Zoekplaatje 3264 

Inzender: Gerard van Ginneken Uitleg    Beschikbaarheid: ik ben niet de eigenaar Uitleg

Gegevens: Deze zogeheten circuline-foto (gemaakt met een draaimechanisme) zou ergens in de buurt van Oisterwijk gemaakt zijn, maar daarover bestaan twijfels.

Herkomst: gekregen van iemand uit Nederland.

Datering: circa 1945    Formaat: 20 x 100 cm   Extra beelden: vergroting (gehele beeld)  gehele beeld, zeer hoge resolutie (ruim 9 MB)  

Geplaatst: 31 juli 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3264 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Leo R. (De Bilt): Ik vraag me af of men op een landdag als die van de RKSP zo'n groepsfoto zou maken. Nee, dit is wel degelijk een groep die op de een of andere manier bij elkaar hoort. Men heeft de groepsfoto gepland en er zelfs de fotograaf van de circulaire foto's voor laten komen.
Maar wat voor groep? Voor een retraite vind ik het gezelschap nogal groot (ca. 100 man). Ik heb in mijn familie-archief aardig wat groepsfoto's van retraites uit de jaren dertig en meestal zie je daar hoogstens 50 man en ook nog eens een keer allemaal van min of meer dezelfde leeftijdscategorie.
Merk ook op hoe iedereen reiskleding aanheeft, inclusief de hoeden. Men logeert hier niet. Het is een uitstapje. Een bedevaart? Dan zou je algauw vaandels en dat soort parafernalia verwachten. Als het een bedevaart is, dan eentje die in de winter plaatsvindt (geen blaadjes aan de bomen).
Misschien een uitstapje van een of andere plaatselijke afdeling van een of andere RK landbouwbond.
Niet dat dit de oplossing veel dichterbij brengt, maar misschien kunnen we zo wat denkrichtingen uitsluiten.
Zondag 2-8-2020 23:20:58Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Een ongedateerde luchtfoto van dat terrein laat niet direct mogelijkheden zien.
Website: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivie [...]
Zondag 2-8-2020 16:10:48Mathijs van den Bosch (Veenendaal): De dag waar Martin aan refereert werd gehouden op het terrein van Bekkerveld.


Website: https://kranten.archiefalkmaar.nl/issue/ [...]
Zondag 2-8-2020 15:55:48Martin Snuverink (Voorburg): Noch in een retraite, noch in een renie, noch in een schoolfoto geloof ik. Wat dan wel?
Het gebouw is onmiskenbaar een katholiek schoolgebouw, maar past niet bij het gezelschap, dat een bonte verzameling R.K. heren omvat, leken en geestelijken, rokers en niet-rokers en van allerlei rangen, standen en leeftijden boven de 25 jaar. En bij slecht weer: het plaveisel is glimmend nat, maar het regent niet.
Waar ik meer in geloof, is dat dit een bijeenkomst van de R.K. Staatspartij (RKSP), de voorganger van de KVP was. En wel een zogenoemde Politieke Landdag.
Uit de reactie van HWH kunnen we opmaken dat deze foto waarschijnlijk uit de periode 1935-1939 is. De RKSP heeft in die periode een landdag gehouden op 27 september 1936 te Heerlen bij slecht weer. De link geeft hiervan een foto
Tussen 1896 en 1946 was de kiesgerechtigde leeftijd 25 jaar; jongeren waren geen partijlid en op zon landdag dus niet welkom. Vrouwelijke leden wel, maar die pasten op de kinderen.
Website: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoe [...]
Zondag 2-8-2020 15:10:54HWH (Groningen): NV Vereenigde Fotobureaux zat tot eind 1940 aan de Singel 93, Amsterdam. Andere 'circuline' (of 'rouline') foto's van het fotobureau zijn vooral gemaakt in de periode 1935-1939.

Het plaatje doet mij vooral denken aan een renie bij een schoolgebouw (voor jongens?). Alleen heren, van verschillende leeftijden. Misschien een schoolgebouw bij een jongensinternaat.

Van het NV Vereenigde Fotobureaux zijn meerdere groepsfoto's bekend bij schoolgebouwen (leerlingen en leraren), ziekenhuizen (personeel), politiebureaus (personeel). Gemaakt van Groningen tot Limburg, dus in heel Nederland.
Zondag 2-8-2020 12:05:21nicole schouten (haarlem): Wat een mooi plaatje. Al die koppen bij elkaar geven een mooi overzicht van de Nederlandse man van de jaren veertig. Wat mij opvalt zijn een aantal mannen met dezelfde das, niet stropdas, met strepen. Ze staan onder de boog in de gevel. 1945 lijkt me een vreemde datum voor zo'n grote bijeenkomst. Behalve retraites e.d. kan men ook denken aan een vakvereniging, de kvp e.d. Voor een katholieke omgeving is er weinig hierarchie; de priesters staan her en der verspreid in de menigte. ik kan zoeken in mijn familie, maar het lijkt me een speld in een hooiberg.
Zaterdag 1-8-2020 23:50:58Redactie (): Circulinefoto's van Vereenigde Fotobureaux zijn bekend uit in ieder geval Den Haag en Kampen (zoekplaatje 600) dus dat geeft geen specifieke zoekrichting.
Zaterdag 1-8-2020 21:46:03Winfried Gall (Hilversum): Op het banier linksonder staat: Vereenigd Fotobureau, Amsterdam, Singel 73 (?), tel 40856-3324. Ik heb in een vergroting al geprobeerd om gezichtstrekken te herkennen in mijn familie. Misschien ook een idee voor anderen ?
Zaterdag 1-8-2020 21:34:53paul blanken (Rotterdam): In ieder geval geen enkele vrouw en vooral zestigplussers...
Zaterdag 1-8-2020 12:04:34Ingrid Evers (Maastricht): @ E.Petter: k mogelijk natuurlijk, want 180 man toespreken biedt geen ruimte voor discussie. Voor onderdelen van de retraite splitste men de deelnemers op in kleinere groepen. De gezamenlijke vieringen hadden dan elders plaats, in de kapel of een grotere zaal.
Zaterdag 1-8-2020 10:46:16Leo R. (De Bilt): Het zal wel toeval zijn, maar de ramen doen denken aan zp 2784, met hun roedeverdeling en het gaas ervoor.
Website: https://www.zoekplaatjes.nl/2700/2784.ht [...]
Zaterdag 1-8-2020 10:46:04Ingrid Evers (Maastricht): @ Theo van Gijlswijk: Als mijn vermoeden juist is, is de priester met het gezelschap meegekomen. Hij is afgevaardigd namens de parochie of de geestelijk adviseur van de retraitevereniging, als daar een aparte vereniging bestond. De retraite wordt dan verzorgd door de geestelijken die het retraitehuis runnen, bv. de redemptoristen.
Wat betreft het gebouw: ik ben het met je eens dat dit niet het onderkomen kan zijn geweest, maar dat het een bijgebouw was waarin de bijeenkomsten gehouden zouden kunnen zijn. Het retraitehuis in Bergen (NH) had een serre, die daarvoor werd gebruikt, een hoge lichte ruimte met open dakgebint.
Zaterdag 1-8-2020 10:39:19E. Petter (Den Haag): Eens met Theo. Het gebouw lijkt meer op een school, waarbij elk groepje van 3 ramen dan een klaslokaal zou zijn.
Zaterdag 1-8-2020 08:31:45Theo van Gijlswijk (De Zilk): Ik betwijfel of dit een retraitehuis zal zijn. Het is een betrekkelijk klein gebouw. En bouwlaag met zolderverdieping. Grote ramen wat kan duiden op grote ruimtes beneden. Je zou verwachten dat er op de zolderverdieping dan veel kleine kamers moeten zijn om de retraite-gangers tijdens hun retraite onder te brengen. Dan zouden er veel meer dakkapellen te zien moeten zijn. Bovendien is n priester op dit grote aantal mannen wel een heel mager aantal. Het zou natuurlijk wel een bijgebouw bij een retraitehuis kunnen zijn.
Zaterdag 1-8-2020 07:15:52Ingrid Evers (Maastricht): Voor katholiek Nederland bestaat er een jaarlijkse gids met de titel 'Piusalmanak'. Sinds kort staan de oudere jaargangen op Delpher. Met het zoekwoord 'Retraitehuizen' of 'Retraitenhuizen'(de tussen-n soms wel, soms niet gebruikt) krijg je een overzicht van de plaatsen waar zulke oorden van bezinning of hereiking (zoals dat tegenwoordig heet) zich bevonden. Ik heb wat steekproeven genomen, maar het pand van het zoekplaatjes niet gevonden. Misschien dat iemand anders er meer uit weet te halen?
Zaterdag 1-8-2020 00:56:51Ingrid Evers (Maastricht): Vergat, dat dit waarschijnlijk de achterzijde van het huis is en dat de parochiegeestelijke links van de streep zit.
Vrijdag 31-7-2020 20:03:16Ingrid Evers (MAASTRICHT): Zo ongeveer een honderdtachtig mannen bij elkaar! Een paar zijn links en rechts alsnog 'gemist'. Het zijn vooral oudere mannen, de jongsten lijken me omstreeks de dertig. Heel veel petten, maar ook veel bolhoeden en een enkele gleufhoed. Iedereen draagt een stropdas, maar er zijn ook nog vadermoordenaars te zien. Heel opvallend: meteen naast de verticale witte streep een nog vrij jonge geestelijke in overjas, soutane en 'geestelijke' hoed.
Het enige wat ik me hierbij kan voorstellen is een retraite. Het huis ziet er niet zo hl kerkelijk uit op de achtergrond, maar gezien de rechterzijde van de gevel is het toch ook niet onmogelijk.


Vrijdag 31-7-2020 19:52:25  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres (incl. http:// of https://):