Zoekplaatje 2796 

Inzender: Ruud van den Aakster Uitleg

Gegevens: Een interieur van een mij onbekende kerk met links een beeld van een engel met een burchttoren zoals in gebruik in het wapen van Middelburg en Alkmaar.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: [niet opgegeven]   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 8 juni 2018


 Reacties op Zoekplaatje 2796 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Ingrid Evers (Maastricht): Tja, natuurlijk inderddaad eerder neo-romaans dan neo-gotisch. Ik liet me een beetje leiden door de vorm van het tabernakel en de opstaande 'achterwand'.
Donderdag 14-6-2018 16:47:19



Martin Snuverink (Voorburg): De kerk oogt niet neogotisch, maar veeleer neoromaans. De absis is halfrond, wat in neoromaanse kerken zeer vaak voorkomt, maar in neogotische kerken niet. Daar is de absis veelhoekig. Hiermee hoeft de kerk nog niet helemaal neoromaans te zijn, maar de absis wel. Een voorbeeld hiervan is de Corneliuskerk in Heerlerheide, die het overigens niet is, evenmin als de Martinuskerk in Spekholzerheide.
Merkwaardig zijn de dunne ronde zuilen tegen de wand. Als ik het goed begrepen heb, heten deze ‘schalken’. Toegepast als hier lijken ze zeldzaam. Deze kerk oogt jonger dan de meeste neoromaanse kerken. Vooraanstaande architecten als Jan Stuyt en Jos Cuypers bouwden neoromaans rond 1910. Kan ook neobyzantijns zijn of een mengsel van stijlelementen.
Onder elk bovenvenster met glas-in lood bevindt zich een nis met 5 rondboogjes. De breedte van de absis schat ik op 10 meter. De breedte van de bovenramen schat ik op 1 m en de onderlinge afstand tussen deze ramen op 2 m. Dan is de afstand tussen de schalken ca. 3 m.
Doorgaans hebben de absissen van neoromaanse kerken dikkere muren, mogelijk op dit zp reden voor extra versterking m.b.v. de schalken.
De Mijnstreek lijkt me inderdaad kansrijk, Ingrid.
Zondag 10-6-2018 08:53:44



Ingrid Evers (Maastricht): Het is de heilige Barbara. Een uitgebreide beschrijving en haat attributen in de link. In de twintigste eeuw was zij vooral de patrones van de mijnwerkers, al is de devotie tot haar veel ouder. Wat betreft dit kerkinterieur: het lijkt neogotisch. Het beeld rechts lijkt de heilige Gerardus van Majella te verbeelden, de oprichter van de Redemptoristen, die in Wittem hun moederhuis hebben.Spijtig is, dat de twee beelden ter weerszijden van het altaar - de hoofdpatronen/naamgevers van de kerk? - door de feestelijke palmen niet zichtbaar zijn. Het is duidelijk een feestdag. Ergens in de mijnstreek?
Website: http://www.heiligen.net/heiligen/12/04/12-04-0306- [...]
Vrijdag 8-6-2018 20:32:10



Dennis de Waart (Heemskerk): De toren staat voor de heilige Sint Barbara, herkenbaar aan de toren met 3 vensters die staan voor de Heilige Drievuldigheid, niet zozeer voor een plaats in Nederland.
Vrijdag 8-6-2018 20:31:48



Ingrid Evers (Maastricht): De figuur links is geen engel, maar een vrouwelijke heilige. Ik moet haar even opzoeken. De inzender denkt een engelenvleugel te zien, maar het is slechts de schaduw van het beeld. Bovendien zou geen enkele van de zeven 'soorten' engelen ooit een kroon dragen.
Vrijdag 8-6-2018 20:19:05



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):