Zoekplaatje 2762 

Inzender: van wijngaarden Uitleg

Gegevens: Fotokaart van Haarlemse gymnastiekvereniging Bato. Lokatie (nog) niet in Haarlem kunnen vinden. Heb zelf een beetje Haarlemmermeergevoel, op achtergrond uitloper van een dorp? Zal vast en zeker regio Haarlem zijn.

Herkomst: gekocht van of geruild met een Nederlandse verkoper.

Datering: circa 1920    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  detail  

Geplaatst: 19 april 2018


 Reacties op Zoekplaatje 2762 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Theo van Gijlswijk (De Zilk): In maart 1951 werd dhr. C. Th. Smal tot erelid benoemd van de Kennemer Turnkring. In het Haarlems Dagblad van 12 maart 1951 een artikel met foto van het opspelden van de onderscheiding. Ik zou zeggen dat het dezelfde persoon is als die op het zoekplaatje rechts staat in uniform met pet. In een ander artikel uit 1953 staat dat dhr. Smal al 39 jaar lid is van de vereniging BATO.
Website: https://nha.courant.nu/issue/HD/1951-03-12/edition [...]
Zondag 28-2-2021 23:22:57



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): In het gedenkboek Bato is op diverse plaatsen sprake van uitwisselingen. De foto kan wel op elke plek van uitwisseling zijn gemaakt. Er zijn wat mij betreft te weinig (of zelfs geen!) spoorse kenmerken om ook maar iets te zeggen over de locatie van de foto, rondom of in Haarlem, dan wel elders in het land. De kenmerken die er zijn, heb ik bekeken en hier beschreven. Helaas valt daar niets aan toe te voegen.
Zondag 28-2-2021 23:18:29



Ingrid Evers (Maastricht):
Het gaat zoals Theo stelt, wel degelijk om de Gymnastiekvereniging BATO in Haarlem. Die werd opgericht als Scherm- en Gymnastiek Vereeniging. Zo staat het ook op het vaandel uit 1896 (zie de link naar het gedenkboek bij Theo, p. 5, rechtsonder). Het schermen viel echter weg en over bleef een gymnastiekvereniging. Dat is terug te zien in het vaandel, want daar toont het middenvlak dan een vierkant (de 'mat'?), tegelijk 'brug', met daarboven rekstok en ringen, rechts mogelijk het paard.
In het boek is het ZP-vaandel op p. 9 te zien achter het bestuur aan de bestuurstafel (1936 - 40-jarig bestaan). Maar op p. 8 is het ook al te zien in de groepsfoto rechts en die foto dateert van 1933. Op pagina 6 staan groepsfoto’s uit 1919 en 1924. Sommige van die koppen lijken op het ZP terug te komen in oudere vorm.
Het uniform en de pet van de man rechts is wat onverwacht, maar het gedenkboek stelt: “Tot de jaren '40 werd de hoofdleider of ‘hoofdvoorwerker’ directeur genoemd. Bij officiële gelegenheden was hij gekleed in een officieel uniform, compleet met een prachtige pet. Bij defilés voerde hij ‘de troepen’ aan.” (p. 8). Waarom er dan een tweede pet ligt op de afrastering links, is dan weer een raadsel.
Ik vermoed dat de foto dateert van eind jaren 1920. De vereniging maakt dan een bloeiperiode door onder leiding van de eigen turner, dan ‘directeur’ Cornelis Theodorus Smal (*Haarlem 1898), van beroep behanger. Als iemand zijn portret weet te herkennen onder de pet op het ZP, zouden we eruit zijn.
Blijft over de locatie. Theo heeft enkele plaatsen genoemd, maar heeft daarbij zijn twijfels. Misschien dat de Haarlem- en spoorwegkenners nog eens naar het gedenkboek kijken?

Zondag 28-2-2021 20:49:07



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De steenslag op de grond, die iets verhoogd lijkt te liggen, en het hek erachter kunnen wijzen op een perron. Ik denk niet alleen aan een spoorwegperron, maar het type houten hekwerk komt bijvoorbeeld niet overeen met de tamelijk eenvormige hekken op de Haarlemmermeerlijnen. Er bestaan niet veel foto's uit de exploitatiejaren van deze spoorwegen in de buurt van Haarlem, maar die laten allemaal een steviger bovenleuning zien, zoals op IJweg en Vijfhuizen.
De HIJSM kende meer vrijheid op het gebied van afrasteringen. Wellicht langs één van de hoofdlijnen bij Haarlem?
Wellicht kan het ook een perron zijn van de tramlijn Amsterdam - Zandvoort of één van de andere tramlijnen van de NZH.
Woensdag 26-6-2019 13:18:53



s van wijngaarden (Haarlem): Beste Hans , in het vaandel staat Haarlem ..Dus lijkt mij dan niet Bato te Winschoten .

Woensdag 22-5-2019 20:55:34



Hans de Haas. ('s-Gravenhage): Ik vermoed dat we in de omgeving Haarlem lan zullen moeten zoeken, want volgens mij is dit Winschoten. In elk geval lijkt de achtergrond van het sportveld wel iets op het ZP. (bomen met lage huisjes)
Website: https://sites.google.com/site/gvbato/informatie/ge [...]
Dinsdag 21-5-2019 16:32:40



Theo van Gijlswijk (De Zilk): In de link de uitgave van het boek 100 jaar BATO 1896 - 1996. De gymnastiekvereniging maakte meest gebruik van binnen-accommodaties. Sportterreinen van de gemeente Haarlem in de buitenlucht waren aan de v Oosten de Bruijnstraat, Kleverlaan en bij zwembad Houtvaart. In 1913 kreeg BATO een vaandel, zie foto in het boek, dat is niet het vaandel op het ZP. Dat vaandel zal later pas opnieuw vernieuwd zijn. Ik heb (nog) niet kunnen vinden in welk jaar. De drie genoemde locaties zijn volgens mij niet het ZP.
Website: https://www.batohaarlem.nl/userfiles/geschiedenis/ [...]
Woensdag 25-4-2018 23:24:24



  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.  
Je ontvangt een e-mailbericht waarin staat hoe je een foto naar de redactie kunt sturen.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):