Zoekplaatje 2581 

Inzender: Jan Weijers Uitleg

Gegevens: Gefotografeerd in ca 1913. Uit familiealbum.

Datering: circa 1913    Formaat: 15 x 20 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 19 mei 2017


 Reacties op Zoekplaatje 2581 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

"Gasfabrik am Königsgarten", Kleef, Duitsland

Jan Weijers (Helmond): Werkelijk onbegrijpelijk dat iemand dit zo snel kon terug vinden. Bedankt en complimenten aan 'dibbler'. Ik zal een notitie maken in het fotoalbum. Ik zag nu ook een pagina verder in het album een foto met het washokje en was liggend op het gras, genomen van de kant van de gasfabriek. Daarop kun je ook zien dat er een pad omhoog loopt vanwaar de fotograaf de opname heeft gemaakt. Nogmaals bedankt!
Dinsdag 23-5-2017 17:37:00



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Hoe simpel gevonden. Ik vond al geen match met een Nederlands tramrijtuig en het is ook niet van de voormalige Klever Strassenbahn geweest. Proficiat voor Dibbler.
Dinsdag 23-5-2017 17:30:40



Leo R. (De Bilt): Helemaal goed gevonden. Op deze foto de twee huizen op de voorgrond en het prieel aan het water. Op andere foto's is ook de brug te zien en de bootjes. De foto is genomen vanaf de heuvel waarop de stad staat.
Helaas is er geen streetview beschikbaar om te zien of er nog bebouwing bewaard is gebleven. Er lag ter plaatse geen spoorlijn.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermisdahl#/media/Fi [...]
Maandag 22-5-2017 23:25:30



dibbler (): Zoeken op afbeeldingen met gasfabrik site:.de leverde al snel afbeelding in bijgaande link op. Het is dus Kleef.
Website: http://www.die-bildersammlung.de/picture.php?/520 [...]
Maandag 22-5-2017 22:48:51



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik ben het met Paul Blanken eens dat als de loods een oude tramwagen is, hij al draaistellen zou hebben gehad. Dan heeft hij er, als de opname dateert van 1900 niet veel kilometers op zitten.
De stellage op de gashouder was ook hier aanvankelijk gebruikelijk; deze diende als geleider van de ketel als deze beweegt naar de hoeveelheid opgeslagen gas.
Als het een tramwagen of spoorwagen is, dan zijn er in Nederland tientallen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen uit de klei getrokken om te worden gerestaureerd. Er worden nog jaarlijks "nieuwe" gevonden!
Maandag 22-5-2017 21:07:57



Leo R. (De Bilt): Ondanks alles sluit ik Nederland niet uit (al was het maar omdat anders de foto verwijderd wordt en we niet verder kunnen puzzelen).
Het water op de foto wordt niet bevaren door grote schepen, anders zou de brug die we zien geen vaste brug zijn. De roeibootjes wijzen echter wel op gebruik van het water om te varen. Mijn gok is dat er buiten beeld wél serieuze mogelijkheden (een haventje, een beweegbare brug) zijn voor watertransport. De treinwagon kan dan makkelijk per boot zijn gebracht en hoeft dan niet op nabijheid van een spoor- of tramlijn te duiden.
Al met al moet dit plaatje te vinden zijn, zij het dat we mogelijk buiten de gebaande paden moeten denken.
Maandag 22-5-2017 16:35:13



Peter Heuseveldt (Helmond): Als dat schuurtje inderdaad en oude spoor- of tramwegwagon is, lijkt het me voor de hand liggen dat er een spoor-/tramweg in de nabije omgeving ligt. Kan me tenminste niet voorstellen dat men in die tijd tientallen kilometers met een oude wagon ging slepen, terwijl je door de plaatselijke aannemer net zo makkelijk een eenvoudig schuurtje kon laten zetten.

Overigens denk ik ook niet dat dit Nederland is.
Maandag 22-5-2017 16:01:28



Martin Snuverink (Voorburg): Inderdaad denk ook ik dat dit in België is, maar Frans Vlaanderen en Artesië en Westfalen zou ook kunnen. Komen hier overal afgewolfde daken voor?
Het watertje lijkt me geen vaart of kanaal, maar een riviertje of beek van weinig betekenis voor de scheepvaart.
Voor de productie van gas was steenkool nodig. Een gasfabriek werd dus doorgaans gebouwd op een logistiek aanvaardbare plek, dus aan een waterweg of spoorweg. De beek is geen waterweg van betekenis. Mogelijk is er wel een spoor- of tramweg. Kan het gebouwtje met witte horizontale banden rechts op de foto een stationsgebouwtje zijn?
Uit de grote schoorsteen en twee van de vier kleine schoorstenen komt rook of stoom. Dan zou de gasfabriek in werking zijn.

Maandag 22-5-2017 14:52:43



Paul Blanken (Rotterdam): Wat mij betreft kan dit zp. rond 1900 zijn gemaakt: geen waarneembare bovengrondsedraden draden voor elektriciteit of telefoon.
Vierkante schoorstenen vind je meer bij de "Stadtsgas Werke" en "Gasometers" van onze oosterburen.
Opvallend is ook de verhoging waar de gashouder in drijft (trapje?!).
In de NL herken ik dat niet, heeft wellicht te maken met moeilijk uit te graven harde ondergrond

Ook de vorm van de gebouwen lijkt me daar meer passend.

Als er op de voorgrond een oude wagon staat dan verbaasd me de lengte ervan gezien het tijdsbeeld.
@ Sjoerd: Gezien de lengte ervan zal deze al voorzien moeten zijn van draaistellen?

Website: https://www.tegelportal.de/tegelarchiv/gaswerk-teg [...]
Maandag 22-5-2017 12:07:17



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): De kaart is liggend op tafel gefotografeerd, gezien het perspectief links en rechts. Dat vertekent ook de horizon die suggereert dat de aarde kleiner is dan de maan. Een scan zou meer details kunnen prijsgeven.
De schuur met zeven velden op de voorgrond van het fabrieksterrein is een oude tram- of trein goederenwagen. Het stalen frame met de schragen aan de uiteinden doet dit vermoeden. De gevraagde scan zou de opschriften die ik links onder de schraag en op de stelbalk meen te zien kunnen verduidelijken. De wandluiken die gebruikelijk zijn bij dit type lijken te zijn dichtgemaakt met planken; een originele deur ontbreekt. Ik zal de bakindeling vergelijken met in Nederland bekende types.
De bebouwing doet inderdaad Vlaams aan en als dat klopt ga ik geen match vinden.
Zaterdag 20-5-2017 13:19:17



Leo R. (De Bilt): Aan welk land dacht je, Martin? België?
Ik vind bv. het witte boerderijtje achter de gasfabriek wel iets Nederlands hebben.
Verdere analyse: relatief kleine gasfabriek net buiten een kleine stad of groot dorp, waarvan het grootste gedeelte links buiten beeld ligt (en achter ons, want de foto is waarschijnlijk van een toren o.i.d. genomen). Een weg met bomen naar een volgend dorp met kerktoren. Rechts aan de horizon enig reliëf?
De vaart versmalt in de richting van de brug, achter de brug lijken kleine bootjes te liggen.
De gasfabriek lijkt op zijn retour: hoewel nog actief is het op het erf een zootje en bij het rechter gebouw ligt een plank door een kapot raam.
Op de voorgrond een bleekveld, een aangemeerd roeibootje en rechts een prieel of wasplaats. Het huis op de voorgrond lijkt nogal oud. De overige huizen hebben iets zuiderlijks (draairamen), misschien dus wel Belgisch. Al met al moet dit plaatje gevonden kunnen worden.
Als ik het goed begrijp komt deze foto uit het zelfde familie-album als Delfshaven? Mogen we wat meer over dat album weten? Wat is er over de familie bekend?

Zaterdag 20-5-2017 08:13:08



Redactie (): Martin, deze foto komt uit hetzelfde album als een opname van roeivereniging Laga in Delft en een opname van Delfshaven (zoekplaatje 2580). Wat (wie?) bepaalt dat juist deze foto niet in Nederland gemaakt zou kunnen zijn?
Zaterdag 20-5-2017 08:08:02



Martin Snuverink (Voorburg): Ik dacht dat deze site over Nederlandse zoekplaatjes ging.
Zaterdag 20-5-2017 00:40:46



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):