Zoekplaatje 2564 

Inzender: van wijngaarden Uitleg

Gegevens: Straatbeeld met hoekpand. Lijkt ovaal huisnummerbordje te hebben en panden met 3 woonlagen. Zou dus goed in Rotterdam passen. Op achterzijde staat een naam en adres, dat adres is het volgens Rotterdamkenners niet.

Datering: 1925    Formaat: 9 x 14 cm   Extra beelden: vergroting  achterzijde  

Geplaatst: 14 april 2017


 Reacties op Zoekplaatje 2564 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Gashouderstraat (links) hoek Nieuwe Rubensstraat, Rotterdam

John Hennink (Hellevoetsluis): Mijn moeder is vandaag geweest en ik heb haar de foto zonder enig commentaar laten zien. Ze herkende meteen de hoek Nieuwe Rubensstraat - Gashouderstraat.
Zondag 1-10-2017 21:18:05



Redactie (): Het was niet zozeer dat ik meende dat "de oplossing van John Hennink" niet goed was, maar ik meende achter de auto op de bewijsfoto een tussenruimte tussen het hoekpand en het aangrenzende pand te zien, met eronder bijvoorbeeld een achteringang. In dat geval zou er geen overlapping tussen de bewijsfoto en het zoekplaatje zijn. Nu pas zie ik dat er een wit muurvlak aanwezig is dat we wel typisch Rotterdams mogen noemen. En dat daaronder inderdaad de winkelpui van het zoekplaatje te zien is. Dus inderdaad goed en mooi opgelost!
Ik voeg nog een link bij naar streetview van de hoek Gashouderstraat (links) en Willem Ruyslaan (voorheen Nieuwe Rubensstraat).
Website: https://www.google.nl/maps/@51.9264262,4.5102272,3 [...]
Zondag 1-10-2017 16:00:44



d.kralt (): Ik denk dat de oplossing van John Hennink goed is.
- de metalen balk boven de winkelruit is goed waarneembaar met de daarin aangebrachte ornamenten
- de bewerkte stenen rand daarboven kun je goed zien
- de witte steenbanden zijn exact gelijk
- de stenen latei met de holle boog rechts op het zptje boven het venster is evenals het siermetselwerk van de boog identiek op beide foto's
Zondag 1-10-2017 01:15:48



Theo.B. (Den Haag): Ondanks dat de bewijsfoto niet veel prijs geeft, lijkt e.e.a. goed overeen te komen. Ik geloof er wel in.
Misschien kan John ook eens kijken naar plaatje 2123.
Donderdag 28-9-2017 12:35:21



John Hennink (Hellevoetsluis): Mijn moeder leeft nog. Ik zal haar de raadplaat eens laten zien. Wellicht herinnert zij zich iets.

Donderdag 28-9-2017 11:59:34



E. Petter (Den Haag): De groep zou dan voor Gashouderstraat 1 staan, in 1921 een koffiehuis. Het huisnummer zou best nummer 1 kunnen zijn.
Woensdag 27-9-2017 22:13:10



John Hennink (Hellevoetsluis): Ik denk dat Martin Snuverink hier heel warm is. Nieuwe Rubensstraat klopt, maar de dwarsstraat lijkt de Gashouderstraat te zien. Kijk maar eens naar de foto van mijn moeder als klein meisje, in 1936 gefotografeerd in de Nieuwe Rubensstraat. Kijk bij de auto links eens naar die typische kenmerken in de bebouwing, met name de verspringende lichte balken in de gevels, die in de raadplaat uiterst rechts nog net te zien zijn. En herken ik boven het dak van die auto niet het gedeelte boven de ramen waar de groep voor staat?
De foto van mijn moeder is vlak bij de kruising met de Gashoudersstraat genomen (eenvoudig vast te stellen aan de hand van de zichtbare bebouwing, waarvan een gedeelte nog staat. Het grote pand aan de kopse kant van de straat huisvest nu de apotheek en een bank. Het hogere gebouw daar achter is het gebouw van de Libanon SG aan de Mecklenburglaan. De laatste huizen aan de linkerzijde van de Nieuwe Rubensstraat staan er ook nog en zijn terug te vinden op Maps aan de Willem Ruijslaan vanaf de hoek met de Oude Dijk.
Website: https://g3.img-dpreview.com/9D9AE03DC122454F93B939 [...]
Woensdag 27-9-2017 20:43:47



Martin Snuverink (Voorburg): Erwin en Theo, dank voor jullie kritische blik. Daar dus niet. Toch geloof ik dat ik in de buurt (Kralingen) zit. Eenzelfde configuratie (oriëntatie, aard van de panden, scherpe hoek) is te vinden in de noordhoek van de Siondwarsstraat / Nieuwe Rubensstraat. Dit op basis van de plattegronden 1903 en 1910 van Gemeentewerken. Deze buurt is op 14 mei 1940 verwoest. De enige foto (van 1904) van dit kruispunt die ik heb gevonden betreft de oosthoek. Zie Kralingen van weleer, foto 95. Als dit klopt heeft de fotograaf voor het Café Billard van Dorus Jaske op die hoek gestaan.
Dinsdag 23-5-2017 00:30:48



Theo.B. (Den Haag): Mijn excuus, ik had de bijdrage van Erwin niet goed gelezen en zie nu dat hij hierover in andere bewoordingen al melding van maakt.
Dinsdag 23-5-2017 00:23:32



Theo.B. (Den Haag): De twee raampartijen rechts op de bewijsfoto zijn afgeplat.
Op het zp zien we iets vergelijkbaars als met de voordeur.
Maandag 22-5-2017 22:31:30



Theo.B. (Den Haag): Ik heb ook mijn twijfels, maar dan vanwege de afgeschuinde hoek. Op het zp loopt de spekband met een trappetje om het bovenlicht. De "traptrede" is twee stenen hoog. Ondanks dat de bewijsfoto niet scherp is, hadden we dat m.i. wel moeten kunnen zien. Ook zie ik de latei boven het bovenlicht van twee stenen hoog niet terug.
Maandag 22-5-2017 22:19:54



E. Petter (Den Haag): Ik zie verschillen in de rollagen boven de ramen. Op het ZP zit daar nog een halfronde ruimte onder, maar op de aangevoerde bewijsfoto zie ik een "platte" onderkant van de rollagen.
Maandag 22-5-2017 21:54:26



Martin Snuverink (Voorburg): Het lukte mij zojuist niet de link naar de bewijsfoto te geven. Na enig gedoe nu wel, hoop ik.
Website: http://www.fotovanrotterdam.nl/fotoframe.php?foto= [...]
Maandag 22-5-2017 10:56:21



Martin Snuverink (Voorburg): Het gebouw als rechts op de foto van Jan Roovers uit 1956 (zie link) is bijna identiek. Maar volgens mij zijn de verschillen te verklaren door verbouwingen. Zo moet het winkelraam aan beide zijden een strek verbreed zijn en de situatie van 1956 heeft een jongere latei met Jugendstil-reliëf en een andere stalen I-balk. Op http://www.fotovanrotterdam.nl/fotoframe.php?foto=K0108.JPG zien we deze hoek nogmaals.
De locatie is de Commanderijstraat in Kralingen, die op de achtererven van de zuidzijde van de Oudedijk doodliep. Om de hoek is de Gashouderstraat. Hier was inderdaad een scherpe hoek. In feite bestaat de Commanderijstraat niet meer. Op de plek van het hoekpand staat nu het politiebureau Taborstraat 22. Van de Commanderijstraat rest nog slechts de ingang van het binnenterrein van het politiebureau.
Het zoekplaatje is bij zonneschijn gemaakt. De zon schijnt van links scherp langs de gevel. Dit correspondeert met de oriëntatie van de gevonden locatie: de zon staat in het zuiden.
Het SAR heeft meer foto’s van de Commanderijstraat (van Gerard Roos en Jan Roovers), maar die zijn ‘juridisch beschermd’ en worden niet op de beeldbank getoond. Dan is een gang naar de Hofdijk nodig.
Ik heb dit uiteindelijk gevonden door bladeren in het boekje ‘Kralingen van weleer’ van H.A. Voet en H.J.S. Klaassen (1994), waarin onder nr. 89 de bewijsfoto ook staat.
Graag een second opinion.

Maandag 22-5-2017 10:48:50



Hans Klomp (Antwerpen): Ook ik zie een schuine hoek. De aantekening op de achterzijde van de foto maakt het in mijn ogen minder waarschijnlijk dat Cornelis straatfotograaf was. Als hij al zelf niet afdrukt, zal hij dat toch hebben laten doen in een zekere oplage. En dan is het minder voor de hand liggend dat de naam en het adres van Cornelis achterop elke foto wordt geschreven.

Zondag 14-5-2017 14:48:08



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Ik zie nu dat de trottoirband achter de straatkolk al een gebogen exemplaar is en dat de klinkers op het trottoir daar al straalsgewijze verlopen. Dat laat de redenering over de zichtlijn echter intact.
Zondag 14-5-2017 14:39:45



Sjoerd Eeftens (Prinsenbeek): Martin, ik ben het met je eens dat er sprake is van een scherpe straathoek. Voor de kinderen ligt een straatkolk in het plaveisel. Juist op die plaats lopen de voegen van zowel de trottoirstenen als die in het plaveisel vanuit de fotograaf gezien, recht naar achteren. Ook de trottoirband achter die straatkolk toont met de voegen dat deze ongeveer in het midden wordt aangelicht door de camera. Als je die zichtlijn doortrekt naar de gevel tref je de linker pilaster naast de voordeur.
Het verdwijnpunt van deze lijn ligt veel verder naar links dan het verdwijnpunt van de gevelstenen van de panden links, wat inhoudt dat de straat die naar achteren wegloopt een kleinere hoek maakt dan 90 graden met de straat waarop de fotograaf staat.
Zwak punt in deze redenering is dat de lijn langs de voegen van het plaveisel op de voorgrond geen hoek van 90 graden maakt met de gevelwand achter de kinderen, maar die kans is klein, ook gezien het feit dat de ijzeren latei boven het raam weliswaar terugvalt maar dat het inspringen van de latei binnen de gevel aan beide zijden volledig te zien is.
Ik schat de hoek die beide straten maken op 70 graden.
Zondag 14-5-2017 14:36:47



Martin Snuverink (Voorburg): Toch zou ik heel graag van andere speurders willen weten of zij vinden dat ik het goed gezien heb dat hier een scherpe straathoek is.
Zondag 14-5-2017 13:13:13



Martin Snuverink (Voorburg): Hans, zulke straatfoto’s waren zeer algemeen en kwamen ook nog in de jaren 1950 voor, ook in Den Haag. Waarschijnlijk was Cornelis de Langen een tijdje straatfotograaf, misschien als bijverdienste. Zulke fotografen riepen een groep spelende kinderen bij elkaar, hoe meer hoe liever, en probeerden afdrukken van die foto aan de ouders te verkopen. Niks mis mee.
Dat kleuter Johannes Cornelis de Langen op de foto staat, kan natuurlijk, maar die kans is klein. Van Cornelis zijn veel adressen gevonden, waarvan een aantal in Bospolder en Tussendijken. Daar komt zulke bebouwing niet voor. Wel in Delfshaven.
Deze bebouwing dateert van 1900-1910. De hoek van de winkel lijkt me scherp, 60 tot 80 graden. Nergens is zonwering te zien. De trottoirs zijn Rotterdams breed. Er zijn geen bomen. De zichtbare gevel van de hoekwinkel is de zijgevel, doorgaans aan de minst belangrijke van de twee straten. Boven het etalageraam vind je daar in Rotterdam vaak een groot blind vak voor muurreclame. Als die hoek inderdaad scherp is, moeten op (oude) plattegronden toch mogelijkheden worden gevonden.
Trouwens, waaruit blijkt dat de huizen 3 woonlagen hebben? Het kunnen er ook 4 zijn. Meer dan 4 exclusief zolder komen in Rotterdam van die tijd eigenlijk niet voor.
Is het jaartal 1925 exact? Toen woonde de fotograaf niet meer in de Ploegstraat.
Dinsdag 9-5-2017 09:24:09



van wijngaarden (Haarlem ): Helaas geen info over de herkomst
Maandag 8-5-2017 23:07:33



Hans Klomp (Antwerpen): Kan de inzender iets zeggen over de herkomst van deze foto?
Maandag 8-5-2017 21:43:02



Redactie (): De huizen in de straat links lijken veel op deze huizen in de Taborstraat in Rotterdam (Kralingen). Eerst dacht ik dat de ornamenten midden boven de ramen op het zoekplaatje ontbreken, maar die lijken er wel degelijk te zijn.
Website: https://www.google.nl/maps/@51.9272239,4.508899,3a [...]
Maandag 8-5-2017 21:18:33



Redactie (): Links zien we smalle panden met op de begane grond één raam(partij) of garagedeuren, en op de verdiepingen twee ramen. Het huis met de garagedeuren lijkt iets naar voren te staan.
Zondag 7-5-2017 23:32:26



Hans Klomp (Antwerpen): Wat weten we tot nu toe; adres en naam op de achterzijde horen bij elkaar en het betreft zeker Rotterdam. Dan heeft het betreffende echtpaar een kind dat circa 3 á 4 jaar oud is als het echtpaar weer vertrekt uit de Ploegstraat. Qua leeftijd zou dit jongetje op het zoekplaatje kunnen staan. De foto in beeldbank toont aan dat er meer van dergelijke groepsfoto's zijn gemaakt in deze omgeving. Conclusie tot nu aan toe; het is niet de Ploegstraat zelf maar er vermoedelijk niet ver vandaan om dat de actieradius van een zo jong kind
niet groot is.
Zondag 7-5-2017 12:41:37



Hans de Haas (Den Haag.): Daarmee kunnen we de Ploegstraat in Rotterdam definitief afschrijven.
Zaterdag 6-5-2017 17:55:09



Hans Klomp (Antwerpen): De Rotterdamse beeldbank heeft een foto uit dezelfde periode met een groep kinderen bij de Ploegstraat.
Website: http://collecties.stadsarchief.rotterdam.nl/publie [...]
Zaterdag 6-5-2017 15:05:59



ronaldhamelink (amsterdam): De persoon op de achterkant van het zoekplaatje lijkt mij te identificeren als Cornelis de Langen, zoon van Cornelis de Langen en Maria Johanna Michels. Hij is geboren op 27-04-1897 te Rotterdam en op 20-04-1921 te Middelburg gehuwd met Stoffelina Jacomina de Jongh. Op 21-09-1925 of op 16-02-1926 werd dit huwelijk door echtscheiding ontbonden, waarna hij op 14-07-1926 te Rotterdam trouwde met Theodora van Hesse. Ook dit huwelijk hield niet lang stand: echtscheiding volgde op 19-02-1929. Als beroep wordt genoemd: reiziger, colporteur.
Volgens een gezinskaart van het Rotterdamse archief woonde hij van 30-12-1921 tot 30-07-1923 in de Ploegstraat 61. Daarna stond hij ingeschreven op verschillende adressen in Rotterdam.
Hij had een zoon: Johannes Cornelis de Langen, geboren op 13-10-1919 te Middelburg.

Vrijdag 5-5-2017 10:15:56



Hans Klomp (Antwerpen): Ploegstraat 61 kan ook het adres zijn (geweest) van degene die de foto heeft besteld. Dus is uit te zoeken wie daar toen woonden. Als daar kinderen bij waren, die dat wellicht op de foto staan, zou de werkelijke locatie van het zoekplaatje niet al te ver van de Ploegstraat te verwachten zijn.
Donderdag 4-5-2017 23:52:21



Ingrid Evers (Maastricht): Het stempel met de naam is mijns inziens dat van een amateurfotograaf. Het adres is zeker niet het zijne. In het Adresboek van Rotterdam, het telefoonboek en op Delpher is geen C. de Langen Cz. te vinden, maar wel enkelen van die naam zónder het patroniem. De adressen zijn tussen 1916 en 1928: Goudscheplein, Havenstraat (1916) Boschpolderstraat (1927), Blokmakersdwarsstraat en Korfmakersstraat 45 (1928/1929, eenmaal met de toevoeging 'sr.') Vermoedelijk gaat het om de man in de Korfmakersstraat, die als drogist waarschijnlijk met de fotografie in aanraking kwam.

Het adres 'Ploegstraat 61'zou dus moeten slaan op de locatie van de foto. En die wordt als zodanig niet herkend in Rotterdam. Dus waar dan wel?


Donderdag 4-5-2017 10:25:31



Hans Klomp (Antwerpen): Het is heel goed mogelijk dat het adres op de achterzijde van de foto niet de gezochte locatie is. Maar ... mogelijk is er toch enig verband tussen die persoon en adres en de foto. Zijn het bijvoorbeeld de ouders van één van de kinderen.
Dus graag toch naam en adres als info s.v.p.
Dinsdag 2-5-2017 20:25:07



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http:// of https://):