Zoekplaatje 3046 

Inzender: Peter Laarakker Uitleg

Gegevens: Uit familiealbum van Woerden, Delft. Rond 1920. Foto's kunnen in omgeving Delft genomen zijn of in omgeving Akkrum, waar ook familie woonde.

Herkomst: mijn familie (Nederland).

Datering: circa 1920    Formaat: 9 x 13 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 25 oktober 2019


 Reacties op Zoekplaatje 3046 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Marco Klinkenberg : Zijn er genealogische gegevens bekend, zoals volledige namen, geboortedatum en plaats. Misschien verstandig om tussenvoegsels in familienamen zoals Van met een hoofdletter te schrijven. Dat voorkomt verwarring met plaatsnamen.
Vrijdag 5-1-2024 18:46:17Ingrid Evers: @Martin: heel spits, Martin, :) maar heeft iemand nog een aanvulling op dit zoekplaatje?
Vrijdag 3-11-2023 13:34:22Martin Snuverink (Voorburg): Peter, jaagde of joeg je opa (bijv. op hazen) of trok hij een vaartuig?
Zaterdag 10-12-2022 15:56:04Peter Laarakker (Dalfsen): Nicole schouten, de enige naam die ik weet is van Woerden. Denamen die je noemt herken ik niet. Maar mijn opa jaagde in Delfgauw dus Pijnacker zou goed kunnen.
Vrijdag 9-12-2022 22:53:24nicole schouten (haarlem): ik meen de foto eerder gezien te hebben in het archief van mijn oma. Die heette Van Schie en kwam uit Pijnacker. De voorste man zou dan Jan kunnen zijn. Mag ik van Peter Laarakker wat familienamen weten? Naast Van Schie kan ik Van der Helm, Vlek, Tetterode, Hounam noemen.
Dinsdag 12-5-2020 23:01:11Arie van der Weerd (Kampen): Ik vraag me af of er wel een koepel zichtbaar is. Het ZP en de derde (verticale) foto zijn vanuit dezelfde hoek genomen. Het verschil is dat de fotograaf bij het ZP laag zit zoals 'opa' en bij de derde foto staat, net zoals 'opa'. En bij de derde foto is geen koepel te zien.
Maandag 4-11-2019 17:22:32Martin Snuverink (Voorburg): Ik denk nu te begrijpen wat Opa en zijn kornuiten aan het doen zijn: zij peilen de diepte van de sloot om een de optimale plaats te bepalen voor het plaatsen van de polsstok.
Ik verbaas me over de super sportieve outfit van de heren met glimmend gepoetste schoenen en een sigaartje tussen de lippen ...
Ten zuiden van de kom van Akkrum loopt loopt de Polsloot die vroeger Pols Sloot heette. Heeft dit er iets mee te maken?
Maandag 4-11-2019 15:40:52Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): We zien nu in elk geval meer van de omgeving, en nu de periode nog zekerde ris, weten we ook al dat het koepeldak niet van de watertoren van Zoetermeer kan zijn. Die was er toen nog niet.
Wie op slootspringen met een stok zoekt op google, vindt meteen de term Fierljeppen, en de hits zijn meestal Fries. Dat het in Helmond (en wellicht op andere plekken) ook wordt gedaan, wordt gekoppeld aan een uit Friesland overgewaaid gebruik.
Het is nu toch wel heel waarschijnlijk dat we voor de locatie van het ZP in het Friese moeten zijn. IJlst en het Friese Winsum komen naar voren als centra van oorsprong. IJlst ligt niet ver van Akkrum, dat door inzender Peter Laarakker zelf is genoemd.
Maandag 4-11-2019 12:41:59Hans Klomp (Antwerpen): Beste Peter Laarakker, was het niet simpeler geweest voor de speuders als u direct alle drie de foto's had ingestuurd?
Maandag 4-11-2019 12:01:57Peter Laarakker (Dalfsen): en ik doe de 3e foto uit de serie er ook maar bij. Dank voor alle suggesties.
Website: https://photos.app.goo.gl/P1vt3MitTGX5fwjv8 [...]
Maandag 4-11-2019 09:51:36Peter Laarakker (Dalfsen): De man in het midden, mijn opa, is geboren in 1897.
Moeilijk om leeftijd te schatten maar het zou ook wat later dan 1920 kunnen zijn. De stok is zeker een polsstok, ik een andere foto uit de serie die dat laat zien.
Website: https://photos.app.goo.gl/P1vt3MitTGX5fwjv8 [...]
Maandag 4-11-2019 09:45:24Martin Snuverink (Voorburg): Als de foto van rond 1920 is, is het niet de watertoren van De Tien Gemeenten (bouwjaar 1927-1928) f de datering zit er een eind naast. Voor dit laatste graag de reactie van Peter Laarakker.
Zondag 3-11-2019 10:51:33Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik vind de suggestie van Hans Klomp kansrijk. Op Topotijdreis 1950 staat de watertoren in de huidige wijk Rokkeveen aangegeven, ten zuiden van de spoorweg Gouda - Den Haag. Even aangenomen dat we op het ZP naar het noordoosten kijken, dan is de dijk de verhoogde weg van Voorhoekje naar Berkel, en zien we westelijk daarvan nabij Voorhoekje de vermelding Boomkwekerij.
Er zijn daar nogal wat sloten, geen vaarten, maar ik had zelf ook geen aanleiding om een vaart te verwachten. Het gaat dan om de Oude of Hooge Polder van Pijnacker.
Het is niet ver van Delft. De kap van de nog bestaande watertoren past bij die in het ZP.
Zaterdag 2-11-2019 11:14:38Hans Klomp (Antwerpen): Watertoren van Zoetermeer?
Zaterdag 2-11-2019 10:34:35Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het gaat me er uiteraard niet om, te stellen dat we hier een koepel van een watertoren zien. Overigens kan dat nog steeds; er zijn zat watertorens met een afgeplat dak. Evengoed is het een dak van een ander bouwwerk, een koepelkerk of kerktoren bijvoorbeeld. De tak van de haag is inderdaad storend en ik ben het met Gerard eens, dat een detailscan op hoge resolutie handig zou zijn.
Gezien de begroeiing en de toch wat aftandse omgeving lijkt mij dit geen nieuwe sloot, maar is de sloot recent geschoond.
Een gemaal heeft veel kenmerken waarvan ik er hier niet n zie.
Vrijdag 1-11-2019 21:30:20Gerard (): Ik geloof niet in een koepel op de achtergrond.

Met maximaal inzoomen (ctrl +, Firefox) Ik vind de bovenkant van de koepel te plat. Volgens mij zien we een klein huisje (zoals op de voorgrond).
OF het is gewoon een tak van de haag aangezien het zwarte dak door lijkt te lopen?

Is het mogelijk een hogere resolutie detailscan te krijgen?

Wat betreft de ideeen:
-klein gemaaltje
-nieuwe sloot, droogmakerij
-hogere dijk op achtergrond ga ik wel in mee.

P.S.
Ik ben niet G. Nachbar.Vrijdag 1-11-2019 19:42:49Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Aangenomen dat het lage bouwsel en de loods exact in dezelfde windrichting staan, kan men met een lijn langs de bakstenen van het lage bouwsel en een lijn langs de drempel van de loods de horizon rechts opzoeken. Dan lijkt het erop dat er een dijk ligt, die dan ook uiterst links nog te zien is.
Aan de spiegeling van de linkermuur van de loods in het water te zien, is het gebouwtje niet scheef gezakt en staat de horizon daar op de ooghoogte van de fotograaf loodrecht op. Ook dan kom je onder de dijk uit.
Daarmee kan je de hoogte van de koepel echter niet inschatten, want dat hangt er van af hoe ver de koepel weg is.
Vrijdag 1-11-2019 17:24:53Martin Snuverink (Voorburg): Ja Hans, een vaarboom kan het goed zijn.Sie waren zo'n 4,5 m lang. Een weegboom is langer en aan de ene kant dikker dan aan het andere uiteinde. Veel veilingschuiten werden geweegd, d.w.z. met een weegboom (spar) vanaf de oever voortgeduwd. Zie de link, waarop zowel een weegboom als een vaarboom is te zien. Voor wegen is een jaagpad of gelijkwaardig nodig.
Ondanks dat de foto 2 tot 3 graden scheef is, geloof ik niet zo in een opname vanaf een vaartuig.
Is met perspectivische reconstructie een schatting te maken van de hoogte en afstand van de vermeende watertoren?
"Woerden" heeft hoogstwaarschijnlijk betrekking op de familie Van Woerden en niet op de stad Woerden.

Website: https://haagsgemeentearchief.nl/mediabank/beeldcol [...]
Vrijdag 1-11-2019 14:29:22Hans Klomp (Antwerpen): Mogelijk is de stok voor het bomen van een schuit.
Nog midden jaren '50 gezien langs de Loosduinseweg. En wellicht staat de fotograaf dan ook op een schuit.
Woensdag 30-10-2019 18:17:36Martin Snuverink (Voorburg): Hans, men kan toch ook van de andere kant gesprongen hebben? Maar ik geef toe, die windsingel is niet handig voor polsstokspringen als sport.
Wat kan die lange stok anders zijn?
Woensdag 30-10-2019 17:46:57Hans Klomp (Antwerpen): Beste Martin, polstokspringen over een sloot met aan n zijde een bomenheg kan wat pijnlijk aflopen. Dus niet waarschijnlijk.
Woensdag 30-10-2019 13:40:34Martin Snuverink (Voorburg): Kan de lange stok rechts een polsstok zijn? En zo ja, zijn de heren de sloot aan het aftasten wat betreft diepte en waterbodemgesteldheid ter voorbereiding van een een polsstokspringtoernooi of zoiets?
De bomenheg doet mij voorkomen als een windsingel, die je vooral in Friesland en in de kustprovincies ziet.
Woensdag 30-10-2019 10:25:48Hans (Aduard): In Akkrum is wel een een bouwwerk te vinden met een ronde koepel : het mausoleum in het park van Coopersburg.Ook zijn daar grachten te vinden ,waar deze heren zitten te "vissen".Het zou ook de platte broeikas verklaren en het huisje voor het tuingereedschap. Misschien slaan mijn gedachten wel teveel op hol nu.
Woensdag 30-10-2019 10:22:51Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Deze heren zijn niet aan het vissen; daarom meldde ik ook al "vissers". En of dit nu de meest effectieve wijze is om te dreggen, betwijfel ik sterk. De leeftijden van de heren zijn naar ik meen nogal verschillend. De sloot is denk ik niet zo jong; hoogstens recent geschoond. Ik denk niet dat het lage bouwsel een kas is. Je kunt er weliswaar niet in staan, maar glas is nergens te zien.
Als de koepel op de achtergrond die van een watertoren is, wordt de keuze beperkt. Er zijn wel een aantal sigaarvormige koepels in den lande, maar deze lijkt stomper en heeft geen lantaarn erop. Die van de Oranje Nassau Mijn I in Heerlen heeft het juiste profiel, maar kan ik me niet voorstellen in het landschap van het ZP. De toren van Noordwijk 1917 kan en ook die van Anna Jacobapolder, Zoetermeer, Bolsward, Klaaswaal, Boxtel en Naaldwijk, Helmond en Loosduinen lijken op de kleine foto's in het boek over de Nederlandse watertorens van Henk van der Veen een kansje te maken. Ik heb niet verder onderzoek gedaan.

Dinsdag 29-10-2019 21:16:00Martin Snuverink (Voorburg): Volgens mij zijn dit helemaal geen hengelaars (=sportvissers). Daarop zijn ze niet gekleed en hun 'hengeltwijgen' hebben ook geen lijnen met dobbers enz.
Ik denk dat ze op zoek zijn naar iets waardevols dat te water is geraakt.
Stel je de positie van de fotograaf voor. Die staat op een brug(getje) of aan de overkant van een onbenullige sloot, die nog jong is en door een kleige polder loopt, wellicht een droogmakerij.
Dinsdag 29-10-2019 19:03:19Hans de Haas. ('s-Gravenhage): Ik zie dit toch allemaal even anders voor zover ik dat nog kan zien, moet nodig een andere bril! Volgens mij zien we vissers zoals ik ook ben begonnen, met wilgen takken en een stuk vliegertouw. Dit even als inleiding en vissen deze mannen in een boezemwater. Achter de vissers is dan ook water en is dat gebouw een gemaal. Waar de vissers zitten is dan een smalle dijk
Dinsdag 29-10-2019 13:39:22Hans (Aduard): Is het lage bouwwerk een platte broeikas en het schuurtje de plek om gereedschap op te bergen? Ik heb ook zitten denken aan een lijkenhuisje en een begraafplaats,maar er ontbreken grafstenen en begroeiing, dus nee.Denk niet dat het Akkrum is.
Maandag 28-10-2019 18:42:51Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Boven het lage bouwsel achter de "vissers" is een koepel zichtbaar. naar mijn idee geen molenkap; we zien ook geen wieken, maar een watertoren zou kunnen. Het is dan geen hoge, en niet de bekende in Delft, Woerden of Akkrum. De horizon verloopt weliswaar scheef, maar roept geen gedachte op aan een hoog bouwsel.
De watertoren van Bolsward had wel een koepeldak, maar ik vind het landschap niet erg Fries.
De zon komt wat laag van rechts. De heg is kaal, dus rond de wintertijd; het zuiden op 45 graden rechts, schraal voorjaarszonnetje?
Zaterdag 26-10-2019 22:42:43  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):