Zoekplaatje 1722 

Inzender: Rob Wagenaar Uitleg    Beschikbaarheid: blijft in eigen verzameling  Uitleg

Gegevens: Winterse foto met potlood beschreven: O.Groningen?-Drenthe? In het dorp is een witte ophaalbrug te zien. Bij het bruggetje over de rechter sloot hangt een bord aan de boom. Niet leesbaar, maar op woord lengte te oordelen staat er mogelijk Verboden Toegang en er onder kleiner art 461. etc.

Datering: circa 1900    Formaat: 12 x 17 cm    Extra beelden: vergroting  detail

Geplaatst: 4 januari 2014


 Reacties op Zoekplaatje 1722 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Sicco Fockens (Blijham): Een noordeljk zoekplaatje met daarop zo te zien een houten ophaalbrug. Deze houten ophaalbruggen kwamen in Groningen en Drenthe af en toe voor, ik heb foto's gezien van zulke bruggen over de Hoogeveensche Vaart, in Veendam, en over een enkel Maar in Noord Groningen, waar ik dit zp niet zou zoeken.
De bebouwing en het redelijk gegroeide bosje wijzen erop dat het kanaal al enige tijd aanwezig was toen de foto rond 1900 werd gemaakt. Ik denk dus niet aan een Mond in de Veenkoloniën of de Verlengde Hoogeveense Vaart.
Een situatie die wel overeen kwam met het plaatje is de huidige R.J. Nieuwoldstraat in Veendam, waar deze uitkomt op het Beneden Westerdiep. Op topotijdreis is te zien dat hier een West-Oost lopend pad was, met aan de zuidzijde een bosje, waarbij het pad na een slinger op een ophaalbrug afliep.
Ik twijfel nog of de schaduwen van de bomen op de schuur links van het beeldmidden kunnen kloppen, en ik vind nog geen foto's van de bebouwing van het Beneden Westerdiep.
Website: https://goo.gl/maps/sgSR1YR1TRd4rRpFA [...]
Dinsdag 22-12-2020 12:11:15  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):