Zoekplaatje 3229 

Inzender: Mathijs van den Bosch Uitleg

Gegevens: Fotokaart, ongelopen, achterkant geeft geen enkele informatie.

Herkomst: mijn familie (Nederland).

Datering: circa onbekend    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 29 mei 2020


 Reacties op Zoekplaatje 3229 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Dick Zweers (Bergeijk): Jan, goed dat je Echteld erbij betrekt. Inderdaad komen de halfronde raampjes in die regio, zelfs dikwijls voor. Het ontbreken van een ingang in de korte gevel is evident maar deze gevel bevat veel bouwsporen van een verandering. De hanekamstrekken zijn veel breder dan de vensters die er nu zijn. Brede muuropeningen in zo'n gevel zijn opmerkelijk maar ver dan dat kom ik niet.v

Woensdag 5-8-2020 12:31:47Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Ja, de kaarten hebben exact dezelfde achterkant. En beide hetzelfde uitgevoerd met gegolfde rand.
Dinsdag 4-8-2020 13:35:58Jan Spoolder (Utrecht): Mathijs misschien ten overvloede maar hebben foto 3211 en 3229 dezelfde achterzijde?
Dinsdag 4-8-2020 13:25:45Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Waarschijnlijk voegt het niets toe aan deze bouwtechnische verhandeling (waarvoor nu al hulde!), maar als leek vind ik deze in Markelo er ook wel iets van weg hebben.
Het is hem niet natuurlijk.
Website: https://images.app.goo.gl/XFU1Vg6BJBMe6hxZ8 [...]
Dinsdag 4-8-2020 13:04:57Jan Spoolder (Utrecht): Ik vond een boerderij van het langsdeeltype (met woongedeelte vr en een niendeur in de achtergevel) in Echteld (Gld). Deze heeft ook vlechtingen in voor- en achtergevel, getoogde deuren (met gemetselde bogen) in de achtergevel en daartussen de kleine gebogen stalraampjes die ik heel opmerkelijk vind. Blijkbaar is de verspreiding hiervan groter dan ik dacht.
Website: https://rijksmonumenten.nl/monument/14271/boerderi [...]
Dinsdag 4-8-2020 12:12:14Jan Spoolder (Utrecht): Op basis van ZP 3211 lijkt het of de rondboog boven de niendeur (en trouwens ook die boven de rechter lage staldeur) opnieuw opgemetseld of tenminste verstevigd zijn. Dat kan er inderdaad op duiden dat het hooiluik later is aangebracht, zoals Dick Zweers al aangeeft. Aan de voorgevel van de boerderij valt op dat er geen voordeur is. Die moet zich dan in de (niet zichtbare) zijgevel bevinden. Boerderijen zonden deur in de voorgevel zie je o.a. veel langs de Zuiderzeestraatweg (westelijke Veluwe)maar sluit Overijssel ook niet uit.
Dinsdag 4-8-2020 11:26:39Dick Zweers (Bergeijk): Jan, zulke raampjes zie je zeker meer in Olst e.o. Ook in Terwolde (waar ik ben opgegroeid) komen ze voor, ook naast de niendeur. Als correctie op mijn eerdere inzending: ik zit fout met het detail bovenaan de elektriciteitspaal. Het (mij) uit Overijssel bekende detail is er niet. De kans dat dit in Gelderland is wordt daardoor groter, al denk ik niet meteen aan de Achterhoek. Als aanvulling m.b.t. het hooiluik nog dit. Ik vermoed dat dit luik niet oorspronkelijk is. Het feit dat de dakrand is doorbroken vanwege toepassing van een dakkapel lijkt dit te bevestigen (ZP 3211). Als deze veronderstelling juist is, staat het boerderijtje in het gebied waar het slobgat algmeen voorkomt. Zoals Salland en Veluwezoom. Aan dat laatste gebied denk ik niet meteen. De dakvorst lijkt van heideplaggen te zijn. Als ik dat goed zie is het niet zo dicht bij de IJssel. Daar zijn de nokken van gevlochten stro, en vaker (ter vervanging) voorzien van blikken platen. Stroomopwaarts langs de IJssel moeten we overigens Brummen voorbij om oude voorbeelden van gebakken nokvorsten te vinden.
Dinsdag 4-8-2020 10:22:24Jan Spoolder (Utrecht): Dick, wat mij opvalt zijn ook de kleine halfronde raampjes naast de niendeur. Weet jij of dat ook regionaal bepaald is? Ik ken deze stalramen naast de niendeur vooral uit Twente of Achterhoek maar dan met een roedeverdeling en dan in 4-en of 6-en verdeeld. Enkel een halfrond raampje kwam ik alleen tegen in Olst en op de noordelijke Veluwe, vergelijk bijv. de zpl 864 uit Olst.
Website: https://www.zoekplaatjes.nl/850/pics/864L.jpg [...]
Maandag 3-8-2020 15:35:50Dick Zweers (Bergeijk): Ik heb hier ook een heel sterk Salland-gevoel bij, Jan. De paal van het bovengronds stroomnet heeft van boven een kapje waarop de 0-draad bevestigd is. Dat kwam in Salland algemeen voor, terwijl het mij in Gelderland cq. de Achterhoek niet bekend is. Ik denk ook dat dit het zelfde boerderijtje is als op ZP3211. Sat dat betreft meen ik dat zo'n (dakkapel met) hooiluik in Salland minder voorkomt dan het slobgat n de boerderij (in het plafond van de deel). In dat geval wordt een hooiwagen naar binnen gereden om daar het hooi naar de zolder te brengen.
Maandag 3-8-2020 14:03:48Mathijs van den Bosch (Veenendaal): Goedemorgen Jan, de kaart is afkomstig uit een verzameling die heel Nederland beslaat, dus helaas is daar verder geen aanknopingspunt.

Het lijkt inderdaad hetzelfde boerderijtje als op 3211, dat was mij nog niet eerder opgevallen.
Zaterdag 30-5-2020 08:56:01Jan Spoolder (Utrecht): Ik heb hier eerder een Salland-Veluwe gevoel bij dan Twente of de Achterhoek. Mede vanwege het kleine ruitje boven in de voorgevel en het verhoogde rietgedekte hooiluik in de achtergevel. Kan Mathijs aangeven of hij in deze regionen familie had/heeft wonen waarvan de afkomstig kan zijn?
Zaterdag 30-5-2020 08:48:51Jan Spoolder (Utrecht): Ik vermoed dat dit hetzelfde boerderijtje is als op ZP 3211, maar dan door voorgevel.
Website: https://www.zoekplaatjes.nl/3200/3211.html [...]
Vrijdag 29-5-2020 15:14:49  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):