Zoekplaatje 1805 

Inzender: Piet Mulder Uitleg

Gegevens: Klein formaat foto uit een partijtje waarin veel Zeeuwse foto's. Achterzijde is geheel blanco.

Datering: ?    Formaat: 6 x 9 cm    Extra beelden: vergroting

Geplaatst: 3 mei 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1805 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Jan Dop (v/h Haarlem): de kleding lijkt op 1945 of korte tijd later. Een vlag uit huis gestoken: mogelijk een viering bevrijdingsdag ong. 1946 ?
Vrijdag 3-7-2015 11:35:58Ingrid Evers (Maastricht): Het simpele bruggetje over de sloot kan natuurlijk leiden naar bouw- of weiland, maar het standpunt van de fotograaf doet vermoeden dat deze weg aan beide zijden bebouwd is.
Donderdag 13-11-2014 13:12:19Ingrid Evers (Maastricht): We zien een rijtje van vijf huizen dat kennelijk aan het begin van de bebouwing staat. Het meest rechtse pand lijkt een schuur te zijn, mogelijk met houten muren. Vier van de vijf huizen hebben een aantal beschilderde luiken, waarvan het middenpand wit lijkt te zijn. Het eerste huis links als het laatste pand rechts lijken een nokversiering te dragen. In het midden bevindt zich één huis met dakkapellen, die met hun zijwanden (schuine 'strepen') en frontbekroning tamelijk opvallend zijn.

Ik vermoed dat we eind jaren 1930 zitten, of net na de oorlog. Het is goed weer (meisje in dun jurkje, mannen zonder overjas) en het is feest: de Nederlandse driekleur is uitgestoken. De plaatselijke harmonie is uitgetrokken, maar beschikt nog niet over een eigen uniform, men draagt een net pak. Opvallend zijn de lichte truien van de twee trommelaars links. Voor, naast en achter de muzikanten jongens, mannen en een paar vrouwen op de fiets.

De optocht komt duidelijk van een andere plaats een nieuwe binnen. Als de route gewoon door 'het dorp' was gegaan, dan hadden de volgers hun fiets ongetwijfeld thuis gelaten. Dat versterkt het idee dat de tocht door een aantal buurtschappen ging.
Opvallend is dat alle personen 'stads' gekleed gaan. Geen boerenkiel te zien, evenmin als een paar klompen. Feestdag of niet: klompen hebben er heel lang bij gehoord, ook op zondag. Dus misschien hebben we, ondanks de sloot langs de weg, toch te maken met een wat grotere gemeente?

Wat misschien helpt is, dat het wegdek bestraat is met klinkers.

Donderdag 13-11-2014 13:08:20Redactie (): Heb één vooroorlogse foto gevonden van het gehucht Sluis in Anna Jacobapolder. Deze huizen zijn het in ieder geval niet.
Website: http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/beeldbank/in [...]
Zondag 21-9-2014 22:11:55Tjerk van Maanen (oud-vossemeer): Zou dit het gehucht Sluis kunnen zijn.
Onderdeel van Anna Jacobapolder
Deze huizen zijn gesloopt in de WO11
Zaterdag 20-9-2014 20:33:58  Om een reactie te plaatsen kun je onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


link 1 (incl. http:// of https://):

link 2 (incl. http:// of https://):

link 3 (incl. http:// of https://):

link 4 (incl. http:// of https://):

link 5 (incl. http:// of https://):