de loop der jaren... ik zal de volgende keer er een foto van maken.
Woensdag 11-1-2006 20:15:59Theo van Gijlswijk (De Zilk): Ik had ook de Historische vereniging Boskoop gevraagd of zij meer wisten van deze schuur, gisteren kwam dit antwoord:

Geachte heer,
via via kwam uw vraag in het bestuur van de Historische Vereniging Boskoop en uiteindelijk bij mij terecht. Zo lopen die dingen. De door u bedoelde loods aan het Zuidwijk in Boskoop was destijds van Adam van der Bie. De loods bestaat nog en is nu eigendom van Jan Rijnbeek. Die gaat nog op zoek naar eigendomsgegevens. Meer informatie vindt u in het onlangs verschenen boek 'Zuidwijk' van J.F. de Boer: pag. 46-47. Ik twijfelde aanvankelijk omdat de degelijke beschoeiing op de foto er nu niet meer is, maar het is bevestigd: 't is Zuidwijk.
Mag ik vragen wat een inwoner van De Zilk boeit in een Boskoopse boomkwekersloods? Misschien zit er wel een verhaaltje in voor ons kwartaalblad. Zie daarvoor de site boskoper.nl

vr. groet,
Cees Bakker
Donderdag 29-12-2005 10:00:18Theo van Gijlswijk (De Zilk): De webmaster van http://home.zonnet.nl/Boskoop-NL gewezen op deze site met de vraag of hij ons kon helpen met het oplossen van dit zoekplaatje.

Zijn antwoord:
Ik ben van oorsprong geen Boskoper, maar woon er pas 8 jaar. En aan de
andere kant van Boskoop dan waar het Zuidwijk is. Maar deze schuur komt mij niet bekend voor, ik herinner mij hem niet te hebben gezien en ben pas nog over het Zuidwijk gefietst. De vernieuwingsdrang bij de
boomkwekers is mij echter wel bekend, weinig historisch blijft bewaard...

De opbouw van de schuur en met name de verticale indeling van de ramen is wel typisch Boskoops. Er zijn nog een aantal soortgelijke schuren in de omgeving.
Met vriendelijke groet, Hans Tacq

Kort daarna de volgende mededeling:
Dag Theo, Ik heb de foto ook op de website Boskoop-NL gezet,misschien kan een oudere Boskoper verder helpen....
http://home.zonnet.nl/Boskoop-NL/
Groeten
Hans

Ben benieuwd naar de reacties van de 'oudere' boskopers.
Website: http://home.zonnet.nl/Boskoop-NL/#agenda
Donderdag 20-10-2005 00:59:21Martin Snuverink (Voorburg): Arnold Tak en Jeannet de Swijger zouden wel eens in de roos geschoten kunnen hebben.
Het Zuidwijk in Boskoop was anno 1918 nog een vaart, waarlangs ook toen al boomkwekerijen lagen. Tot 1845 was Zuidwijk zelfs een aparte gemeente of ambacht. Het Zuidwijk loopt noord-zuid. Erlangs liep aan de oostzijde het Zuidwijker Dijkje. Dit dijkje was een onverharde landweg, toegankelijk voor karren. Aan de westzijde was er geen weg. Vervoer van grondstoffen en producten ging hoofdzakelijk per schuit.
Het houten gebouwtje is geen woning maar een schuur. Dat daar in 1915 telefoon was, is niet zo waarschijnlijk. A. van der Bie heeft hier waarschijnlijk in een fraai huis in de nabijheid gewoond. Het keurige hek duidt op welvaart.
Of de schuur aan de westzijde van het Zuidwijk staat is moeilijk te beoordelen, omdat het op de foto niet erg zonnig is: er zijn geen duidelijke schaduwen. Toch lijkt me dat het licht meer van links, dus zuid, komt. Ook geeft de historische atlas meer gebouwtjes aan de westzijde dan aan de oostzijde. De kade waarop de fietser staat lijkt me niet berijdbaar voor karren, dus niet het dijkje. Dit pleit voor de westzijde.
De foto is naar mijn idee een stuk jonger dan van omstreeks 1910. de link geeft een aardig beeld van de omgeving.
Hiermee komen we helaas nog niet tot een sluitend bewijs, maar ik ben ervan overtuigd dat we heel warm zijn.

Website: http://home.zonnet.nl/Boskoop-NL/Ansichtkaart/kwekerijen.html
Maandag 31-1-2005 23:00:01jeannet de swijger (leiden): Er staat in de telefoonboek van 1915

91 Bie & Co., Fa. A. v.d., Boomkweekers, Zuidwijk
Zondag 30-1-2005 22:05:44Arnold Tak (Waddinxveen): dat ik vlak bij Boskoop woon, heeft niets met mijn reactie te maken. Documentatiebronnen in mijn bezit melden: A. van der Bie, Boskoop. Hij woonde aan de Dorpstraat, maar ik weet bijna zeker dat deze schuur op zijn land stond. Ik weet ook bijna zeker dat het een schuur van een boomkweker is (mocht het de man zijn die ik op de korrel heb).
Ik ken een ansichtkaartenhandelaar, die zelf energiek en fervent "Boskoop" spaart. Ik zie deze persoon mogelijk a.s. zaterdag op de beurs in Houten en zal de afbeelding aan hem voorleggen. Ik weet bijna zeker dat hij het juiste antwoord weet.
Dinsdag 1-6-2004 11:35:33  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):