Zoekplaatje 2175 

Inzender: Harm Renkema Uitleg

Gegevens: Foto op karton van een woning (boerderij).

Datering: ?    Formaat: 12 x 15,5 cm   Extra beelden: vergroting  

Geplaatst: 30 oktober 2015


 Reacties op Zoekplaatje 2175 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Oude Waaldijk 1, Abbenbroek

Bert van Bodegom (Rhoon): Dit is inderdaad de boerderij die werd gebouwd door Adrianus Beukelman (1853-1922) gehuwd met Adriaantje de Raad (1861). De boerderij op het ZP staat er zo te zien net, dus de eigenaren zullen wel op de foto staan. Zie "Boerderijen en hun bewoners van Voorne-Putten, Rozenburg en de Welplaat" van J. Zeelenberg, bladzijde 209. In dit boek wordt op bladzijde 207 nog een andere boerderij op hetzelfde adres beschreven. Het is de boerderij die volgens Google streetview op de Oudelandsedijk 17 staat. De voorzitter van de Stichting Oudeheidkamer Poortugaal en Rhoon, de heer A. Beukelman, bevestigt dat het ZP zonder twijfel de boerderij van Adrianus Beukelman is.
Zaterdag 13-10-2018 17:55:00


"Boerderijen en hun bewoners van Voorne-Putten, Rozenburg en de Welplaat" door J. Zeelenberg, bladzijde 209 - red.



C.P. Hoogenboom (Amsterdam): Adrianus Beukelman en Adriaantje de Raadt voor hun huis aan de Oude Waaldijk 1 in Abbenbroek
Donderdag 11-10-2018 18:45:28



Harm Renkema (Groningen): Daar is helemaal niets van te maken, Natas. Ook niet of het aan de schutting hangt of dat het over een waslijn hangt.
Maandag 25-1-2016 20:26:06



Natas (): Is er nog wat te maken van het doek/ poster dat links aan de schutting hangt.. Van een afstand lijkt er een nummer te staan maar als ik inzoom dan kan ik er niks meer van maken.
Maandag 25-1-2016 18:50:59



Reitske (Brouwershaven): Op de noordelijke eilanden (Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland en Noord-Beveland) had men een overeenkomstige klederdracht. Het meest opvallende kenmerk daarvan was de sluiermuts van de vrouwen. Tussen de verschillende eilanden bestonden kleine verschillen, waaraan een vrouw verraadde van welk eiland ze kwam.
(bron: Jeanine Dekker e.a. (red.), De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000, Zwolle 2005)

Op de foto is zijn niet de details van de sluiermuts (en de sieraden) goed te zien, lastig om te bepalen voor welke streek het typerend is. Ze heeft in ieder geval haar haar met middenscheiding naar beide zijden glad weggekamd. Aan de bovenkant wordt de muts strak getrokken met 2 zogenaamde haarwisjes. Ook op de Zuid-Hollandse eilanden werd de sluiermuts gedragen. De pet (zwarte hoge pet met gladde zwarte klep) van de man werd in iedere geval in Duiveland en op Schouwen gedragen, maar dus ook op Goeree-Overflakkee. En daar lijkt deze streekdracht wat mij betreft het meest op. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto van Rien tussen de reactie bij zoekplaatje 532. Na 1900 kwam de kleur zwart voor de klederdracht in beeld, dus foto is van na 1900.

Rechtsachter de dame zien je in de verte nog een object / huis (niet echt herkenbaar).

Waarschijnlijk is het opvallende geveltopteken / de daklijst typisch voor een bepaald gebied? Het ‘uilenbord’ kennen we van Friesland (met de zwanen). Bouwstijlen ben ik niet zo in thuis. Niet gehinderd door enige kennis van zaken kom ik erachter dat een geveltopteken ook wel ‘makelaar’ genoemd wordt. Die ‘kroontjes’ links en rechts zijn christussymbolen, en in het geveltopteken is twee keer een zonnerad verwerkt. De pijlpunt bovenop is tegen ‘het kwaad’. Aan de achterzijde van de boerderij staat er nog één, weliswaar eenvoudig. Benieuwd naar andere bevindingen!

Maandag 25-1-2016 15:07:21



Antoon Bosselaers (Mechelen): Schouwen-Duiveland maakt een goede kans.
Vrijdag 30-10-2015 19:57:37



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):