Zoekplaatje 2892 

Inzender: Dennis de Waart  Uitleg

Gegevens: Zeer oude boerderij met kruiskozijn en schaapskudde waar de boerin de schaapherder laaft. Op de achtergrond de kerk van een dorp met kloeke westtoren met spits en zeer hoog vieringtorentje.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1915    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  detail  

Geplaatst: 4 januari 2019


 Reacties op Zoekplaatje 2892 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Klaas Verbaan (Noordeloos): Als ik de foto goed bekijk zie ik in de verte een dijk (ligt de Maas erachter of de Geldersche IJsel) en dan aan de overkant een kerktoren en rechts daarvan een dak van een groot huis (boerderij) Het zal me niet verbazen als dit suk is volgebouwd, zodat er niets meer van te herkennen is, maar de kerktoren staat er wellicht nog. Kan het niet rond Bronkhorst zijn?
Maandag 11-9-2023 13:28:22



Robert Peter Luijer (Goudriaan): Ik zie nog nergens vermeld dt er IJSPEGELS aan de dakrand hangen. Foto moet dus in de winter zijn genomen.
Zondag 10-9-2023 13:08:30



Redactie (): Voor zover in de detailscan met de kerktoren details vallen te ontwaren, betreft het volgens mij hoofdzakelijk de structuur van het fotopapier en eventueel vlekjes. De contour van toren en torenspits oogt afgerond, wat betekent dat de foto op deze plaats niet scherp is. Een meer gedetailleerde scan is in dit geval dus niet zinvol.
Donderdag 10-1-2019 10:50:07



Leo R. (De Bilt): Ik zie die vieringtoren ook niet. Voor hetzelfde geld is het een boompje.
Woensdag 9-1-2019 14:10:37



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Het is altijd uitkijken om niet te gaan zien wat je wilt zien, bij dit soort foto's. Dat geldt net zo goed voor wat ik zie, maar ik voeg het toch maar toe.
Ik zie in de lange, zeer dunne structuur geen vieringtoren. Het lijkt meer een schoorsteen.
Een schaapskudde met herder vraagt om een heidegebied rond een dorpskern. Dat, gevoegd bij de lijn Tilburg - Namen van Dick, betekent dat we ook niet te westelijk moeten zoeken.
De horizon (boven die dijk?) maakt, dat de torenspits ongeveer even lang is als de toren. Dat gegeven gecombineerd met de dikte van de toren, maakt dat ik de bouw gedrongen vind en passend bij een dorp. Zeker geen hoog kerkschip met vieringtoren; de kerk heeft wellicht geen kruisvorm als plattegrond.
Het terrein rond de hoeve is weliswaar agrarisch, maar genuanceerd. Loopt er een dijk door het beeld, dan is de toren wellicht langer dan ik denk. Of staat de hoeve in een beekdal? Komt de kudde van achter de fotograaf?
Zomaar wat vragen en stellingen.
De detailscan geeft weinig extra uitzicht helaas.
Dinsdag 8-1-2019 20:51:55



Dennis de Waart (Heemskerk): De detailscan betreft al een scan op de hoogst mogelijke resolutie. Een beter resultaat is niet mogelijk.
Dinsdag 8-1-2019 17:50:33



Rob Wagenaar (zeist): Ja correct, Leo benoemde de persoon in de deur opening en niet de herder ervoor. Het betreft duidelijk een vrouw, en scene. Nog meer puntjes op de i: De onderkant van het dak van het kerkje leek mij wat boogvormig. Bij uitvergroting loopt of bloest het dak rond de hoeken van de toren schijnbaar wat over. Er zit zo te zien een raam of klok onder. Het kerkje is belangrijk voor de oplossing, verwacht ik. Kan er een HR scan van komen?
Dinsdag 8-1-2019 16:56:10



Natas (): Rob, Ingrid reageert op de reactie van LeoR 5-1-2019. Geestelijke in de deur opening..
Zondag 6-1-2019 22:19:04



Rob Wagenaar (Zeist): Attent Ingrid, ze kwam nog niet ter sprake...
Zondag 6-1-2019 21:11:52



Ingrid Evers (Maastricht): Niet dat het van belang is, maar volgens mij staat er gewoon een vrouw in die deuropening. En dat glas wijn lijkt meer op een pul bier, niet onmogelijk op de boerderij uit het fust gehaald.
Zondag 6-1-2019 15:08:21



dick zweers (bergeijk): kruiskozijn met hoge tussendorpel verwacht ik westelijk van de lijn Tilburg-Namur. Twee boogjes naast elkaar boven dit kozijn zijn typerend voor de stad en regio Leuven. Ze zullen ook daarbuiten wel voorkomen. Een zeer hoge vieringstoren heeft Aarschot maar daar is de grote spits zeer afwijkend van die op het zoekplaatje. De beluchting van de potstal is een relatief laat verschijnsel dat overal voorkomt. Omdat deze niet op de nok staan zijn ze bijzonder lang, wat normaliter niet het geval is.
Zondag 6-1-2019 09:12:09



Rob Wagenaar (Zeist): Leo R. oppert een pastorale herder aan de deur? Interessant. Krijgt hij een glas wijn overhandigd of brengt hij het? Het is evident een geënsceneerde situatie. Maar dit is als echte herder, op klompen en met schapen en herdershond, bedoeld, in de sfeer van het picturalisme van Berssenbrugge Coppens Eilers. Voor we naar Vlaanderen gaan kies ik voorlopig wat meer oostwaarts, Limburg , de Brabantse Peel, Belgisch Limburg, mergelsteen romaanse kerk.
Zaterdag 5-1-2019 18:35:42



Leo R. (De Bilt): Ik zou dit eerder in Vlaanderen plaatsen, zie de link. Is de persoon in de deuropening een mannelijke geestelijke?
Website: https://www.google.com/search?q=vlaanderen+hoeve+k [...]
Zaterdag 5-1-2019 16:15:47



Martin Snuverink (Voorburg): De "schoorstenen" zijn volgens mij geen schoorstenen, maar dienen voor ventilatie van de ruimte onder de kap (een potstal?). Schoorstenen dienen voor de afvoer van rookgassen. Ik kan me pal achter de (stal)deur geen stookplaats voorstellen.
Zaterdag 5-1-2019 15:02:42



Ingrid Evers (Maastricht): Het antwoord kwam met kerende post: "De foto is zeker niet in Sint Geertruid gemaakt. Een dergelijke boerderij met de vreemdsoortige schoorstenen is hier totaal onbekend."
Zaterdag 5-1-2019 13:10:54



Ingrid Evers (Maastricht): Ik betwijfel of dit Sint Gieteren (Geertruid) is. Tegen: de vorm van de schoorstenen en de rechte bovenkant van de schuurdeuren. Ook de sterk geronde vorm van de voordeur is nogal afwijkend van wat hier gebruikelijk is. Voor: de oorspronkelijk hardstenen kozijnen van de ramen en mogelijk ook de 'tweederde' luiken. Ik weet niet of die in de rest van Nederland ook gebruikelijk waren.
Ik heb geen vergelijkbare foto gevonden, maar de vraag uitgezet bij de Heemkundevereniging Sint Geertruid, die jaren geleden een groot plaatjesbestand heeft aangelegd van de negen kerkdorpen van de gemeente Margraten.
Zaterdag 5-1-2019 11:13:02



Rob Wagenaar (Zeist): Het kerkje zou ook uit mergelsteen opgetrokken kunnen zijn en dan komt Limburg eveneens in beeld en zou Sint Geertruid een mogelijkheid zijn.
Vrijdag 4-1-2019 19:39:16



Rob Wagenaar (Zeist): Het kerkje licht wat op, ondanks dat de zon achter de toren staat.Mogelijk wit gepleisterde muren.
Vrijdag 4-1-2019 19:12:58



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):