Zoekplaatje 3402 

Inzender: Jan Uitleg

Gegevens: Foto is gemaakt periode 1924-1933 door L. van Korompay, fotograaf te Buitenpost. Hij wonende van 2 juni 1924 tot 30 september 1933 in Buitenpost. Vermoedelijk een processie tijdens een feest. Op achtergrond rechts 2 vlaggen en wimpel op een tijdelijk gebouw of een gebouw in aanbouw. Op achtergrond links vlag aan een hoge paal voor een woning of schuur. Provincie Friesland.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1930    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  detail  

Geplaatst: 5 februari 2021


 Reacties op Zoekplaatje 3402 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Processiepark, Dokkum

Jan Spoolder: Nog een plaatje, uit de Katholiek Illustratie van 20-7-1927. Ik meen de twee rechter dames (in Friese dracht) van het zoekplaatje te herkennen bij de pomp, afbeelding linksboven ook de twee rechtse dames.
Website: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKDC [...]
Vrijdag 5-2-2021 18:24:04



Jan Spoolder: De afrastering van het terrein (een hek met gebogen spijlen waarboven 3 rijen prikkeldraad) komt in 1928 in ieder geval ook overeen (foto rechtsonder, te vergroten met Ctrl+).
Website: https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/b [...]
Vrijdag 5-2-2021 16:47:01



Jan Spoolder: De huidige kapel in neoromaanse stijl en het toegangshek tot het park werden in 1934 gerealiseerd naar ontwerp van H.W. Valk en staat nog niet op het ZP. De mast met daaraan de vlaggen lijkt me een tijdelijk bouwsel t.g.v. de processie; de vlaggenmastuiterst rechts staat misschien ook op de eerder geplaatste foto van het park (links).
Vrijdag 5-2-2021 16:31:02



Jan Spoolder: Het Processiepark in Dokkum werd in 1925 ontworpen door Wolter te Riele en nog in datzelfde jaar aangelegd door kwekerij T.O. Bosgra uit Burgum. Het terrein lag naast de zgn. Bonifatiusbron op het toen nog grotendeels onbebouwde martelarenveld. Titus Brandsma was één van de initiatiefnemers voor het park dat de locatie werd voor processies, vieringen en manifestaties (processies op de openbare weg waren toen nog verboden in plaatsen waar dat niet van oudsher het geval was geweest). Bijgaande foto toont het park vlak na de aanleg, de sfeer komt in ieder geval overeen met het ZP. Aanvankelijk werden de bedevaartgangers opgevangen in een tent in de hoek van het terrein; Ter Riele had ook een kerkgebouw ontworpen maar dit werd nooit gerealiseerd.
Website: http://collections.tresoar.nl/utils/ajax [...]
Vrijdag 5-2-2021 16:25:16



Jan Spoolder: Bij een processie in de buurt van Buitenpost denk je al snel aan het Processiepark (Bonifaciuspark) in Dokkum.
Vrijdag 5-2-2021 14:23:47



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):