Zoekplaatje 3017 

Inzender: Willem Metselaar Uitleg

Gegevens: Gelopen fotokaart met vertrekstempel uit Heveadorp 1920. Verzonden naar familie Slama in Wenen. Duitstalige tekst, in potlood geschreven en zeer onduidelijk. Op de afbeelding een groep jongens van ongeveer gelijke leeftijd en aantal begeleiders voor een woning. Achter het raamkozijn is een kerstboom te zien.

Herkomst: gekocht van of geruild met een internationale verkoper.

Datering: 1920    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  postzegel  

Geplaatst: 24 augustus 2019


 Reacties op Zoekplaatje 3017 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Jim van Nieuwenhuijzen (Dordrecht): Er zijn na de eerste wereldoorlog veel Weense kinderen in heel Nederland ondergebracht, ook in Tilburg en Den Haag bijvoorbeeld. Die bleven een langere periode, inderdaad om aan te sterken, maar werden bij mijn weten individueel ondergebracht in gastgezinnen.
Dinsdag 7-12-2021 15:30:07Sicco Fockens (Blijham): Ik heb het verhaal op de kaart proberen te ontcijferen. Het adres lijkt door een Nederlander te zijn geschreven, maar de verdere tekst is in 'Deutsches Schrift'. Het begint met 'Liebe Eltern, hier schicke Ich Euch einen...

Ik lees ook het woord 'abgebrannt' verderop in de tekst, verder blijft het zwoegen.
Website: http://www.netzmafia.de/skripten/glossar/suetterli [...]
Zondag 29-9-2019 12:57:46Ingrid Evers (Maastricht): Klaas Verbaan zit op het goede spoor. Delpher en Google geven tal van treffers voor een actie waarbij in 1919 en 1920 honderden kinderen uit Wenen naar Nederland werden gehaald om aan te sterken. Ze werden over verschillende gemeenten verdeeld. De laatste zijn eerst in 1923 terug gegaan. Een herinneringspenning uit die tijd toont een kerstboom, kennelijk voor de kinderen het symbool voor een nieuw begin. Op het eind van 1914-1918 waren er geen kerstbomen meer, die waren allang opgestookt.

Nu nog even uitvinden waar in of om Heveadorp zo'n kolonie werd gevestigd. :)
Maandag 26-8-2019 13:29:38Klaas Verbaan (Noordeloos): Ik weet niet wat er van waar zal zijn en ik kan het helemaal mis hebben, maar mijn gevoel zegt dat het een groep buitenlandse kinderen zijn.
Zaterdag 24-8-2019 22:31:57  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):