Zoekplaatje 1020 

Inzender: Henri Wolf     Beschikbaarheid: blijft in mijn eigen verzameling  

Gegevens: Fotokaart van een onbekende woning boerderij achterop een stempel van P.H. Haalman fotografie groningen warmoesstraat 9 met potlood staat geschreven voor Tonnie huis van grootvader achterop.

Datering: circa jaren 30?    Formaat: 9 x 14 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 1 november 2009


 Reacties op Zoekplaatje 1020 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

J. Schuurman (Wildervank): Typisch Groningse burgerwoning van laatste kwart 19e eeuw. Komen overal in Groningen en aanpalende delen van Drenthe en Friesland nog steeds in ruime mate voor. De bomenrij met talud lijkt te wijzen in de richting van een ligging aan een kanaal. Hoogezand, Sappemeer, Veendam en Wildervank zijn dan goede kanshebbers. Deze woningen stonden en staan daar in groten getale langs de, deels gempte, kanalen.
N.B. De pannen zijn zeker niet specifiek Fries.
Dinsdag 23-4-2013 00:08:09V. Erdin (Zuidhorn): In reactie op het verzoek van 6 mei, in het proefschrift van J.D.Th. Wassenaar (Hellendoorn) over O. Noordmans staat een afbeelding van de pastorie in Idsegahuizen (Skuzum). Noordmans stond daar vanaf 1903, de foto van die pastorie lijkt weinig op het zoekplaatje.
Noordmans had een voortuin, op het zoekplaatje iseen straat te zien er stonden geen jonge bomen ter hoogte van de voordeur ook ziet de dakopbouw boven de voordeur er aanzienlijk anders uit.
Op blz. 118 geeft Wassenaar een beschrijving van de pastorie die in 1870 is gebouwd en omzoomd was door bomen.
De tuin is in 1908 belangrijk gewijzigd, in de achtertuin meer fruitbomen en geen inkijk meer.
Noordmans stond tot 3 juli 1910 in Idsegahuizen.
Er zit 20 jaar tussen het zoekplaatje en het moment waarop Nordmans uit dit dorp vertrok maar of er dan zoveel gewijzigd is waag ik te betwijfelen.

V.Erdin
1 november 2010
Zuidhorn
Maandag 1-11-2010 09:57:12Theo van Gijlswijk (De Zilk): Waarschijnlijk bedoeld Els Mulder de oude pastorie aan de Boppesteech 3 in Idsegahuizum.
Zie link. Mogelijk kan Els dit bevestigen of ontkennen. Boppesteech 3 lijkt misschien op de eerste indruk wel, maar in detail niet op dit Zoekplaatje.
Website: http://www.jaap.nl/huis/Boppesteech%203/8755JJ/Ids [...]
Donderdag 6-5-2010 12:00:29dick zweers (bergeijk): Vervangend bericht voor mijn vorige inzending, met vriendelijk verzoek aan de redactie om de fouten te herstellen: Op Tresoar ontbreekt Idsegahuizum (Fries 'Skuzum') in de lijst van plaatsnamem. Betekent dit dat deze site geen plaatjes van dit dorp kent? Op Google-Earth kan ik 1 plaatje aanklikken in Skuzum. Het is een pand dat het zelfde karakter heeft als het zoekplaatje, maar het is niet het zelfde pand.

Zou Els Mulder ergens een plaatje van de pastorie kunnen vinden?
Donderdag 6-5-2010 11:42:10dick zweers (bergeijk): Op 'Tresoar' komt de plaats Idsegahuizum, Fries )Skuzum niet voor. Vreemd, want ik meende dat alle Friese plaatsnamen erop staan. Kennelijk alleen de plaatsen met foto. Bij Idzega geen match. gmet enkele foto´s, maar niets wat op dit zoekplaatje lijkt. Via Google/Earth zie ik, toevallig, bij Skuzum 1 plaatje van een huis dat er enigszins op lijkt maar het niet is.
Donderdag 6-5-2010 09:45:42Els Mulder (Zwolle): Het lijkt op de pastorie van Idsegahuizum.
Dinsdag 4-5-2010 13:48:37dick zweers (bergeijk): Platte Friese pannen komen bij mijn weten slechts voor in Friesland en aangrenzende zones van andere provincies. de grote gemetselde dakkapel voelt ook zeer Fries aan. Ik heb hier een sterk Friese Woudengevoel bij. Beetsterzwaag? Of de streek ten oosten van Leeuwarden.
Zondag 1-11-2009 12:53:31  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):