Inzender: Dick Daniëls     

Gegevens:Straat die in de verte een bocht naar rechts maakt (L-kruising). De lantaarnpaal lijkt op die van Amsterdam. Linksachter een huis met garagedeuren. Poststempel Maurik 27 juli 1912, verzonden naar Dirkje van Zoelen in Scheveningen. Hoeken enigszins gekreukt, linksonder deel van het beeld weg

Datering: ± 1912

Formaat: 9 x 14 cm (beeld 8 x 13 cm)

Extra beelden: vergroting (niet afgekaderd)

Geplaatst: 26 augustus 2000


 Reacties op Zoekplaatje 21 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!


Nassaustraat, Utrecht

Marinus van Dintel (Utrecht): Het betreft hier Utrecht. De foto is aan het eind van de Nassaustraat genomen, de straat er dwars op is de Graaf Adolfstraat (beide straten liggen bij het Rosarium in Utrecht-Oost). Tussen 1994 en 2000 heb ik zelf op nummer 22 (linker straatkant) gewoond, de situatie is ongewijzigd. Leuk detail: ik heb zelf 13 jaar in de (in 1999 opgeheven) gemeente Maurik gewoond en heb bovendien Van Zoelen's in mijn stamboom.
Woensdag 3-11-2004 15:34:02



Haags Gemeentearchief (): Dirkje van Zoelen (geboren Maurik 3-7-1890) vestigt zich op 22-4-1907 in Den Haag, vanuit Wadenoijen. Zij woont in bij mensen, waarschijnlijk is zij dienstmeisje. Op 7-4-1911 vertrekt zij weer naar Wadenoijen. Op het moment dat de kaart verstuurd is, staat zij niet in het Haagse bevolkingsregister ingeschreven. In 1921 komt zij terug (vanuit Rotterdam) en trouwt dan met Herman Adriaan van den Hoven.
In reactie op de vorige 'spreker': dit soort fotokaarten kochten mensen volgens mij niet tijdens een bezoek aan een stad, maar werd typisch gebruikt door de bewoners van de afgebeelde panden. Dus Maurik of directe omgeving ligt het meest voor de hand. Uitzonderingen op de regel komen natuurlijk voor, zoals iemand die een kaart stuurt van het pand waar niet hij of zij zelf, maar een familielid woont.
Dinsdag 21-9-2004 15:06:56



Gerard Nachbar (Almere): De kaart is vanuit Maurik verstuurd. Deze plaats ligt aan de Lek, een paar kilometer stroomopwaarts van Culenborg. Dus: waarom zou dit niet Culemborg kunnen zijn? Of Tiel? Of Geldermalsen? Of Zaltbommel? Dit soort gebouwen kun je in deze kleinere steden verwachten. Dus: laten we ons geen zand in de ogen laten strooien door de recente stortvloed aan Utrecht-oplossingen!
De kaart is verstuurd aan iemand met de achternaam Van Zoelen. Dat wijst ook op de Betuwe. De kaart is misschien wel aangeschaft tijdens het wekelijkse, maandelijkse of anderszins periodieke bezoek aan de markt in de dichtstbijzijnde grotere plaats.
Vrijdag 18-6-2004 12:00:53



Norman Visser (Leeuwarden): Misschien kan Peter Notermans van het Utrechts archief ook hier eens zijn blikken over dwalen. De lantaarn ziet er Utrechts uit. Ook met de balkonnetjes kwam veelvuldig in Utrecht voor.
Woensdag 16-6-2004 22:12:50



Redactie Zoekplaatjes (): Dit type lantaarnpaal kwam en komt in bijvoorbeeld Utrecht en Leiden voor. Gezien de lage huizen, het ontbreken van hijsbalken en het ontbreken van de voor Amsterdam kenmerkende bouwstijl lijkt het mij uitgesloten dat dit Amsterdam is. Een L-vormige kruising moet in veel steden toch een zeldzaamheid zijn.
Zondag 15-6-2003 11:37:41



Rob van Willigen
Website:
(Amsterdam): Het zou toch wel eens één der zijstraatjes van de Overtoom in Amsterdam kunnen zijn. Links in de hoek zou een mogelijke toegang kunnen zijn naar het Vondelpark.
Sat Jun 30 23:47:57 2001



Peter Weehuizen ( Epe): De lantaarn lijkt mij niet Amsterdams. De Amsterdamse lantaarns hebben/hadden een ronde kap en deze is vierkant.
12 oktober 2000



Dit zoekplaatje is opgelost. U kunt hier niet meer reageren. Heeft u een dringende mededeling, ga dan naar de pagina 'contact'. Vermeld a.u.b. het nummer van het zoekplaatje.