Zoekplaatje 2784 

Inzender: N. de Bont Uitleg

Gegevens: Foto genomen in Noord Brabant door Persbureau Het Zuiden uit 's-Hertogenbosch. Op de achterzijde van de foto een stempel van Persbureau Het Zuiden met nummer 29537, archiefonderzoek heeft enkel opgeleverd dat deze foto rond 1934 is genomen. Plaats is onbekend. In het midden op de foto een priester omringd door dames met een Brabantse poffer uit de Meijerij. Op de achtergrond een gebouw met gaas voor de ramen.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1934    Formaat: 20 x 30 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 11 mei 2018


 Reacties op Zoekplaatje 2784 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Klaas Verbaan (Noordeloos): Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat dit een foto is ter gelegenheid van een zoveel jarig huwelijk. Het bruidspaar zit dan in de midden, wat uit elkaar, om de man erachter er goed uit te laten komen en de gebouwen erachter hebben er niets mee te maken: er was hier plaats om zoveel mensen fatsoenlijk op te stellen en op de foto te zetten én de fotograaf had ook nog plaats om achteruit te lopen om de foto te maken.
Vrijdag 15-5-2020 13:26:28Martin Snuverink (Voorburg): Als dit de inwijding van een pater (neomist) is, waar staat dan de neomist? De heer in het midden
die zo nederig naar beneden kijkt kan niet broeder en pater tegelijk zijn. Een priester kan alleen tot een broedercongregatie behoren, als hij is aangesteld al rector of aalmoezenier.
Vrijdag 15-5-2020 13:10:00Ann V. (Breda): Mijn eerste ingeving was ook dat het een huwelijks jubileum betrof. Op alle jubilea groepsfoto’s tussen 1930-1940 vind ik geen geestelijken terug. Na wat onderzoek denk ik dat het hier eerder gaat om een viering van een inwijding van een pater (of eerste Heilige Mis). Deze werden na een plechtigheid vaak thuis gevierd. Ik denk namelijk dat de ‘priester’ een pater is van de congregatie Broeders van O.L.V. van Lourdes (ofwel Broeders van Dongen). Gezien zijn kleding met het mouwloze kleed/slab over de toog, band om middel met rozenkrans, lage witte boord, haren met vet naar achter gekamd en zijkanten opgeschoren. Zij waren in Dongen, Geldrop, Haaren, Den Bosch, Moergestel, Rosmalen, Valkenswaard, Vessem en Vught gevestigd. Een interessant detail: rechts achteraan met grijze baard en bril staat nog een pater. Een Kapucijn (familie?) in pij met kap en een wit koord. Ik staak mijn zoektocht maar wellicht kunnen jullie hier iets mee om de oplossing te vinden!

Website: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-broeders [...]
Donderdag 14-5-2020 12:33:08Klaas Verbaan (Noordeloos): Over het gaas voor de ramen: het was eerder regel dan uitzondering dat er voor ramen van kaaspakhuizen gaas zat, zodat het raam open gezet kon worden en de kaas natuurlijk kon rijpen. Het gaas zou er wel voor geweest zijn om vogels buiten te houden en toen er koeling uitgevonden werd er regels kwamen raakte deze manier in onbruik.
Vrijdag 6-7-2018 20:33:58Peter Heuseveldt (Helmond): Zoals eerder opgemerkt, er waren destijds in Brabant tientallen kleine(re) zuivelfabrieken en die waren veelal gevestigd in panden van soortgelijke architectuur als op het zoekplaatje, en ook de grootte van de vensters klopt - die waren bij veel van die zuivelfabriekjes van soortgelijk formaat, soms zelfs nog groter.
Vrijdag 18-5-2018 17:41:41Hans Klomp (Antwerpen): Wel erg grote ramen voor zuivelbereiding wat vraagt om koelte en geen zonlicht. Zou het gaas kunnen dienen tegen de ballen en is er dus een voetbal/hockey veld o.i.d. in de buurt?
Vrijdag 18-5-2018 17:15:28E. Petter (Den Haag): Ik voel wel wat voor het idee van Peter Heuseveldt. In de link een zuivelfabriek met precies zulke vensters als op het zoekplaatje.
Website: http://fotorooi.nl/?album=64&photo=694 [...]
Woensdag 16-5-2018 16:25:42Peter Heuseveldt (Helmond): Zomaar een idee: zou het gebouw op de achtergrond geen onderdeel kunnen zijn van een zuivelfabriek? Daar waren er destijds tientallen van en ik kan me voorstellen dat die gaas voor de ramen hadden om vogels en ander (on)gedierte buiten te houden. Ook het luik boven de deur past bij een zuivelfabriek. De jubilaris zou dan op de één of andere manier aan die fabriek verbonden kunnen zijn (geweest), vandaar de lokatie van de foto.
Woensdag 16-5-2018 12:51:01Peter Heuseveldt (Helmond): Vooropgesteld: ik heb geen kaas gegeten van kazernes (ook nooit in dienst geweest). Maar mijn vraag zou dan zijn waarom een dergelijke foto dan uitgerekend bij een kazernegebouw zou zijn gemaakt? Je zou dan eerder verwachten dat de hele familie pontificaal voor het huis van de jubilarissen zou plaatsnemen, o.i.d. Tenzij het "bruidspaar" iets met die kazerne van doen zou hebben, bijv. omdat opa daar werkt en op het terrein woont (hadden kazernes burgerpersoneel, bijv. conciërges of tuinmannen of klusjesmannen o.i.d.?). Verder lijkt het erop dat het terrein voor het gebouw (grotendeels) onverhard is, voor de zittende kinderen op de voorste rij lijken althans kleden te zijn neergelegd zodat zij niet met hun zondagse plunje in het zand hoeven te gaan zitten. Van een kazerneterrein zou ik eerder verwachten dat alles verhard zou zijn, zodat de verschillende soorten voertuigen en (marcherende) manschappen niet door het zand zouden hoeven ploegen.

Zomaar wat ideeën.
Woensdag 16-5-2018 08:41:41Sjoerd Eeftens (PRINSENBEEK): Het woord kazerne is nog niet gevallen, maar daar zou het ook kunnen zijn, evenals op een defensieterrein in één van de voormalige verdedigingswerken rond de versterkte steden.
Op de voormalige Artilleriekazerne in Grave, waar ik ooit 72-4 versterkte, waren ook loodsen met begaasde ramen. Daarmee werd vliegend (on-)gedierte, zoals de eerder genoemde vleermuizen, buiten gehouden.
Dinsdag 15-5-2018 13:41:46Leo R. (De Bilt): Dat denk ik ook, Peter. Blijft het raadsel van het merkwaardige gebouw. Let ook op de band slordig metselwerk op ongeveer 2 meter hoogte.
Dinsdag 15-5-2018 09:41:42Peter Heuseveldt (Helmond): Ik denk dat het bejaarde echtpaar dat in het midden in de fauteuils zit (zo te zien staat de pastoor middenachter tussen hen in), de jubilarissen zijn, waarschijnlijk een 50- of 60-jarig huwelijk o.i.d., met hun uitgebreide familie om hen heen.
Dinsdag 15-5-2018 08:39:13Hans de Haas. ('s Gravenhage): Waar is het bruidspaar is de vraag van Leo. Dat hoeft helemaal niet op deze foto te staan, als dit familie en genodigden zijn. Ik heb ook groepsfoto's van familie op mijn huwelijksdag waar mijn vrouw en ik ook niet op staan en omgekeerd heb ik ook foto's van ons beiden zonder familie, dus het kan alle kanten uit.
Maandag 14-5-2018 22:03:05Leo R. (De Bilt): Hallo Hans, maar waar is het bruidspaar dan? En Theo heeft erop gewezen dat er veel meer van dit soort huwelijksjubilea-foto's van dit persbureau bestaan. Gezien de locaties van die foto's kunnen we dit ZP in een zeer ruime kring rondom Den Bosch zoeken.
Maandag 14-5-2018 13:18:39Hans de Haas. ('s Gravenhage): Ik zie deze foto niet als een jubileum, maar ik denk dat het hier gaat om een huwelijksvoltrekking, vandaar dat persbureau. Misschien trouwt hier wel een bekend persoon.
Maandag 14-5-2018 12:53:21Hans de Haas. ('s Gravenhage): @Leo.R Waarom op een dergelijke locatie zal mogelijk met geloof te maken hebben. Dit ziet er niet uit als een kerk, maar kan mogelijk een godsdienstige instelling zijn of een gemeentehuis.
Maandag 14-5-2018 12:44:05Theo van Gijlswijk (De Zilk): Er staan flink wat foto's van het fotopersbureau Het Zuiden van bruiloften op de website Thuis in Brabant.
Website: http://www.thuisinbrabant.nl/zoeken?q=fotopersbure [...]
Zondag 13-5-2018 23:54:30Leo R. (De Bilt): Duidelijk een familiefoto met een zoveel jaar getrouwd echtpaar. Maar waarom gemaakt door een persbureau, en op zo'n merkwaardige locatie? Het gebouw is geen woonhuis, maar ook geen overduidelijk (agrarisch?) bedrijfspand. Ik heb even in de kranten gezocht op 60- en 70-jarige bruiloft, diamanten bruidspaar etc. Misschien even de jaargang 1934 van de Katholieke Illustratie doornemen?
Zondag 13-5-2018 20:30:05Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Je vraagt je af voor wat voor soort insecten dit grootmazige horrengaas is aangebracht... Het kan bijna niet anders dan dat dit aangebracht is tegen vleermuizen. Is dit een woning bij een fort? De gebouwen op de achtergrond behoren ook niet direct bij een boerderij in 1934, evenmin als de luikenloze vensters. Het type erflampje links op de hoek van de gevel is ook niet direct gebruikelijk op een boerenerf. Rond Den Bosch lagen (en liggen) nog diverse (restanten van) fortificaties. Ravenstein ligt aan de oostelijke zijde buiten de Meierij; aan de westelijke zijde Heusden eveneens.
Zaterdag 12-5-2018 13:03:26  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
U ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe u een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):