Zoekplaatje 1390 

Inzender: Frank L. Barker 

Gegevens: Boven de deur staat: .... .... HOEFSMID

Datering: circa 1890    Formaat: 120 mm x 175 mm    Extra beelden: vergroting  detailscan bord

Geplaatst: 31 maart 2012


 Reacties op Zoekplaatje 1390 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

Paul Blanken (Rotterdam): Voor een vuurgestookt bedrijf, is een flinke schoorsteen nodig. Is echter op dit zp opvallend afwezig....
Vrijdag 16-9-2022 07:12:26E. Petter (Den Haag): Op 18 April 2013 meldde Frank Barker dat hij het zoekplaatje kwijt was geraakt.
Woensdag 14-9-2022 18:44:07Redactie (): Op 5-7-2015 overleed te Zeist F.L. Barker. Het is mij niet bekend of zijn nabestaande(n) dit zoekplaatje nog in bezit hebben.
Woensdag 14-9-2022 15:17:07Dick-Jan (Waddinxveen): Op de site van MyHeritage staat bij Arie Cathel een uitsnede van deze foto.

Website: https://www.myheritage.nl/research/collection-1/my [...]
Woensdag 14-9-2022 13:33:15Paul Blanken (Rotterdam): De isolatoren rechts op de woning zijn van een telefoonaansluiting (houtenpaal rechts). Daarmee zal deze firma dan in het oudste telefoonboek van Gouda (1901) moeten voorkomen. Op die paar pagina's, heb ik ook niets gevonden m.b.t. "smederij", hoefsmid" of "Cathel". Gouda als plaats lijkt me daarmee twijfelachtig.

Overigens worden er op de foto gietijzerenbuizen bewerkt: Op maat gemaakt, voorzien van schroefdraad (draadsnijden) en/of aan elkaar verbonden. Zoals voor transport van stoom of gas.

Vanwege de drie isolatoren links op het zp het volgende. Rond de eeuwwisseling waren elektrische werkzaamheden in een smederij niet reel: Er is verhoudingsgewijs al snel veel meer vermogen nodig dan er kon worden geleverd door een willekeurig electriciteitsnet. Wellicht wel genoeg voor een draaibank o.i.d. Maar dan dus wel in het pand uiterst links.

Woensdag 14-9-2022 10:35:12Douwke Cathel (Krimpen aan den IJssel): Ik ben Douwke Hendrika Cathel. Ik ben van 1956. Mijn opa heette Douwe Hendrikus Cathel en mijn oma heette Cathel-Krebs. Mijn opa had inderdaad een krom been.
Mijn opa en oma hadden 4 kinderen.
Mijn vader Arie Cathel. Wielrenner, later Pottenbakker.
Tante An, tante Co tante Dora.
Die foto heb ik al eens eerder gezien. Helaas weet ik er niet over te vertellen.

Vrijdag 2-9-2022 15:47:43Leo R. (De Bilt): Er zijn toch aardig wat voorbeelden te vinden van 'grof- kachel- en (gediplomeerd) hoefsmid'. Zie de link voor een voorbeeld (beetje naar beneden scrollen. Ik denk dat de naam Cathel ons nergens gaat brengen helaas.
Website: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010885186:m [...]
Donderdag 13-2-2020 15:54:39Alianne ter Veer (Eymoutiers): Beste allen, ik ben een nazaat van Cathel uit Gouda. Martin Snuverink vertelt over zijn bezoek aan Theodora in Rotterdam. Zij is de zus van mijn oma. Douwe had namelijk drie dochters Theodora, Johanna en Jacoba. Ik ben van de tak van Johanna Cathel, helaas op 60 jarige leeftijd overleden. Ik weet dat haar vader, Douwe, een krom gegroeid been had als gevolg van een langdurige houding bij het werk. Ik weet verder niet zoveel van deze familiegeschiedenis, maar iemand is het op dit moment voor mij aan het uitzoeken. Hij stuitte op deze foto, geweldig!
Cathel is een zeldzame naam en komt vooral in GB en USA voor. Nederland scoort na verhouding hoog met 13 namen in Gouda.
Donderdag 13-2-2020 15:01:31E. Petter (Den Haag): Leo, ik heb de indruk dat er een draad over het bord loopt, waarvan boven de "A" een stukje te zien is. Deze draad loopt ook over de "C", waardoor die op een "K" lijkt. Mogelijk is ook nog een deel van deze draad te zien voor het bovenste raampje van de linkerdeur.
Donderdag 18-4-2013 20:25:46Leo R. (De Bilt): Ik wil de pret niet drukken, maar als ik nog even naar het detail van het bordje tuur, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de eerste letter van '_A_HEL' een K is en geen C. De redenatie dat 'Gediplomeerd' vooraan zou moeten staan, gaat niet op. 'Gediplomeerd' hoort wel degelijk voor 'Hoefsmid' te staan. Gediplomeerde Grofsmeden of Kachelsmeden bestaan niet, enkel Gediplomeerde Hoefsmeden. Hoefsmeden zijn (nog steeds) gediplomeerd omdat ze goede kennis van het paard en zijn anatomie moeten hebben.
Ik vrees dat we een doodlopende spoor aan het volgen zijn met de familie Cathel, die voor zover we nu weten misschien niet eens een eigen smederij had...
Website: http://hoefsmedenvereniging.nl/veelgestelde-vragen [...]
Donderdag 18-4-2013 20:04:07Martin Snuverink (Voorburg): Mooi gevonden, Petter!
De foto is historisch te interessant om te verwijderen en blijft dus om een oplossing vragen!
Als de naam Cathel goed is afgelezen, is het zeker in Gouda. Volgens wie was wie (dat niet alles dekt) komt de zeldzame naam Cathel bij mannen alleen in Gouda voor.
Albertus Johannes was eerst machinebankwerker. Dan is hij later bij zijn 10 jaar oudere broer in de zaak gekomen. De vrouwen dragen nog lange rokken. Dit was in 1921, het jaar dat A.J. trouwde, geen gewoonte meer. Maar als het zijn kind was dat op de arm van de vrouw zat, zou het toch na 1921 moeten zijn geweest. In elk geval is 1890 onmogelijk want toen was er nog geen stroom en was A.J. er nog niet.
Het staat niet vast dat smidse en woning op hetzelfde adres waren, maar het is wel waarschijnlijk gezien vrouwen en kinderen op de foto en de bewoning links.
De huisnummers van destijds komen totaal niet overeen met die van nu. Vest 101 van toen kan dus op een heel andere plaats zijn geweest dan nu. Hetzelfde geldt voor de Herenstraat, een oude arbeidersstraat in Korte Akkeren, die bebouwd werd na 1890 en waarvan 163 helemaal niet (meer) bestaat. Destijds veranderden de huisnummers gemiddeld om de 10 jaar.
De Vest maakt inderdaad de meeste kans. Daar stond ook af en toe een boom midden op straat.
Elisa, ik geloof dat een gang naar de Vest niet zo veel zin heeft, want deze bebouwing is er sowieso niet meer. Een gang naar het archief zal ook niet veel opleveren, vrees ik.
Wat wel zin kan hebben is de familieadvertenties bij het CBG raadplegen. Dan kun je te weten komen of de gebroeders Cathel kinderen hadden en wie dit waren. Dan kun je misschien ook achter de kleinkinderen komen en misschien weten die wel waar hun grootouders de smidse hebben gehad.
Intussen heb ik zelf iets geprobeerd en ben wat wijzer geworden.
Omdat Cathel zon zeldzame naam is heb ik in de telefoongids van Gouda en Rotterdam gezocht en in Rotterdam Mevrouw Theodora Johanna Kuyl-Cathel gevonden en gebeld. Een schot in de roos! Zij blijkt de nu 90-jarige dochter van Douwe Hendrikus Cathel en Theodora Johanna Krebs te zijn, geboren in 1912. Zij vertelde dat haar vader smid was geweest op de bekende Goudse kaarsenfabriek aan het Buurtje, maar bij haar weten geen eigen zaak had gehad. Van een oom die 10 jaar jonger was dan haar vader herinnert zij zich niets. Het is volgens mevrouw mogelijk dat de twee broers een eigen smidse hebben gehad, maar dat moet van vrij korte duur zijn geweest. Zij heeft er geen herinneringen aan en had geen omgang met oom Albert.
Nu rijst de vraag of er een generatie eerder twee gebroeders Cathel een smidse kunnen hebben gehad. Dit is niet het geval. Vader Arie had een ander beroep en had geen broer.
Albertus Johannes had een tweelingbroer Johannes Albertus die ook in 1921 is getrouwd. Het lijkt waarschijnlijker dat de tweeling na 1920 samen de smidse had.
Als het kind op de arm van de moeder van een van de tweelingbroers is geweest, moet de foto van 1922 of later zijn. Wie kan aan de hand van de dracht van de vrouwen schatten of dit plausibel is?
Donderdag 18-4-2013 15:51:33E. Petter (Den Haag): Ik denk niet dat er "Grof- Kachel- Gediplomeerd Hoefsmid" op het bord staat. Dan zou namelijk "gediplomeerd" vr "Grof" staan.

Daarom denk ik dat er wel deglijk een naam staat. De letters "A.HEL" lijken redelijk zeker. In WieWasWie.nl leverden namen die eindigen op "ACHEL" niets bruikbaars op. Daarom besloot ik het eens te proberen met namen die eindigen op "ATHEL". Daarbij von ik dus de naam "CATHEL".

Inmiddels heb ik toch wat oude foto's van de Vest gevonden, maar ik was niet in staat het pand van het zoekplaatje daar te plaatsen. Ik vraag me ook af in hoeverre huisnummers uit 1910-1920 nog overeenstemmen met de huidige huisnummers.

Een mogelijkheid is nog dat de smederij elders in Gouda was (anders dan het woonadres).
Donderdag 18-4-2013 15:26:56Elisa (Gouda): Ik zou natuurlijk wel even naar de Vest of het archief hier willen fietsen maar zie de opmerking van Theo B. van Zaterdag 31-3-2012 18:21:25 ..........Donderdag 18-4-2013 13:38:26Leo R. (De Bilt): De foto is dan misschien 'verloren gegaan', toch wil ik nog steeds weten waar dit is :-)
Donderdag 18-4-2013 12:17:29Frank L. Barker (Zeist): Deze foto is verloren gegaan en kan verwijderd worden. Bedankt voor alle hulp, Wim!
Donderdag 18-4-2013 12:10:29E. Petter (Den Haag): Ik denk dat ik deze hoefsmeden gevonden heb in Gouda.
Op het bord staat volgens mij: "GEBR. CATHEL"

Arie Cathel (geb. 14-5-1860 te Gouda, overleden 9-2-1942 te Gouda) had twee zoons die smid waren:
- Douwe Hendrikus, geb. 12-10-1884
- Albertus Johannes, geb. 7-12-1894

Arie woonde op "Bogen 16", dat was ook het voormalige woonadres van de broers, d.w.z het ouderlijk huis.

Douwe Hendrikus woonde op "Herenstraat 161 of 163".
Albertus Johannes woonde op "Vest 101"

Wat mij betreft komt alleen "Vest 101" in aanmerking als locatie van het zoekplaatje.
Daar geen streetview en oude foto's heb ik nauwelijks kunnen vinden.

De gezinskaarten zijn on-line te bekijken via de onderstaande link, beelden 1518, 1519, 1520.
Website: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-3010 [...]
Woensdag 17-4-2013 15:05:44Martin Snuverink (Voorburg): In het prachtige verhaal waaraan Ad van Opstal refereert staat ook dat de leidingen in Kinderdijk en Krimpen ondergronds werden aangelegd.
De centrale in Kinderdijk was een kleinschalige pionierscentrale met slechts een gering aantal aansluitingen, waarschijnlijk voornamelijk voor de villa's van de welgestelde werfbazen en reders in de omgeving. In 1890 was 15 gulden per jaar voor het branden van n gloeilamp een kapitaal: statussymbool. Niets voor een smederij.
Zondag 1-7-2012 07:58:39Ad van Opstal (Breda): Volgens Martin Snuverink zou in 1906 de eerste huizen op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Volgens de site waarvan ik de link toon, zijn in 1886 in Kinderdijk de eerste huizen aangesloten op een centrale.

In 1890 is volgens die site, op de centrale van Kinderdijk, de gemeente Krimpen aan de lek aangesloten.

Als het klopt dat de foto van omstreeks 1890 moet zijn, dan zou je zeggen dat dit pand in Kinderdijk of Krimpen aan de lek staat.
Volgens die site zou in 1890 alleen Kinderdijk en Krimpen aan de lek stroom hebben.
Website: http://www.willemsmithistorie.nl/index.php?option= [...]
Zaterdag 30-6-2012 22:29:55Leo R. (Utrecht): Valt er iets te maken van het bordje achter het raam rechts?
Maandag 2-4-2012 23:19:36Martin Snuverink (Voorburg): Het jaartal 1890 klopt ook niet. Voor zover ik heb kunnen nagaan werden pas in 1906 de eerste huizen op het elektriciteitsnet aangesloten.
Zondag 1-4-2012 08:18:00Theo.B. (Den Haag): Ernst Kachel kunnen we vergeten. Grof-, Kachel-, Gediplomeerd Hoefsmid.
Zaterdag 31-3-2012 18:21:25Redactie (): Een detailscan van het bord is toegevoegd.
Zaterdag 31-3-2012 18:02:29Jan Spoolder (Utrecht): Maar dan wel gediplomeerd ...
Zaterdag 31-3-2012 15:58:15Theo.B. (Den Haag): Dat denk ik ook Janjaap. Zou me niet verbazen wanneer er grof-, kachel-, hoefsmid staat.
Zaterdag 31-3-2012 15:17:11Janjaap Luijt (Utrecht): Ik vrees dat op het bord helemaal geen naam staat, maar dat deze meneer ook kachelsmid is.
Zaterdag 31-3-2012 15:07:31Redactie (): Ik heb Frank Barker om een detailscan gevraagd.
Zaterdag 31-3-2012 14:38:21Leo R. (Utrecht): De naam Kachel komt in Nederland niet of nauwelijks voor. Kan de inzender nog eens goed kijken naar het bordje en/of een detailscan insturen?
Zaterdag 31-3-2012 14:32:59  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken. Velden met een * zijn verplicht.   

naam *  e-mailadres *     
woonplaats  Wat is woord n in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen *


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):