Inzender: Dennis de Waart 

Gegevens: Niet gelopen fotokaart van vleeschhouwerij en spekslagerij van W.M. van Stavere met telefoonnummer 1. Geen huisnummer zichtbaar. Op de achterzijde staat geschreven: W. van Staveren / Heemskerk slagerij Jan Voormeer Deutzstraat na Van Staveren jaren '20 - '30. Het zoekplaatje komt echter niet overeen met de slagerij van Voormeer in de Deutzstraat in Heemskerk en ook niet met andere slagerijen in Heemskerk.

Datering: circa 1925    Formaat: 14 x 9 cm    Extra beelden: Vergroting

Geplaatst: 30 mei 2010


 Reacties op Zoekplaatje 1102 
De nieuwste inzending staat bovenaan!

opgelost!

Kerkstraat 31, Oude Wetering (gemeente Kaag en Braassem)

Dennis de Waart (Heemskerk): Toch geen Heemskerk zoals ik al dacht maar Oude Wetering. Theo, erg bedankt voor de oplossing en de prachtige foto's!
Dinsdag 1-6-2010 19:05:17



dick zweers (bergeijk): Misschien had ik mijn tekst wat onhandig geredigeerd, maar ik bedoelde niet dat de onderste sierlijst een bloktand is. Deze sierrand ligt gewoon in het vlak van de muur, zoals je wel vaker ziet. Ik bedoelde impliciet ook dat ik geen reserves heb bij de aangedragen oplossing.
Dinsdag 1-6-2010 11:46:37



Theo van Gijlswijk (De Zilk): Kerkstraat 31 Oude Wetering. Van school via het vlees en de fietsen tot woonhuis.
Onze redactie heeft gelijk er is een verticale blokrand meer dan op de oude foto te zien is, deze is namelijk gemaakt in het midden van het linker lage gedeelte, waarschijnlijk toen het pand verbouwd werd tot winkel. Het lage gedeelte is vlak na WOII opgetrokken. Enkele jaren terug is van de voormalige (fietsen)winkel weer een woonhuis gemaakt. Dit alles is mij verteld door de bewoonster (ook van de vm fietsenwinkel)en de buurman. Zij vertelden dat het klopt dat in dit pand slagerij W.M. van Staveren was gevestigd.
Van de bovenste bloktand (van Dick) is niets meer te zien, verdwenen tijdens de verbouwing na WOII. De onderste "bloktand" (van Dick) is geen bloktand, maar wel degelijk een band van afwisselend gekleurde baksteen. Die is nog wel zichtbaar.
Ik kon het niet laten om ter plekke te gaan kijken, en zal bewijsfoto,s naar de redactie sturen.
Dinsdag 1-6-2010 11:28:43





Bewijsfoto's ingestuurd door Theo van Gijlswijk - red.



dick zweers (bergeijk): In reactie op de kanttekening van onze redacteur meen ik te moeten opmerken dat die bovenste bloktand geheel wegvalt in de schaduw van de goot terwijl de onderste, die op het zoekplaatje kennelijk uit afwisselend gekleurde baksteen bestaat, zich voordoet als een effen gekleurde band. Onscherpte van de foto lijkt me de oorzaak van dit probleem. Waar ligt dat aan? Is de foto misschien bijwerkt? De fotografen onder ons kunnen hier misschien iets over zeggen.
Dinsdag 1-6-2010 10:13:10



Rien Solcer (Waddinxveen): Op de foto waar het nog een schooltje is zie je dat er een poortje is, dus die twee ramen zitten aan de poortzijde.
Maandag 31-5-2010 21:50:56



Gerard Nachbar (Almere): Door het etalageraam en de open deur zien we een betegelde zijmuur. Ik moet me toch sterk vergissen als ik daarin geen twee ramen zie. Als dit een slagerij 'from scratch' zou zijn zie ik het nut van die ramen niet. Ergo: hergebruuik als slagerij. De (geblindeerde?) ramen zouden in de school bij de toiletruimte kunnen hebben gehoord.
Maandag 31-5-2010 21:06:47



Redactie (Den Haag): Hoewel ook ik geloof dat we goed zitten, ben ik nog niet voldoende overtuigd dat de oplossing 100% vaststaat. De blokrand die aan weerszijden van de winkel te zien is, komt weliswaar overeen met die van het schooltje, maar ik zie bij de oude foto van de school geen twee blokranden die op dezelfde afstand zitten als bij de winkel. Dat zou betekenen dat er één is toegevoegd of dat de toekomstige winkelpui niet op de oude foto staat die door Theo van Gijlswijk gevonden is. Er lijkt nu een fietswinkel hier te zitten maar beeldmateriaal heb ik niet kunnen vinden.
Maandag 31-5-2010 18:59:39



Theo van Gijlswijk (De Zilk): In de telefoongids van 1950 is het telefoonnummer van slagerij W.M. van staveren: 201, dat kan het voor die tijd wel nummer 1 zijn geweest.
Maandag 31-5-2010 10:01:07



wijngaarden (haarlem ): telefoongids 1940
geeft dezelfde van staveren met telnr 1.
helaas geen adres
volgens mij klopt de oplossing , alle herkenbare punten komen overeen
m.i opgelost
Maandag 31-5-2010 08:47:08



dick zweers (bergeijk): Ik kan slechts een uiterst bescheiden bijdrage doen: Over de plek en de genoemde families weet ik niets zinnigs te zeggen. Als een verbouwde school een optie is, merk ik op dat me dit zeer waarschijnlijk lijkt. Gepleisterde pilasters (op de scheiding van lokalen) en bakstenen muren ertussen, met een rijkgevormde gootlijst. Dat het grote etalagevenster in bestaand muurwerk is uitgebroken is aan de bovenkant duidelijk te zien. De reparaties lijken nog vers, want de kleur van de voegen is nog niet bijgetrokken.
Maandag 31-5-2010 08:13:35



Janjaap Luijt (Utrecht): Ik denk dat Theo gelijk heeft. De gevel is wel aardig vertimmerd.
Maandag 31-5-2010 08:01:02



Theo van Gijlswijk (De Zilk): De telefoongids 1950 meldt een slager W.M. van Staveren aan de Kerkstraat 31 in Oude Wetering.
Dan zou het moeten gaan om de oude (verbouwde) school. Zie voor een oude foto bijgaande link de onderste foto. De hoeken van de winkel, vinden we nog terug bij de school.

Website: http://members.chello.nl/e.verhagen14/De%20huizen% [...]
Zondag 30-5-2010 20:45:04



Janjaap Luijt (Utrecht): In Genlias is een Willem Meindert van Staveren te vinden in achtereenvolgens: Rijnsaterwoude, Leimuiden en Alkemade.
Het telefoonnummer 1 voor een slagerij doet vermoeden dat deze spekslager gezocht moet worden in een plaats van kleine omvang.
Zondag 30-5-2010 19:53:10



  Om een reactie te plaatsen kunt u onderstaand formulier gebruiken

naam  e-mailadres     
woonplaats  Wat is woord één in deze zin? vul dit hier in *
opmerkingen:


internetadres met toelichtende illustratie/tekst (incl. http://):